„Абсурдна провокация“: Джо Байдън нарече Си Дзинпин „диктатор“  Снимка: © Getty Images

Едва ден след визитата на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Китай – дошла в опита за стопляне на силно обтегнатите отношения между двете страни – американският президент Джо Байдън изненадващо нарече колегата си Си Дзинпин „диктатор“. Пекин побърза да отвърне на словесния удар, определяйки изказването като „абсурдна провокация“.

Ескалацията на напрежението идва, след като тази седмица Антъни Блинкен бе приет от президента на Китай Си Дзинпин по време на ключово посещение в Пекин – първото за външен министър на Съединените щати от 2018 г. насам, целящо да нормализира комуникацията между двете най-големи икономики в света. Според Китай отношенията със САЩ са на най-ниската си точка от установяването на официални дипломатически връзки.

Байдън обаче заяви, че Си е бил много смутен от свалянето на предполагаемия китайски шпионски балон над въздушното пространство на САЩ в началото на тази година. Личнията му коментар за китайския лидер дойде, след като ден по-рано Блинкън заяви, че тази глава трябва да бъде затворена.

„Причината, поради която Си Дзинпин се разстрои много покрай свалянето на този балон, натоварен с шпионско оборудване, бе, че той не знаеше, че е там“, каза Байдън.

„Това е голям срам за диктаторите – да не знаят какво се е случило. Това (балонът) не е трябвало да е там, където е беше. Беше се отклонил от курса“, добави американският президент.

Си се превърна в най-влиятелния лидер на Китай след Мао Дзедун, след като си осигури безпрецедентен трети мандат като президент през март и ръководител на Комунистическата партия през октомври.

Според Байдън Китай „има реални икономически трудности“.

Говорител на китайското външно министерство заяви, че забележките на Байдън са „изключително абсурдни“ и „безотговорни“.

Изразявайки силното недоволство на Китай, говорителят на външното министерство Мао Нинг заяви, че коментарите на Байдън сериозно нарушават фактите, дипломатическия протокол и политическото достойнство на Китай.

„Те са открита политическа провокация“, заяви тя на пресконференция.

Запитана доколко Си е бил наясно къде се намира на балона, Мао повтори предишното обяснение на Китай – че преминаването му през въздушното пространство на САЩ е било непреднамерено и причинено от обстоятелства извън неговия контрол.

У Синбо, директор на Центъра за американски изследвания към университета „Фудан“ в Шанхай, коментира пред Reuters, че „коментарите на Байдън са много разрушителни и вредни“. Все пак забележките му може да не унищожат напълно постигнатото от Блинкен по време на посещението му в Китай.

На срещата си в понеделник Блинкен и Си се договориха да овладеят острото съперничество между Вашингтон и Пекин, за да не се стигне до конфликт. Съществен пробив не постигнат, но бе поет ангажимент за още посещения на американски официални лица през следващите седмици и месеци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024