9% ДДС, но не и за алкохола: Какво се променя в данъчните закони Снимка: © Unsplash

Група депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха промените в Закона за ДДС, с които данъкът върху хотелиерството, ресторантьорството и книгоиздаването ще бъде свален от 20% на 9%.

Ако промяната бъде приета от Народното събрание, тя ще влезе в сила за 18-месечен срок от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2021 г.

Проектозаконът, който беше обещан като антикризисна мярка от премиера Бойко Борисов, не е подписан от председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. "Груба грешка" беше оценката, която финансовият министър Владислав Горанов е дал на идеята на Борисов за частична данъчна реформа.

9% ДДС, но за кого?

Намалената ставка ще важи както за хотелите, така и за къмпинг-услугите. Обещанието за снижаване на ДДС за книжния пазар също присъства в първата форма на проекта. Ресторантите и баровете обаче няма да могат да ползват предимство с ДДС за продажбата на алкохол, а само за "приготвена или неприготвена храна".

Текстовете в законопроекта гласят следното:

Ставката на данъка (ДДС) е 9 на сто за:
1) Настаняване, предоставяно в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани.

2) Доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път или и двете (вкл. учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания), различни от публикации, които са изцяло или основно за реклама, и различни от публикации, които са изцяло или основно съставени от видео съдържание или аудио музикално съдържание.

3) Ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна; това не се прилага за ресторантсьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на алкохолни напитки.

Проектът на ГЕРБ и ОП прави промяна и в минималните осигурителни ставки в сектора на Хотелиерството, ресторантьорството, туроператорската дейност и други дейности, свързани с пътувания и резервации.

Минималният осигурителен доход на ръководните длъжности в този сектор се увеличава от 966 лв. на 1266 лв., на специалистите - от 831 лв. на 1090 лв., и на всички категории от помощния административен персонал до неквалифицирания персонал - от 610 лв. на 800 лв. Средното увеличение на минималните дължими осигуровки ще е 23,75%.

Със същия законопроект се въвеждат и обещаните ваучери за лекари, медицински специалисти, спешни медици, полицаи, военни, социални работници и служители на тол-управлението, които пряко осъществяват дейности, свързаин с борба и превенция на Covid-19. Всеки желаещ от тях ще получи ваучер с номинална стойност 210 лв. за почивка не по-малко дни в държавни станции и санаториуми.

Хората с право на ваучери ще могат да ги ползват до 30 ноември 2021 г. По оценки на авторите на законопроекта - това са около 70 000 лица.

Мотивите на вносителите

Авторите на проекта обясняват решението си да променят ставките на ДДС в средата на годината заради по-бързото възстановяване на туристическия сектор след кризата с Covid-19.

Вносителите признават, че въвеждането на намалена ставка на ДДС ще доведе до намаляване на бюджетните приходи за 18-месечния период с общо 275 млн. лв.

- Ресторанти и кетъринг - прогнозна загуба от постъпления общо 255 млн. лв. (105 млн. лв. за 2020 г. и 105 млн. лв. за 2021 г.)

- Доставка на книги - 20 млн. лв. (7 млн. лв. за 2020 г. и 13 млн. лв. за 2021 г.).

Контратежестта на този отлив на приходи е промяната на минималните осигурителни прагове - вноските от тях обаче няма да влязат в централния бюджет, а в бюджета на НОИ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023