"Абсурдно и срамно": Опакованият Чърчил срещу протестите на Black Lives Matter Снимка: © Getty Images

Гледка като тази се вижда рядко в Лондон: няколко от най-известните паметници в центъра на британската столица бяха опаковани със скелета и шперплат, за да бъдат предпазени от протестите в подкрепа на Black Lives Matter.

Монументът в памет на бившия премиер Уинстън Чърчил, който се намира в близост до Биг Бен и Уестминстърското абатство, беше подсигурен със защитни елементи, за да не бъде вандализиран.

Ситуацията провокира и позиция на премиера Борис Джонсън (автор на биографична книга за Чърчил и негов политически последовател):

"Паметникът на Уинстън Чърчил на "Парламент скуеър" е постоянен спомен за постиженията му за спасението на страната и цяла Европа от фашистката и расистката тирания. Абсурдно и срамно е, че този национален паметник днес е под риск от атаки на агресивни протеситращи. Да, понякога е изразявал мнения, които са били и са неприемливи за нас, но той е герой и напълно заслужава паметника си. Не можем да се опитваме да редактираме или цензурираме миналото си. Не можем да се преструваме, че имаме различна история", пише Джонсън. Той пише още, че "за съжаление протестите са похитени от екстремисти, целящи насилие" и призовава хората да се разграничат от провокациите.

Защитни съоръжения бяха поставени и около Кенотафа в Лондон - паметник на британските войници, загинали по време на Първата световна война.

Решението на властите в Лондон дойде малко след като паметникът беше надраскан с надписи " Как Чърчил стана "расист": Размириците отвъд Океана преляха в Западна Европа ". Преди дни паметникът на търговеца на роби Едуард Колстън в Бристол беше съборен. Статуя на робовладелеца Робърт Милиган също беше премахната от двора на Музея на Лондон.

Две от централните болници - "Гайс хоспитал" и "Сейнт Томас" - също поеха ангажимент да свалят статуи на исторически личности, които предизвикват недоволство на антирасистките протести във Великобритания. Един от тях е паметникът на Томас Гай, основател на едноименната болница през 18 век, който е бил съсобственик в една от големите компании за търговия с роби. Сър Робърт Клейтън, ръководител на болницата "Сейнт Томас" през 17 век, също има минало, свързано с насилствения превоз на хора от Африка към САЩ.

"Като много други организации във Великобритания, знаем, че сме длъжни да вземем отношение спрямо наследството на колониализма, расизма и робството чрез своята работа."

"Абсолютно разбираме обществената болка и гняв, които са предизвикани от символиката на статуите на исторически фигури, свързани с робската търговия по един или друг начин. Затова решихме да отстраним статуите на Робърт Клейтън и Томас Гай от публичните пространства, и очакваме да получим насоки от комисията към кметството на Лондон за бъдещето на паметниците", се казва в позиция на организациите, които управляват имуществото на болниците.

Досега протестите в Лондон са предимно мирни, но някои паметници са специален обект на агресия през последните седмици. В САЩ бяха съборени няколко монумента на офицери от Конфедерацията от времето на Гражданската война, но вандалски прояви имаше и срещу паметници на Христофор Колумб, обвиняван в насилствена колонизация, робство и геноцид срещу коренното население в Америка през 15 век.


Прочетете още:

Как Чърчил стана "расист": Размириците отвъд Океана преляха в Западна Европа

"Долу Христофор Колумб": Протестите взеха главата на мореплавателя


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024