61-метров стенопис под мотото „Във вихъра на града“ вдъхна нов живот на емблематичен столичен подлез Снимка: © Lunar Festival

Въпреки лошото време, над 450 000 души се разходиха из галерията под открито небе, в която бе превърната София в дните между 11 и 14 май 2023 г. Жителите и гостите на града имаха възможност да посетят 24 локации, преобразени чрез светлина и модерни технологии в истински произведения на изкуството.

Единствената част от програмата на Фестивала на светлините LUNAR, която остава постоянна, за да радва столичани, е творбата „Във вихъра на града“. Впечатляващият 61-метров стенопис, който предизвика истински фурор сред посетителите, е дело на 4 млади дами от Националната художествена академия и разказва вълшебната градска приказка на София по стените на цялото пространство в подлеза между бул. “Васил Левски” и ул. “Георги С. Раковски”.

Lunar Festival CityCash

Преобразяването на подлеза в произведение на изкуството е част и от дългосрочната визия за трансформация на градската среда на CityCash - #CityCreatesArtForOurCity, като предварителната подготовка, боядисване и облагородяване на пространството бе дело на служителите на компанията.

„Включихме се във Фестивала на светлините LUNAR, тъй като споделяме каузата за развитие на градската среда. За нас беше от голямо значение да допринесем и с личен ангажимент на служителите си, за да дадем пример. Светлинното изкуство преобрази София за четири вечери, но се радвам, че инсталацията „Във вихъра на града“ ще остане постоянна, за да ни напомня всеки ден, колко прекрасен град е нашата любима София и как всички трябва да полагаме усилия за непрестанното й облагородяване.“, сподели Веселин Чакъров, маркетинг директор на CityCash.

Lunar Festival Във вихъра на града

Творбата, дело на талантливите млади художнички Ваня Славчева, Габриела Петрова, Дарина Тафраджийска и Лидия Иванова, ни превежда през добре познати софийски локации – от спирка „Вишнева“, Народния театър „Иван Вазов“, НДК, Орлов мост, през симпатични сцени от малките квартали, до хората играещи шах в централни градинки и емблематичните за София „клек-шопове“.

Lunar Festival Във вихъра на града

„Във вихъра на града“ показва София в цялата й пъстрота и виталност, а според творците, чието дело е арт инсталацията, 61-метровият стенопис с цялостна и единна визия, е най-вероятно и единствен в града.

Фестивалът на светлините LUNAR се провежда с подкрепата на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Lunar Festival Във вихъра на града


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024