Снимка: © Getty Images

Германските социалдемократи на Олаф Шолц и партньорите им от "Зелените" и Свободните демократи вече са готови с коалиционното споразумение, по което ще се управлява държавата в следващите 4 години. 

Планът на трите партии от коалицията "червено-жълто-зелено" е да изберат Шолц за нов канцлер на федералната република на 6 декември. Това ще сложи край на ерата на Ангела Меркел начело на германското правителство. 

Представянето на програмата за управление идва 8 седмици след парламентарните избори в Германия. Официалните преговори между трите партии започнаха на 21 октомври, след като трите партии вече бяха обявили намерението си да влязат в коалиция.

Разговорите са водени на шест основни етапа с участиеот на шестима висшестоящи представители на всяка партия, като работните групи по отделните сектори са били общо 22. Във всяка от тях експертите на политическите сили са изчиствали детайлите от споразумението. 

Опазването на климата и околната среда е заложено като основен принцип, който трябва да се спазва във всяко от направленията на бъдещата коалиционна политика - от транспорт, през индустрия, регионално развитие, земеделие и др., съобщава Spiegel. 

Документът, който ще бъде представен в следобедните часове на 24 ноември, трябва да бъде одобрен от партийните конгреси на СДП и Свободните демократи, а "Зелените" ще проведат вътрешни избори сред всички свои членове. 

Членовете на "Зелените" ще гласуват и за персоналните предложения за министри от своята квота, като този вот се организира за първи път в историята на партията. Вътрешните избори би трябвало да приключат в рамките на 10 дни.

Конференцията на СДП е насрочена за 4 декември. Два дни по-късно се очаква да бъде избрано и новото федерално правителство. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед