7-те точки за ТЕЦ-овете са одобрени, ГЕРБ и опозицията засипаха кабинета с критики Снимка: © Unsplash

"Трудни, но изпълними" - това е оценката, която министърът на енергетиката Румен Радев даде на 7-те точки от споразумението, подписано от кабинета и мнозинството от синдикатите от въглищните мини и централи.

Протестиращите вече освободиха движението по блокираната от дни АМ "Струма".

Предупреждението му за предстоящите проблеми с договарянето на изключения за българските ТЕЦ-ове беше посрещнато на нож както от опозиционните партии, така и от ГЕРБ.

"Възраждане" обявиха и подготовка за вот на недоверие заради политиката в сектор "Енергетика". ДПС не участваха в дебатите, въпреки че името на Делян Пеевски беше вкарано в споровете от Тошко Йорданов.

Йорданов получи наказание "забележка", след като нарече премиера Денков "мъжка секретарка" на Пеевски. Малко след това самият Денков се изправи на трибуната и се обърна към "уважаемите и неуважаеми" народни представители, като изрази възмущение от "просташкия тон" по време на дебатите за бъдещето на енергийния сектор.

Натиск върху кабинета обаче дойде и от ГЕРБ.

"Аз повече няма да си залагам партията за аматьори, които не знаят единият ден какво говорят - единият обижда миньорите, друг казва, че споразумението няма да сработи", обяви Бойко Борисов, докато парламентът обсъждаше споразумението.

Бившият зам.-министър на енергетиката Жечо Станков обвини ПП и в това, че са допуснали ангажимент пред ЕК за затваряне на въглищните централи, което ГЕРБ не допуснали по-рано.

В предходния мандат обаче не бяха договорени и субсидии за евентуалното плавно съкращаване на мощностите, или "механизъм за осигуряване на капацитет", което сега се превръща в проблем за централите.

Текстът беше потвърден още на обяд на заседание на Комисията по енергетика, като единствената допусната редакция по него беше в заглавието - парламентът ще възложи на Министерския съвет да изпълни седемте точки, вместо да "одобрява" вече съгласуваното споразумение.

БСП, ИТН и "Възраждане" атакуваха управляващото мнозинство с призиви за оттегляне на вече внесените териториални планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил от ЕК.

От БСП, които вчера демонстративно не участваха в срещата със синдикатите, решиха да "поправят" договорените текстове от името на протестиращите с обвинения, че обещанията на властта са неясни и несъгласувани с ЕК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024