Снимка: © Unsplash

Поддръжката на пътищата между София и сателитните населени места, заради които АПИ и общината спорят от една година, струва 8 милиона лева на година. Общата дължина на трасетата е 151 км, обяви управителят на Пътната агенция Георги Терзийски в интервю за bTV. 

"В началото на 2019 г. отправихме искания до всички общини в държавата да уточнят своите граници, за да организираме така дейността си, че да таксуваме само извън населените места. Получихме искания от няколко общини за прекласифициране на пътищата в общински. По отношение на Столична община са водени разговори в продължение на няколко месеца, тъй като проблемът е по-сериозен. Вчера Столична община официално депозира искане за изваждането на участъците от списъка на тези, за които се дължи винетна такса", каза той в обяснение на въпроса защо преговорите между местната власт и държавната агенция са удължавани цяла година. 

Преди ден Терзийски беше заплашен с уволнение от премиера Бойко Борисов за "изкарването на хората на улицата за някаква абсолютна глупост". 

"Условието е те да поемат поддържането на тези участъци. Пътната агенция ще продължи да поддържа тези участъци, защото те няма да бъдат извадени от републиканската мрежа, но разходите, които тя прави, ще бъдат поети от общините съгласно споразумение", каза още Терзийски.  

Той каза, че не изпитва лична вина за напрежението около винетките и посочи, че неколкократно е предупреждавал министъра на регионалното развитие Петя Аврамова за вероятните последици от конфликта със Столична община. 

"Сигнализирал съм МРРБ, че разговорите се забавят по технически причини и това може да доведе до напрежение - коментирали сме го неколкократно. Смятам, че това, което е в моите правомощия, е направено", каза той. 

Ръководителят на АПИ опроверга твърденията, че са налагани глоби за жители на съседни населени места около София за липсваща винетка след монтирането на контролните камери. 

"Нито един водач, който е бил в тези участъци, няма да бъде глобяван. Няма хора, които са глобени около София. Камерите имат различен режим на действие - винетка, тол, винетка+тол и само мониторинг на движението. Имам информация от националното толуправление, че в тези участъци няма нито един фиш от 17 февруари до този момент. Автоматичната система отчита кой е с винетка и кой - не, но генерирането на фиш е съвсем друг процес. На този участък не е нарушител", каза още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Борис Джонсън и съпругата му Кари очакват второ дете

Жената на британския премиер е преживяла спонтанен аборт в началото на 2021 г., но отново е бременна

Сателитна станция „Плана“ на Vivacom получи най-високия сертификат

В момента само 19 подобни съоръжения в света притежават сертификат Tier 4

Мобилното приложение за деца Hopster става част от EON

Платформата стимулира креативността и усвояването на нови знания

Новата кралица на The Crown: Имелда Стонтън поема короната от Оливия Колман

Номинираната за "Оскар" актриса ще бъде последната Елизабет II в сериала на Netflix

Борисов съчувства на "тричания" кандидат-премиер Пламен Николов

ГЕРБ може да "спаси" кворума при избора на правителство на ИТН

"В името на Отца, и Сина, и "Гучи": Убийствената италианска афера на Лейди Гага и Ридли Скот

Първият трейлър на House of Gucci - истинската история на войната в модната фамилия

Да се изгубиш във въздуха - защо легендата Симон Байлс не иска да се състезава в Токио

Златната медалистка разкри, че е започнала да губи ориентация

Шеф Иван Александров: Главният сладкар на звездите в Уимбълдън

Братът на актьора Владо Карамазов в магията на най-стария и величествен тенис турнир