"Спрете да се лишавате!”* на проф. Давид Хаят е една от книгите, които могат да ви помогнат да живеете по-добре със себе си. Най-ценни в нея са простите съвети и напътствия.

Самият проф. Хаят е един от най-известните онколози във Франция, а кариерата и признанията му излизат далеч отвъд пределите на страната. Той е асоцииран професор в онкологичния център “М.Д. Андерсън” в Хюстън и носител на Ордена на Британската империя. Бил е съветник на Жак Ширак в един от най-ключовите моменти в кариерата на френския президент - когато решава да повиши цената на цигарите и да забрани рекламата им, в опит да превентира високата смъртност от рак. Години по-късно, проф. Хаят пише: Да забраняваш, невинаги е убедително.

Като лекар проф. Хаят изрежда 7-те смъртни гряха за здравето - слънчевите лъчи, обездвижването, алкохолът, тютюнопушенето, лакомията, дигиталната зависимост и солта.

Дава и рецепта за превенция: смях, сън, секс, позитивни емоции и добър баланс на микробиота в тялото ни. Нарича ги нашите ангели-хранители.

На всички е ясно, че хората не са съвършени. Понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план, гласи философията на френския лекар.

Според него да приемем нашите малки прегрешения е в основата на физическото и психическото ни равновесие. Онова, което е истински вредно за нас не са пържените картофи, които сме изяли миналия понеделник, нито чашата вино с приятели, а чувството за вина, изяждащо ни отвътре.

„Има малки нещица, които могат да променят всичко - като да прескочим хранене след обилен обяд, да се качим пеша по стълбите, вместо с асансьора, да практикуваме 20 минути медитация, да пушим електронна цигара, вместо обикновена.”

Така накратко френският лекар обяснява как да намалим рисковете от вредните навици и да водим по-спокоен, щастлив и здрав живот.

Спрете да се лишавате , казва онкологът, върнете критичния си дух и зарежете всички догми, които ви заобикалят.

Нормално е да е не можем да се преборим с пороците - ние не сме светци и изначално сме родени греховни. Онова, което е по силите ни обаче е да противодействаме на пороците като не забравяме да си доставяме удоволствия.

1. Заседнал начин на живот

Не е нужно да сте активен спортист, за да се движите. Не взимайте колата днес. Слезте една-две спирка преди вашата и походете пеша. Започнете с 2000 крачки и всеки месец увеличавайте с по 1000, докато достигнете до 10 000 всеки ден. Ще бъдете горди със себе си и без усилия ще сте намалили с 20-30% риска за здравето, съветва проф. Хаят.

Важна е активността, независимо от дейността - изгаряте калории дори, когато миете чинии, готвите или пазарувате. Научете се, като говорите по телефона, да се движите. Пробвайте да си намерите виртуален треньор в социалните мрежи и му отделяйте по 15-20 минути дневно.

2. Слънцето

Слънчевите лъчи имат благотворен ефект върху здравето, но ще ви трябва слънцезащита и то не само през лятото. Излагането на слънце подобрява настроението, повишава нивата на витамин Д.

Излизайте сутрин и в края на деня. Пазете се от жаркото слънце.

3. Пушенето

Лекарят има личен опит като съветник на президента Жак Ширак. Според проф. Хаят стратегиите за покачване на цената на цигарите и забраната на рекламите са неуспешни: „Спрете да пушите, иначе ще умрете - също не е работеща стратегия."

Какво може да направите: Ако не можете да спрете да пушете, все пак бъдете сигурни, че сте направили опит. В случай, че се провалите, потърсете алтернативи. Електронните цигари и устройствата за нагряване на тютюн, които не съдържат канцерогени от горенето на тютюна, могат да са такива. Нагряване, а не горене - доказано е, че канцерогените в цигарения дим идват от горенето на тютюна при висока температура. Ползването на тютюн чрез нагряване съдържа много по-малко опасни вещества, затова и Американската агенция по храните и лекарствата регистрира някои от тях като продукти с намален риск.

Самият Хаят също многократно изразява мнението, че никотинът никога не е бил причина за онкологични заболявания: „Да, той ускорява сърдечния ритъм и увеличава кръвното налягане, но самият той не е канцерогенен.”, пише онкологът Хаят, за да посочи и врага - 6000 химични съединения и фини части, които се отделят при изгарянето.

4. Алкохол

Количеството превръща алкохола в отрова и е причина за редица болести, но една чаша от време на време не ни прави алкохолици, категоричен е проф. Хаят: „Ако се откажете напълно от това малко удоволствие, ще се фрустрирате още повече. Наслаждавайте се, без да го превръщате в ежедневен навик.”

Сред най-важните съвети на онколога са: Спазване на дни без алкохол всяка седмица. Да се пие единствено за удоволствие, а не за да се задоволи някаква липса. След всяко питие да се изпиват две големи чаши вода.

5. Затлъстяване

Излишните мазнини са огромен здравословен проблем в днешното общество на свръхконсумация. Според проф. Хаят чиния с пържени картофи няма да ни убие. „Отровата“ по-скоро ще бъде вината, че сме го направили, или фрустрацията от въздържанието.

„Ако имате леко наднормено тегло, помирете се със себе си и спрете да водите безкрайни битки (често безнадеждни) срещу килограмите. Проблемът е различен, ако сте затлъстели. Тогава трябва да потърсите помощ от специалисти по хранене“. Професорът съветва не да броим калориите, а по-скоро да следим гликемичния индекс на храните. Като контролираме отделянето на инсулин чрез избора на храна с нисък гликемичен индекс (авокадо, леща, цвекло, пълнозърнест хляб), ние овладяваме чувството на глад и следователно теглото, обяснява в книгата още френският онколог.

Движете се, хранете се на маса поне 20 минути, сдъвквайте храната добре, не си сервирайте повторно, гласят други от съветите му.

6. Екрани

Екраните не откъсват човека от реалния живот и не водят до рак на мозъка, казва проф. Хаят, но водят до смущения в съня, трудности в ученето, зависимост към непрестанното съдържание и заседналост. Въпреки това не трябва да се лишаваме от тях , а да ги използваме с мярка, защото са ни нужни както в работния, така и в учебния процес.

Можем да опитаме поне една вечер седмично без екрани.

7. Сол

Без натрий не можем, но излишъкът вреди – риск от високо кръвно налягане до рак на стомаха. 5 г. сол на ден е напълно достатъчно. Има соли - като морската, калиева и хималайската, по-бедни на натрий и по-добри за здравето. Професорът съветва да сравняваме етикетите на продуктите и да избираме по-малко солените, да не солим по навик, а на вкус, и да използваме различни други подправки за ястията си.

И не забравяйте, освен малките стъпки за намаляване на вредата, които зависят от нас, за да бъдем в по-добро здраве, имаме нужда още и от 5-те скъпоценни ангели-хранители, както ги нарича проф. Давид Хаят - смехът, сънят, чревната микробита, емоциите и сексът.


* Издателство "Кръг".

Щастието не е поредица от успехи, а предварително условие: Или защо на 40 г. се чувстваме в бърнаут


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024