Снимка: © Getty Images

Федералната авиационна служба (FAA) на САЩ въведе забрана за полетите на всички американски авиокомпании над Ирак, Иран, Оманския залив и водите между Иран и Саудитска Арабия. Причината за решението бяха иранските въздушни атаки срещу военни бази на САЩ в Ирак

FAA аргументира мярката с "повишената военна активност и увеличеното политическо напрежение в Близкия Изток, които поставят американската гражданска авиация под риск от непреднамерен удар". Службата посочва, че действа проактивно в защитата на въздушното пространство и гарантирането на сигурността на американските самолети, летящи над региона. 

Забраната за полети беше обявена няколко часа преди украински Boeing 737 да катастрофира със 176 души на борда в близост до летище "Имам Хомейни" до Техеран. 

Lufthansa, Air France, нидерландските KLM, Air Canada, Singapur Airlines и австралийските Qantas също избягват района на Иран и Ирак по съображения за сигурност. 

Данни от FlightRadar показват, че още няколко самолета на други авиолинии като British Airways и Kuwait Airways се отклоняват от района на Ирак и Оманския залив. 

Превозвачи от други страни - включително Тайван, Сингапур и Южна Корея обявиха, че избягват въздушното пространство на Иран и Ирак заради последните въздушни удари. 

Напрежението между САЩ и Иран от началото на годината накара и Международната агенция за въздушен транспорт да призове страните от Близкия Изток да спазват задълженията си за предварително известяване за потенциални рискове пред гражданската авиация. 

Въздушното пространство над Иран и Ирак е от стратегическо значение за гражданската авиация в Близкия Изток. Затварянето му предполага пренасочване на маршрути, забавяния и по-високи разходи за гориво. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат

"Към себе си" от бъдещия премиер на България

"Светлите примери" на следващия министър-председател

Несъбраните такси от хазарт са около 700 млн. лв., а само 5% са върнати по съдебен път

Асен Василев уличи ДКХ в "активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани"