Нов доклад на IAB Bulgaria показа истиската видимост и реалната стойност на рекламите във Facebook и Instagram в България.

● Видимостта (viewability) на рекламите с изображение във Facebook е едва 50%, а едва 12% от рекламите с видео се считат за видяни.
● В Instagram рекламите с изображение имат видимост от около 37% и респективно 11% за видео рекламите.
● Едва 8% от видео рекламите във Facebook се гледат за 3 непрекъснати секунди.
● 95% от рекламните импресии, излъчени в YouTube, са видими, а 93% са с включен звук
● При българските медии средно 86% от излъчените видео реклами се считат за видяни.
● Видимостта на видео рекламата в български сайтове, изцяло предназначени за видео съдържание, е над 92%, но когато една реклама се показва във видео плейър, който е поставен (ембеднат) в текстово съдържание, видимостта пада на 78%.

Като се вземат предвид тези показатели за видимост, истинската цена на рекламата е между 100% до 900% по-висока от това, което рекламодателите и агенциите виждат в интерфейса в своя Facebook Ads Manager. В продължение на няколко години Facebook насърчава медийните компании да инвестират в повече видео съдържание и също така оказва влияние върху рекламодателите да харчат повече бюджети за видеореклама. Този доклад е възможност за стартиране на по-дълбок разговор за качеството на Интернет рекламата в момента и как тя може да бъде подобрена.

IAB е най-голямото глобално сдружение на медии, рекламни агенции, технологични компании и рекламодатели, отговорни за дигиталния бизнес. Мисията на българското сдружение е да популяризира интерактивния маркетинг и да работи за развитието на дигиталния пазар в България.

Според AdEx рипорта на IAB Bulgaria през 2020 г. са инвестирани 40.7 млн. лева във Facebook.

За целите на доклада са използвани данни от незавимиси източници MOAT и Integral Ad Science. Анализирани са и близо половин милиард рекламни импресии, излъчени във Facebook и Instagram в България между януари 2019 г. април 2021 г. В допълнение са анализирани 32 милиона рекламни импресии в YouTube и 36 милиона рекламни импресии в Български медии с видео съдържание.

Под “видимост” се взима предвид метриката viewability по стандарта на MRC (Media Rating Council). За да се счита за видяна (viewable), поне 50% от пикселите на изображението трябва да са на екран за минимум една непрекъсната секунда. За видео реклама дефиницията е, че 50% от пикселите трябва да са на екран за минимум две непрекъснати секунди.

Доклада използва данни от кампании, реализирани в newsfeed/feed в Instagram и Facebook. Това са двете площадки с най-голям процент от инвентара на двете социални медии.

Данните от YouTubе и локалните медии са за in-stream рекламата, която излиза преди, по време или след видеото, което потребителят е избрал да гледа в Netinfo, bTV Group, Sportal Media Group и Gameloft.

Докладът е изготвен от Кристин Стоянов, член на УС и председател на комисията за иновации и тенденции на IAB Bulgaria, както и изпълнителен директор на Metric DS - дигитална агенция, част от Ogilvy Group, член на IAB Bulgaria.

Целия доклад може да намерите тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024