Държавният секретар на САЩ се срещна със Си Дзинпин в първа визита в Китай от 5 г. насам Снимка: © Getty Images

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен беше приет от президента на Китай Си Дзинпин по време на ключово посещение в Пекин - първото за външен министър на Съединените щати от 2018 г. насам.

Визитата на Блинкен е опит за възобновяване на каналите за комуникация между двете най-големи икономики в света, които се намират в търговска война и в обтегнати дипломатически отношения още от времето на Доналд Тръмп.

Двете страни коментираха предпазливо резултатите от преговорите в понеделник. Китайската държавна телевизия цитира Си Дзинпин, който е отчел "напредък" в разговорите с Блинкен и съобщава за "постигнати споразумения по определени въпроси" след дискусия, продължила около половин час. Американският дипломат No.1 също описва диалога с китайските власти като важен.

Инициативата за смекчаване на напрежението между Пекин и Вашингтон дойде в края на 2022 г., след среща между Джо Байдън и Си Дзинпин на форума на Г20 в Бали.

Икономиката не е единствената конфликтна тема - Китай и САЩ са в сложна ситуация заради войната в Украйна, териториалните претенции на Китай в Южнокитайско море и заплахите срещу република Тайван.

Визитата на Антъни Блинкен е първото посещение на високо държавно равнище по време на мандата на Джо Байдън. Тя трябваше да се проведе още през февруари 2023 г., но беше отложена заради засичането на предполагаеми шпионски балони от Китай във въздушното пространство на Съединените щати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024