7000 френски актьори срещу Netflix: Заслужаваме повече пари за успеха на сериалите ни

Часове преди началото на Фестивала в Кан - всички погледи са насочени към Франция и най-добрите филми в света.

Близо 7000 френски актьори и актриси обаче посрещат фестивала с протест, за да изразят недоволството си от начина, по който стрийминг платформи като Netflix и Amazon ги третират.

Подписката включва хора като Сандрин Бонер ("Изток-Запад"), Жюли Гайе и Суан Арло ("Anatomy of a Fall"), Грегори Монтел ("Dix pour cent") и Беноа Мажимел ("La Pianiste"). Сред тях има не само актьори, но и музиканти и автори на филмова музика, които също са несъгласни с условията на големите компании.

Искането им е едно: да се прилага европейският закон, който гарантира "подходящо и пропорционално възнаграждение" според успеха на съответния филм в стрийминг услугите.

Протестът на артистите е срещу модела на заплащане, който ги лишава от достъп до печалбите, генерирани от популярността на продукциите им.

Сериали като "Dix Pour Cent", "Osmosis" или "Lupin" се превърнаха в световни хитове благодарение на разпространението им онлайн по цял свят.

Но актьорите в тях не получават пропорционален дял от приходите на платформите, независимо колко много абонати ги гледат и колко дълго време прекарват пред екрана заради тях.

"Актьорите получават слабо и индивидуално предложение за възнаграждение, което се определя от самото начало. И ако по щастливо стечение на обстоятелствата целият свят гледа този сериал, нито едно допълнително евро няма да бъде платено на онези, които въплъщават този успех на екран", се казва в позицията на протестиращите.

Директивата на Европарламента е въведена във френското законодателство още преди три години, но големите световни платформи не го прилагат.

"Платформите действат в пълно нарушение на закона, но имаме чувството, че изобщо не им пука", казва Ан Бувие, актриса и председател на сдружението Adami за колективна защита на правата на интелектуална собственост на сценичните изпълнители във Франция.

В същото време френското подразделение на Netflix е обявило приходи около 1,3 млрд. евро за 2022 г.

Звездата в един от най-популярните нови френски сериали "Sambre" Аликс Поасон също е сред участниците в протестната подписка.

"Sambre" e "счупил всички рекорди по гледаемост", твърдят от сдружението Adami, но актьорите в него са получили "малка част от парите, които сериалът носи".

Това е вторият колективен протест на актьори в Европа срещу несправедливото, според тях, разпределение на печалбите от стрийминг гигантите.

Наскоро група от над 3000 италиански артисти подеха сходна кампания. Вдъхновението за недоволството е стачката в Холивуд, заради която цялата индустрия спря да работи за няколко месеца през 2023.

"Също като тях, и ние искаме да постигнем резултат и поне да се опитаме да съберем всички на една маса и да обсъдим прилагането на този закон. Искаме и да изпратим директно послание до министъра на културата Рашида Дати и до правителството, като се надяваме да отговорят. Не е толкова лесно да мобилизираш една цяла гилдия във Франция. Но можете да видите, че са се подписали и някои от големите имена на киното. И това не се случва често", казва Ан Бувие.

Хубавите нови френски сериали


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024