Нов доклад на IAB Bulgaria показа истиската видимост и реалната стойност на рекламите във Facebook и Instagram в България.

● Видимостта (viewability) на рекламите с изображение във Facebook е едва 50%, а едва 12% от рекламите с видео се считат за видяни.
● В Instagram рекламите с изображение имат видимост от около 37% и респективно 11% за видео рекламите.
● Едва 8% от видео рекламите във Facebook се гледат за 3 непрекъснати секунди.
● 95% от рекламните импресии, излъчени в YouTube, са видими, а 93% са с включен звук
● При българските медии средно 86% от излъчените видео реклами се считат за видяни.
● Видимостта на видео рекламата в български сайтове, изцяло предназначени за видео съдържание, е над 92%, но когато една реклама се показва във видео плейър, който е поставен (ембеднат) в текстово съдържание, видимостта пада на 78%.

Като се вземат предвид тези показатели за видимост, истинската цена на рекламата е между 100% до 900% по-висока от това, което рекламодателите и агенциите виждат в интерфейса в своя Facebook Ads Manager. В продължение на няколко години Facebook насърчава медийните компании да инвестират в повече видео съдържание и също така оказва влияние върху рекламодателите да харчат повече бюджети за видеореклама. Този доклад е възможност за стартиране на по-дълбок разговор за качеството на Интернет рекламата в момента и как тя може да бъде подобрена.

IAB е най-голямото глобално сдружение на медии, рекламни агенции, технологични компании и рекламодатели, отговорни за дигиталния бизнес. Мисията на българското сдружение е да популяризира интерактивния маркетинг и да работи за развитието на дигиталния пазар в България.

Според AdEx рипорта на IAB Bulgaria през 2020 г. са инвестирани 40.7 млн. лева във Facebook.

За целите на доклада са използвани данни от незавимиси източници MOAT и Integral Ad Science. Анализирани са и близо половин милиард рекламни импресии, излъчени във Facebook и Instagram в България между януари 2019 г. април 2021 г. В допълнение са анализирани 32 милиона рекламни импресии в YouTube и 36 милиона рекламни импресии в Български медии с видео съдържание.

Под “видимост” се взима предвид метриката viewability по стандарта на MRC (Media Rating Council). За да се счита за видяна (viewable), поне 50% от пикселите на изображението трябва да са на екран за минимум една непрекъсната секунда. За видео реклама дефиницията е, че 50% от пикселите трябва да са на екран за минимум две непрекъснати секунди.

Доклада използва данни от кампании, реализирани в newsfeed/feed в Instagram и Facebook. Това са двете площадки с най-голям процент от инвентара на двете социални медии.

Данните от YouTubе и локалните медии са за in-stream рекламата, която излиза преди, по време или след видеото, което потребителят е избрал да гледа в Netinfo, bTV Group, Sportal Media Group и Gameloft.

Докладът е изготвен от Кристин Стоянов, член на УС и председател на комисията за иновации и тенденции на IAB Bulgaria, както и изпълнителен директор на Metric DS - дигитална агенция, част от Ogilvy Group, член на IAB Bulgaria.

Целия доклад може да намерите тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024