A1, Telenor и Vivacom обявиха безплатен роуминг за абонатите си в Украйна Снимка: © Getty Images

И трите мобилни оператора у нас - A1, Telenor и Vivacom - обявиха, че ще предоставят безплатни разговори за абонатите си в Украйна.

"В знак на солидарност и подкрепа с украинския народ и българите в Украйна А1 България ще предостави безплатни услуги в роуминг за нашите сънародници там", гласи съобщението на A1.

"Постоянният контакт с близките е изключително важен, особено в критични ситуации като тази, затова А1 временно ще направи разговорите в роуминг, кратките съобщения (SMS) и мобилният интернет безплатни за своите абонати на мобилна услуга, които в момента се намират в Украйна".

Страната се намира в състояние на война след руското нахлуване на 24 февруари. В столицата Киев вече има танкове, няколко експлозии поразиха цивилни обекти в редица градове, а боеве се водят в различни точки от държавата.

"А1 вярва, че в безпрецедентна ситуация като настоящата компаниите трябва да бъдат отговорни не само с позиции, но и с реални дела. Телекомуникационните услуги са сред най-важните в извънредни ситуации и затова компанията ги предоставя безвъзмездно на всички свои български клиенти в Украйна", съобщават от A1.

Малко по-късно през деня и Telenor обявиха същата услуга. „Теленор България временно предоставя за своите абонати на мобилна услуга безплатни международни разговори между България и Украйна, в подкрепа на сънародниците ни и техните близки, които са в Украйна. По този начин телекомуникационната компания помага на своите клиенти в тази критична ситуация“, гласи съобщението на оператора.

За абонатите на мобилна услуга на Теленор, които се намират на територията на Украйна, компанията временно осигурява още безплатен роуминг – включително SMS-и, мобилен интернет и разговори в роуминг. „Разходите в посочените направления ще бъдат компенсирани в следващата фактура“, обявяват от компанията.

От Vivacom също се присъединиха към кампанията в подкрепа на Украйна.

"В знак на солидарност с украинския народ и като израз на желанието ни да направим общуването на нашите потребители с техните семейства и близки по-лесно, Vivacom предоставя безплатни международни разговори от България към Украйна както в мобилната си мрежа, така и във фиксираната. Повикванията няма да бъдат таксувани независимо дали са към мобилни, или стационарни номера в Украйна от днес до 10 март", съобщиха от телекома.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и своя вътрешен неутралитет

Актьорът смята, че артистите у нас са твърде "тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет"

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023