77 български граждани са напуснали украинския град Одеса в неделя. Те са били групирани в два автобуса, а 15 души са тръгнали към България с лични автомобили. В групата има и един американски гражданин.

Това обяви генералният консул на мисията ни в Одеса Светослав Иванов в телефонен разговор с външния министър Теодора Генчовска по време на брифинг на МВнР в неделя.

„Евакуирахме 2 автобуса със 77 български граждани и 1 американски гражданин. 15 души пътуват с лични автомобили. Имаме още един автобус, готов е със списък за утре. Събираме списък и за втори. Очакваме къдно тази нощ да пристигнат в Украйна, а при нас - утре сутрин. Екипът ни работи по схемата на ситуационния център на МВнР“, обяви Иванов.

„Ситуацията по отношение на Киев е почти без промяна, изчакваме безопасен коридор, който при отмяна на комендантския час да се използва за евакуацията на българите. Ще бъде осъществено незабавно евакуиране тогава“, каза Теодора Генчовска.

В Киев е обявен комендантски час от 17 ч. в събота до 8 ч. в понеделник. „Дипломатическата ни мисия там е в постоянен контакт с българските граждани“, каза външният министър.

В Москва са блокирани 50 българи заради ответните мерки на Русия след затварянето на въздушното пространство на България за руски самолети. Те ще бъдат настанени в хотели и ще бъдат транспортирани по сухопътна линия до най-близките държави – включително Латвия и Естония, обяви Генчовска.

„Току-що ректорът на Техническия университет в София предложи да осигури допълнителен прием на студенти и ученици от Украйна“, добави тя. „За целта ще поискаме увеличаване на квотите за желаещите. ТУ има и две средни училища“.


Как да помогнем на Украйна - организации, институции и банкови сметки (обновена)Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Момчетата в костюми или #GentleMinions: Филмът за миньоните се превърна в мания за TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици