8 минути овации за Джуд Лоу и Алисия Викандер в кървавата драма "Firebrand" Снимка: © Getty

Неделя вечер на 76-ия филмов фестивал в Кан бе изцяло посветена на световната премиера на филма на Джуд Лоу и Алисия Викандер "Firebrand". Подобно на сюжета от периода на Хенри VIII, филмът получи кралски овации, продължили 8 минути и половина, от тълпата в Grand Theatre Lumiere

Продукцията е дело на бразилско-алжирския режисьор Карим Айнуз. Айнуз режисира филма по сценарий на сестрите сценаристи Хенриета Ашуърт и Джесика Ашуърт, известни със съвместната си работа за сериала "Killing Eve" и други престижни продукции по отделно.

Във "Firebrand" носителката на "Оскар" Викандер играе Катрин Пар, шестата и последната съпруга на Хенри VIII (Джуд Лоу), феминистката сила, която надживява прословутия крал. В пълен констраст със съдбата на досегашните му съпруги, които накрая са или разведени, или публично обезглавени.

Докато Хенри воюва, Катрин прави всичко възможно за ново бъдеще, основано на радикалните ѝ протестантски вярвания. Кралят се завръща от битка, десният му крак е в тежко състояние. Дворцовите интриги изобилстват, което води до спора на Хенри с братята Сиймор. Един от тях е хвърлил око на Катрин. Междувременно самата Катрин е обявена за регент, а болният и параноичен монарх насочва гнева си към радикалите, като обвинява приятелка от детството на жена си в предателство и я изгаря на клада. Катрин е ужасена и скърбяща, но е принудена да го отрича. Тя осъзнава, че се бори за собственото си оцеляване с опаснието, че в крайна сметка може да приключи обезглавена като някоя от предишните съпруги на Хенри.

Firebrand, Алисия Викандер

Това, което е във фокуса на драмата са съпругите, които не са оцелели“, каза Викандер пред Variety. „Когато прочетох сценария веднага си помислих: „Не е ли интересно, че мнозина знаят повече за другите жени.“ Почти както хората са привлечени от мрачните истории.“

Портфолиото на режисьора Айнуз в Кан включва "Invisible Life", който спечели наградата "Un Certain Regard" през 2019 г., и "Mariner Of The Mountains" от 2021 г.

"Firebrand“ е разпродаден в международен мащаб. Prime Video подхвана кралската драма на няколко територии, включително Обединеното кралство, докато Sony Pictures Worldwide е дистрибутор в страни от източна и западна Европа (Гърция, Турция, Германия, Исландия и др.), Австралия, Азия, Нова Зеландия и Южна Африка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024