61-метров стенопис под мотото „Във вихъра на града“ вдъхна нов живот на емблематичен столичен подлез Снимка: © Lunar Festival

Въпреки лошото време, над 450 000 души се разходиха из галерията под открито небе, в която бе превърната София в дните между 11 и 14 май 2023 г. Жителите и гостите на града имаха възможност да посетят 24 локации, преобразени чрез светлина и модерни технологии в истински произведения на изкуството.

Единствената част от програмата на Фестивала на светлините LUNAR, която остава постоянна, за да радва столичани, е творбата „Във вихъра на града“. Впечатляващият 61-метров стенопис, който предизвика истински фурор сред посетителите, е дело на 4 млади дами от Националната художествена академия и разказва вълшебната градска приказка на София по стените на цялото пространство в подлеза между бул. “Васил Левски” и ул. “Георги С. Раковски”.

Lunar Festival CityCash

Преобразяването на подлеза в произведение на изкуството е част и от дългосрочната визия за трансформация на градската среда на CityCash - #CityCreatesArtForOurCity, като предварителната подготовка, боядисване и облагородяване на пространството бе дело на служителите на компанията.

„Включихме се във Фестивала на светлините LUNAR, тъй като споделяме каузата за развитие на градската среда. За нас беше от голямо значение да допринесем и с личен ангажимент на служителите си, за да дадем пример. Светлинното изкуство преобрази София за четири вечери, но се радвам, че инсталацията „Във вихъра на града“ ще остане постоянна, за да ни напомня всеки ден, колко прекрасен град е нашата любима София и как всички трябва да полагаме усилия за непрестанното й облагородяване.“, сподели Веселин Чакъров, маркетинг директор на CityCash.

Lunar Festival Във вихъра на града

Творбата, дело на талантливите млади художнички Ваня Славчева, Габриела Петрова, Дарина Тафраджийска и Лидия Иванова, ни превежда през добре познати софийски локации – от спирка „Вишнева“, Народния театър „Иван Вазов“, НДК, Орлов мост, през симпатични сцени от малките квартали, до хората играещи шах в централни градинки и емблематичните за София „клек-шопове“.

Lunar Festival Във вихъра на града

„Във вихъра на града“ показва София в цялата й пъстрота и виталност, а според творците, чието дело е арт инсталацията, 61-метровият стенопис с цялостна и единна визия, е най-вероятно и единствен в града.

Фестивалът на светлините LUNAR се провежда с подкрепата на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Lunar Festival Във вихъра на града


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023