Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот Снимка: © Getty Images

Adidas изтегля изображения на модела Бела Хадид от последната си рекламна кампания, за която се твърди, че омаловажава нападението на "Хамас" над Израел от 7 октомври миналата година. За това съобщава британският "The Guardian".

Преди дни германската компания пусна на пазара маратонка, която напомня на модел от Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. На 5 септември тогава палестинската терористична организация "Черният септември" взема за заложници единадесет членове от израелския олимпийски отбор, които впоследствие загиват. С деянието си похитителите искат освобождаването на 200 палестински затворници от Израел.

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

Критики предизвика и изборът за лице на кампанията - това е моделът Бела Хадид.

През годините Хадид неведнъж е критикувала израелското правителство и е подкрепяла палестинците, а на 23 октомври направи изявление в Instagram, в което изрази съжаление за загубата на невинни животи, като едновременно призова последователите си да окажат натиск върху своите лидери, за да защитят цивилното население в Газа.

От Adidas коментираха общественото недоволство в петък и поднесоха извинение на засегнатите.

"Наясно сме, че са направени връзки с трагични исторически събития - дори и те да са напълно непреднамерени - се извиняваме на всеки, който е изпитал гняв или тъга. Преразглеждаме останалата част от кампанията", заявиха от компанията през седмицата.

Това не е първият случай, в който Adidas прекратява партньорствата си с така нар. "посланици" на бранда след обвинения в антисемитизъм - през октомври 2022 г. това се случи с рапъра Кание Уест.


Кампания на Adidas с Бела Хадид предизвика призиви за бойкот на марката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024