Виж снимките Снимка: © Getty Images

Протестната вълна срещу расизма, която заля САЩ в последния месец, премина в нова фаза: символично събаряне на паметниците в чест на Христофор Колумб.

Полицията в Бостън започна разследване за вандализъм, след като в сряда статуята на Колумб се оказа "обезглавена". Главата на паметника е открита в близост до монумента поставен в парка Уотърфронт през 1979 г. по инициатива на католическата италиано-американска организация "Рицарите на Колумб".

Това е вторият случай на протестна проява срещу паметника, който преди 5 години беше залят с червена боя и беше надписан със слогана "Black Lives Matter". Кметът на Бостън Марти Уолш казва пред местни журналисти, че паметникът ще бъде свален и прибран в склад, за да се оценят нанесените щети.

"Ще направим и анализ на историческото значение на тази статуя", казва още Уолш, който признава, че в общинското ръководство има дебати дали Колумб да бъде върнат обратно на постамента си.

Във вторник негов 8-метров паметник в Ричмънд, щата Вирджиния, също беше бутнат от постамента си по време на протестите във вторник. 93-годишната статуя беше издърпана с въжета до близкото езеро и беше потопена във водата. Ден по-късно работници от общината извадиха поругания паметник. Подобен инцидент се разигра и в Минесота (вижте още снимки в галерията).

Недалеч от мястото на обезглавения Колумб в Бостън се намира друг паметник, около който се надига все по-голямо недоволство - този на ген. Робърт Лий, командир на армията на Конфедерацията по време на Гражданската война в САЩ.

Агресията около статуите на Христофор Колумб има по-различна предистория от напрежението спрямо военните мемориали от войната. Причината за това са историческите свидетелства за Велик откривател или масов убиец? Защо Америка намрази Христофор Колумб при пристигането си в края на 15 век. Италианският мореплавател е участвал в 4 мисии до Карибите и Южна Америка в рамките на две десетилетия, по време на които започва насилствена колонизация.

Колумб е почитан в САЩ от края на 19 век по инициатива на италианската общност в страната.

Тя приема 12 октомври (деня на първото стъпване на Колумб на американска земя) като свой собствен празник и признание за ролята на италианските имигранти в историческото наследство на Америка. Няколко града в различни щати носят името на Колумб - в негова чест е назован и федералният окръг, в който се намира столицата Вашингтон.

Въпреки това в последните години Денят на Колумб се превърна в обект на идеологически спор. Много университети, градове и щатски власти предпочитат да го отбелязват не като празник на откривателя, а като "Ден за почит към коренното население".

Когато през 2017 г. един от паметниците на Колумб беше вандализиран, "Ню Йорк Таймс" публикува коментар на председателя на Националната фондация на американците с италиански произход Джон М. Вайола, в който се казва: "Вярваме, че Христофор Колумб е символ на откритията и риска, които лежат в сърцето на американската мечта. Вярваме, че нашата задача като общност, която е най-тясно свързана с неговото наследство, е да бъдем на първата линия на внимателния и обединяващ път напред към решение, което зачита всички страни. Има много американци от италиански произход, които наистина подкрепят промяната на празника към "Ден на коренното население", защото не искат да се асоциират с човек, известен с ужасните си престъпления срещу човечеството. Американците от италиански произход са подлагани на тежка дискриминация в тази държава, затова е изключително важно да имаме ден, в който да отбелязваме своето минало".

Вандализирането на статуите беше осъдено от множество представители на Републиканската партия. Сенаторът Тед Круз нарече хората, които бутат паметниците, "американски талибани".


Прочетете още:

Как Чърчил стана "расист": Размириците отвъд Океана преляха в Западна Европа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас