Как Чърчил стана "расист": Размириците отвъд Океана преляха в Западна Европа Снимка: © Getty Images
  • Протестите за равноправие и против полицейското насилие, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд в САЩ, достигнаха и до Стария континент
  • В Лондон протестиращи надраскаха статуята на Уинстън Чърчил и написаха: "Беше расист". Паметник на робовладелеца Едуард Колстън бе съборен и изхвърлен в пристанището на Бристол.
  • В Белгия бяха задържани 150 души - няколко десетки от тях нападнаха полицейски автомобили, счупиха витрини на магазини и създадоха хаос в центъра на Брюксел
  • В Рим и Мадрид протестите се оказаха мирни
  • Градският съвет в Минеаполис поиска разпускане на полицията
    Повдигнаха обвинения срещу четиримата полицаи, участвали в ареста на Джордж Флойд се случи на хиляди километри разстояние, но Европа също стана място на протести през изминалия уикенд. Гражданите на Великобритания, Белгия, Италия, Германия и Испания излязоха по улиците въпреки все още действащата пандемия Covid-19, за да надигнат гласа си срещу полицейското насилие и в подкрепа на равните права за всички граждани, независимо от тяхната раса. Смъртта на 46-годишния афроамериканец Флойд вследствие на полицейско насилие доведе САЩ до хаос. Каузата на протестиращите получи подкрепа от Австралия до Бразилия, но на Стария континент тя е по-особена.

Лидерите в Европа трябваше през последните години да се справят с интегрирането на имигранти и бежанци от Африка и Близкия Изток, което поставя под въпрос равното отношение към всички. Макар в голямата си част да бяха мирни, на някои места демонстрациите прераснаха във вандалски прояви.

Протестите в Брюксел завършиха със сблъсъци с полицията и грабежи, а 150 души бяха задържани. По улиците на белгийската столица в неделя се бяха събрали около 10 хиляди граждани, повечето от които носеха маски.

Макар демонстрациите да започнаха без напрежение, безредици настъпиха около 20 ч. местно време, пише Politico. В тях се включиха провокатори, които нямаха общо с протеста, и започнаха да нападат полицейски автомобили. Медиите в страната предават, че няколкото десетки души са хвърляли камъни и бутилки по колите на органите на реда, опожарили са кофи за боклук и са счупили витрини на магазини.

Размириците са продължили около час, след което полицията се е намесила и е разпръснала провокаторите с водни оръдия.

Друга част от демонстрантите се събра пред Съдебната палата, която, според тях, е символ и на закона, и на беззаконието. Те твърдят, че нейното построяване е помогнало на крал Леополд II да владее Брюксел и в същото време да наложи бруталния си режим в африканската колония Конго, където по това време са загинали 10 милиона души, пише Washington Post. Повечето статуи на Леополд в големите белгийски градове са били надраскани или съборени.

Ситуацията във Великобритания също ескалира. Премиерът Борис Джонсън изрази разочарованието си, че протестите против расизма са се превърнали в безредици, след като няколко демонстранти влязоха в конфликт с полицията.

Хиляди хора са участвали в мирни протести в Лондон, Бристол, Манчестър, Глазгоу, Единбург и други градове. На места като Воксхол обаче е имало сблъсъци със силите на реда. В резултат на това са ранени осем полицаи, а 12 души са били арестувани, съобщи BBC.

„Хората имат правото да протестират мирно, спазвайки социална дистанция, но нямат правото да атакуват полицията“, написа Джонсън в Twitter и добави, че подобни действия представляват „нарушаване на каузата, която твърдят, че подкрепят“. „Отговорните ще понесат последствията си“.

В неделя демонстрантите в Бристол използваха въжета, за да съборят бронзова статуя на Едуард Колстън, който е бил търговец на роби през 17 век, а паметникът години наред създава противоречия в града. След като е бил съборен, протестиращите са го влачили по улиците и са го изхвърлили в пристанището. Полицията ще разследва случая.

На площада пред парламента в Лондон демонстрантите надраскаха с графити паметника на Уинстън Чърчил. Те написаха на плочата „Беше расист“ и поставиха знаци „Животът на чернокожите има значение“.

„Тук съм, за да подкрепя тези в САЩ, но и заради себе си. Моят протест е свързан с коронавируса“, каза Денис Люис – 60-годишен медик от Националната здравна служба, цитирана от Washington Post. „Как може вирусът да дискриминира? Нуждаем се от отговори“.

„Италия е невинна“ – това пишеше на един от плакатите на протестите в Рим, държан от 22-годишната Сара Матей, предаде Washington Post.

„Докато бяхме под карантина, научихме какво е важно за нашия живот“, казва британката Шейла Кинси, която живее в Рим от 10 години. „И това ни накара да видим: „Тук има нещо друго, което представлява пандемия“.

В миналото Германия е ставала свидетел на полицейско насилие, което се предполага, че произтича от расови проблеми. Тахир Дела – активист от организацията „Инициатива за чернокожите в Германия“, казва, че тези атаки са били пренебрегвани като единични инциденти и обществото не вижда системните проблеми.

„Много често хората говорят за нарушения на отделни личности дори когато става ясно, че съществува по-голям от очакваното национален проблем в институциите“, споделя активистът.

„Германия не е САЩ“, каза вътрешният министър на областта Баден-Вюртемберг – Томас Бленке. „Тук нямаме расистки проблем, засягащ полицията“.

Убийството на Джордж Флойд обаче отвори нови дискусии в немското общество. Вестниците преливат от въпроси за дискриминацията и доминират при пресконференциите на управляващите. А немските футболисти паднаха на колене в знак на протест преди всеки мач от Бундеслигата този уикенд.

„Виждате какво се случва в Америка, а хиляди души излязоха по улиците на Берлин, за да се борят за справедливост. Сякаш се усеща, че нещо ще се промени“, каза Тахир Дела пред Washington Post.

И Мадрид не мина без протести през последните дни. Няколко хиляди души се събраха пред американското посолство в испанската столица, преди да се насочат към центъра на града за мирен протест.

Междувременно стана ясно, че общинските власти в Минеаполис обмислят да разпуснат местната полиция и да я заменят с друг модел - различен орган, който да се грижи за реда и сигурността.

Девет от общо 13 съветници са подкрепили идеята. С този ход управляващите се надяват да сложат край на демонстрациите, започнали в град, славещ се с нееднакво отношение към гражданите от страна на силите на реда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024