10 години Accediа, или там където хората от IT сферата си намират мястото Снимка: © На снимката: Яна Дошкова, Accedia

Митът за "айтитата" обрисува човека, който работи в IT компания, като интроверт с IQ около 2 000, който започва работа към 11 сутринта, получава sms със заплата от 5 500 лв. към 12, разхожда си кучето в квартала за 2 часа, получава sms с годишен бонус от 10 000 лв., прекомпилира набързо няколко ядра, пише си "оувъртайм" за всеки 15 минути, в които работи извънредно и приключва работа точно в 6.

За IT специалистите се говори още, че владеят език, разбираем колкото елфическия език на Толкин, че си правят странни работни срещи по луксозни планински хотели и че са привилегированата сфера на работа в България, която поставя всички други работодатели на колене заради високите заплати, привлекателните социални придобивки и наистина гъвкавото работно време и място.

Разпръскваме мъглата около най-предизвикващата завист професия с Яна Дошкова, маркетинг директора на Accedia: една от най-бързо развиващите се IT компании в Европа според Financial Times и Deloitte.

Accedia се занимават с консултантски услуги, разработка на софтуери и цялостни IT решения, но навлизат и в територии, които за непрофесионалното око не изглеждат характерни за IT сферата. Работят с "южноафриканския Netflix", имат отговор на въпроса "Как се дигитализира БДЖ" и могат да говорят дълго и интересно за изкуствения интелект, който отдавна слезе от кино екраните и навлезе в ежедневния ни живот.

Записваме специалния ни подкаст епизод с тях в тяхното студио за подкасти: нещо, което ги отличава от другите компании. Оттам се прави и вътрешното радио предаване "Мармалад", в което радиоводещ кани различни хора от компанията да разказват какво ги вълнува чрез любимите си песни.

Оказва се, че някои от митовете са наистина митове.

За да сте в IT сферата, не е необходимо да сте завършили непременно информационни технологии, нито от дете да сте проявявали свръхестествени математически умения. Хората, които работят в Accedia имат зад гърба си различни кариерни пътища и обикновено отиват там заради огромните възможности за растеж. Много от тях не са имали опит в IТ сферата, но са имали желание да се развиват в тази посока, включили са се в менторската програма GROW@Accedia, завършили са я успешно и са се озовали на базова позиция, от която впоследствие са стигнали далеч.

Други, които са имали достатъчно опит, бързо са се изстреляли от базовата си позиция към по-високите етажи на компанията.

Яна, с която говорим, също се издига бързо.

Тя влиза в компанията една година след създаването ѝ. Свидетел е на това как пейзажът на IT хоризонта се е променил за 10-те години, през които Accedia формира своето семейство. Неслучайно използваме думата "семейство": в рамките на компанията вече са се създали няколко истински семейства.

В рамките на този десетгодишен период, който се развива Accedia, органично са създадени различни позиции според експертизата на хората, които идват в компанията, което е интересен корпоративен подход: от хората към позициите, а не обратното.

Accedia е и един от организаторите на Accedia Masters, за който със сигурност сте чували, ако термините "оръдие на Алехин" и "цайтнот" са ви познати. Това е един от най-мащабните шахматни турнири на територията на България за последните години, на който се изявяват както шах любители, така и професионални играчи. Accedia Masters е акредитиран от международната шахматна федерация FIDE и турнирите ѝ са валидни за български и международен ELO рейтинг.

Игрите се провеждат в офиса на компанията, в който освен служителите и известни гросмайстори са поканени всички, които са гледали "Дамски гамбит" и са се запалили по шахмата. Включително играчите от градинката пред Народния театър.

В същия офис е и небезизвестният панорамен бар на покрива, на който може да изпиете по една лимонада (или едно Мохито след работно време) с гледка към София и към Витоша.

Accedia са най-желан работодател в ежегодното независимо проучване Graduate Survey, което класира най-желаните работодатели в България от 2017 г. насам. Сред компаниите с персонал под 250 души начело застават CocaCola Bulgaria EOOD (1), Tavex Gold & Exchange (2) и Accedia JSC (3).

Освен това, компанията има множество признания като работодател според класации на база мнения на служители като Топ ИKТ Работодател (трикратен носител) и международни конкурси като наградите Stevie за най-добри работодатели.

Онова, което отличава Accedia според Яна е, че много от служителите, които напускат компанията, впоследствие се връщат обратно. Причината е позитивният климат и чувството за общност, което успява да се създаде вътре.

Освен по шах, в компанията има и отбор по тенис, бадминтон, където също се печелят много титли, а на последния етаж на сградата, в която е офисът, има възможност да се тренира и тенис на маса.

На 15 октомври е 10-ият рожден ден на Accedia и служителите и приятелите ще бъдат част от сериозно парти. Дали ще е "живо парти" или ще се случи в някоя от мета вселените, с които работят, може да чуете в подкаста епизода ни. Както и още редица други интересни неща от живота и живота на IT-тата.

Приятно слушане!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024
Кино и сериали

Филмът за Доналд Тръмп шокира Кан. Екипът на кандидат-президента заплаши със съд

Сцена с предполагаемо изнасилване във филма предизвика широк медиен отзвук

10:00 - 21.05.2024