Нов доклад на IAB Bulgaria показа истиската видимост и реалната стойност на рекламите във Facebook и Instagram в България.

● Видимостта (viewability) на рекламите с изображение във Facebook е едва 50%, а едва 12% от рекламите с видео се считат за видяни.
● В Instagram рекламите с изображение имат видимост от около 37% и респективно 11% за видео рекламите.
● Едва 8% от видео рекламите във Facebook се гледат за 3 непрекъснати секунди.
● 95% от рекламните импресии, излъчени в YouTube, са видими, а 93% са с включен звук
● При българските медии средно 86% от излъчените видео реклами се считат за видяни.
● Видимостта на видео рекламата в български сайтове, изцяло предназначени за видео съдържание, е над 92%, но когато една реклама се показва във видео плейър, който е поставен (ембеднат) в текстово съдържание, видимостта пада на 78%.

Като се вземат предвид тези показатели за видимост, истинската цена на рекламата е между 100% до 900% по-висока от това, което рекламодателите и агенциите виждат в интерфейса в своя Facebook Ads Manager. В продължение на няколко години Facebook насърчава медийните компании да инвестират в повече видео съдържание и също така оказва влияние върху рекламодателите да харчат повече бюджети за видеореклама. Този доклад е възможност за стартиране на по-дълбок разговор за качеството на Интернет рекламата в момента и как тя може да бъде подобрена.

IAB е най-голямото глобално сдружение на медии, рекламни агенции, технологични компании и рекламодатели, отговорни за дигиталния бизнес. Мисията на българското сдружение е да популяризира интерактивния маркетинг и да работи за развитието на дигиталния пазар в България.

Според AdEx рипорта на IAB Bulgaria през 2020 г. са инвестирани 40.7 млн. лева във Facebook.

За целите на доклада са използвани данни от незавимиси източници MOAT и Integral Ad Science. Анализирани са и близо половин милиард рекламни импресии, излъчени във Facebook и Instagram в България между януари 2019 г. април 2021 г. В допълнение са анализирани 32 милиона рекламни импресии в YouTube и 36 милиона рекламни импресии в Български медии с видео съдържание.

Под “видимост” се взима предвид метриката viewability по стандарта на MRC (Media Rating Council). За да се счита за видяна (viewable), поне 50% от пикселите на изображението трябва да са на екран за минимум една непрекъсната секунда. За видео реклама дефиницията е, че 50% от пикселите трябва да са на екран за минимум две непрекъснати секунди.

Доклада използва данни от кампании, реализирани в newsfeed/feed в Instagram и Facebook. Това са двете площадки с най-голям процент от инвентара на двете социални медии.

Данните от YouTubе и локалните медии са за in-stream рекламата, която излиза преди, по време или след видеото, което потребителят е избрал да гледа в Netinfo, bTV Group, Sportal Media Group и Gameloft.

Докладът е изготвен от Кристин Стоянов, член на УС и председател на комисията за иновации и тенденции на IAB Bulgaria, както и изпълнителен директор на Metric DS - дигитална агенция, част от Ogilvy Group, член на IAB Bulgaria.

Целия доклад може да намерите тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти