A1 има най-бързата мобилна мрежа в България според теста за скорост на Ookla Снимка: © Unsplash

Мобилната мрежа на А1 е най-бързата в България според теста за скорост на компанията Ookla, глобален лидер в измерването на скоростта на приложения и мобилни мрежи. Телекомуникационният оператор предлага най-високи скорости на сваляне и качване на информация, което осигурява на потребителите най-бързия мобилен интернет в страната.

Ookla сравнява усредената стойност от представянето на почти 250 000 теста, направени от клиенти на трите най-големи мобилни мрежи у нас в периода април-септември 2023 г.

Мрежата на A1 се класира на първо място, като постигна най-висока оценка. Средната скорост за сваляне на А1 е с 25,6% по-бърза в сравнение с тази на Vivacom, която е класиран като втората мобилна мрежа в анализа на Ookla.

„Мобилната мрежа на А1 беше определена като най-бързата в България от Ookla, след извършването на задълбочен анализ на тестове от потребители, направени с приложението Speedtest.“, каза Стивън Бай, президент и главен изпълнителен директор на Ookla, подразделение на Ziff Davis.

„Тази награда се присъжда на телекомуникационни оператори, чиито мобилни мрежи демонстрират изключителна скорост и представяне в сравнение с другите мрежи на пазара за периода април-септември 2023 г. Постижението на A1 заслужава признание, тъй като е резултат от постоянните им усилия за предоставянето на мобилна мрежа с превъзходно качество за техните клиенти.“, добави Бай.

A1 има най-бързата мобилна мрежа в България според теста за скорост на Ookla

„Приемам тази награда с гордост и признание от позицията на най-големия телекомуникационен оператор и системен интегратор в страната. В основата на нашия бизнес е свързаността, а за клиентите е най-важно да имат най-добрата и бърза връзка навсякъде и по всяко време. Затова тази награда е толкова ценна, защото идва от тестовете на нашите клиенти. Те могат да очакват още по-високи скорости и по-голямо покритие на 5G ULTRA, тъй като ще инвестираме повече от 280 милиона лева през 2023 и 2024 г. в мобилната ни мрежа.“, коментира Александър Димитров, главен изпълнителен директор на A1 България.

В момента 4G мрежата на А1 покрива повече от 99% от населението на страната, а 5G ULTRA мрежата предлага гигабитови скорости в почти всички населени места с над 3 000 души и в основните курорти в България.

За да определи най-бързата мобилна мрежа в България, Ookla използва само резултати на тестове, направени със смартфони. Това са мобилните устройства, които поддържат най-бързата налична технология на пазара – 4G и 5G. Резултатите включват всички тестове, направени от устройства, независимо кое поколение мрежа са използвали по време на теста.

А1 даде началото на своята 5G ULTRA мрежа в края на 2020 г. Компанията продължава да разчита на 5G технологията, като внедрява 5G ULTRA с ново оборудване от европейски производители и използва лента с широчина от 100 MHz - тя епо-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии взети заедно в една посока на предаване.

Това позволява на 5G ULTRA да осигури много по-високи скорости на изтегляне и качване на данни в сравнение с 4G.

Комбинацията от високите скорости на мобилния интернет на 5G ULTRA и 4G позиционират мобилната мрежа на A1 като най-бързата в България в последния анализ на Ookla.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024