Снимка: © Unsplash

Поддръжката на пътищата между София и сателитните населени места, заради които АПИ и общината спорят от една година, струва 8 милиона лева на година. Общата дължина на трасетата е 151 км, обяви управителят на Пътната агенция Георги Терзийски в интервю за bTV. 

"В началото на 2019 г. отправихме искания до всички общини в държавата да уточнят своите граници, за да организираме така дейността си, че да таксуваме само извън населените места. Получихме искания от няколко общини за прекласифициране на пътищата в общински. По отношение на Столична община са водени разговори в продължение на няколко месеца, тъй като проблемът е по-сериозен. Вчера Столична община официално депозира искане за изваждането на участъците от списъка на тези, за които се дължи винетна такса", каза той в обяснение на въпроса защо преговорите между местната власт и държавната агенция са удължавани цяла година. 

Преди ден Терзийски беше заплашен с уволнение от премиера Бойко Борисов за "изкарването на хората на улицата за някаква абсолютна глупост". 

"Условието е те да поемат поддържането на тези участъци. Пътната агенция ще продължи да поддържа тези участъци, защото те няма да бъдат извадени от републиканската мрежа, но разходите, които тя прави, ще бъдат поети от общините съгласно споразумение", каза още Терзийски.  

Той каза, че не изпитва лична вина за напрежението около винетките и посочи, че неколкократно е предупреждавал министъра на регионалното развитие Петя Аврамова за вероятните последици от конфликта със Столична община. 

"Сигнализирал съм МРРБ, че разговорите се забавят по технически причини и това може да доведе до напрежение - коментирали сме го неколкократно. Смятам, че това, което е в моите правомощия, е направено", каза той. 

Ръководителят на АПИ опроверга твърденията, че са налагани глоби за жители на съседни населени места около София за липсваща винетка след монтирането на контролните камери. 

"Нито един водач, който е бил в тези участъци, няма да бъде глобяван. Няма хора, които са глобени около София. Камерите имат различен режим на действие - винетка, тол, винетка+тол и само мониторинг на движението. Имам информация от националното толуправление, че в тези участъци няма нито един фиш от 17 февруари до този момент. Автоматичната система отчита кой е с винетка и кой - не, но генерирането на фиш е съвсем друг процес. На този участък не е нарушител", каза още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Бившата прокурорка на Крим вече е нежелана в Думата, при Путин и в партията "Единна Русия"

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Предвижда се ръст на БВП до 4,8% и намаляване на безработицата до 5%

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"

3244 ограничителни заповеди за домашно насилие са били издадени у нас през 2021 г.

Надежда Йорданова: Предвиждаме разширяване на забраните за контакт и повече програми за децата - жертви или свидетели на домашно насилие

Прокуратурата проверява Атанас Мангъров за всяване на паника

След дебата по Нова ТВ, в който той свърза ваксината със смъртни случаи и беше опроверган от МЗ

Covid-19: 8932 нови случая, лек спад на общия брой хоспитализации

Още 87 пациенти са загубили битката с болестта, активните случаи нарастват