Снимка: © Getty Images

Федералната авиационна служба (FAA) на САЩ въведе забрана за полетите на всички американски авиокомпании над Ирак, Иран, Оманския залив и водите между Иран и Саудитска Арабия. Причината за решението бяха иранските въздушни атаки срещу военни бази на САЩ в Ирак

FAA аргументира мярката с "повишената военна активност и увеличеното политическо напрежение в Близкия Изток, които поставят американската гражданска авиация под риск от непреднамерен удар". Службата посочва, че действа проактивно в защитата на въздушното пространство и гарантирането на сигурността на американските самолети, летящи над региона. 

Забраната за полети беше обявена няколко часа преди украински Boeing 737 да катастрофира със 176 души на борда в близост до летище "Имам Хомейни" до Техеран. 

Lufthansa, Air France, нидерландските KLM, Air Canada, Singapur Airlines и австралийските Qantas също избягват района на Иран и Ирак по съображения за сигурност. 

Данни от FlightRadar показват, че още няколко самолета на други авиолинии като British Airways и Kuwait Airways се отклоняват от района на Ирак и Оманския залив. 

Превозвачи от други страни - включително Тайван, Сингапур и Южна Корея обявиха, че избягват въздушното пространство на Иран и Ирак заради последните въздушни удари. 

Напрежението между САЩ и Иран от началото на годината накара и Международната агенция за въздушен транспорт да призове страните от Близкия Изток да спазват задълженията си за предварително известяване за потенциални рискове пред гражданската авиация. 

Въздушното пространство над Иран и Ирак е от стратегическо значение за гражданската авиация в Близкия Изток. Затварянето му предполага пренасочване на маршрути, забавяния и по-високи разходи за гориво. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети