Adidas забрани продажбите на футболни фланелки с номер 44 след скандал около дизайна

Производителят на спортни стоки Adidas спира продажбите на фланелките на германския национален отбор по футбол, на които присъства числото 44. Това се случва заради спорове, че дизайнът на тениските наподобява нацистки символ.

Дизайнът на цифрата "4" върху фланелките, продавани онлайн, възмути някои футболни фенове, които смятат, че тя прилича на светкавиците в знамето на Шуцщафел - паравоенната гвардия от времето на Адолф Хитлер. Известно като СС, това подразделение е отговорно за много от военните престъпления и жестокости, извършени от нацистка Германия през Втората световна война.

Споровете около спортното облекло започнаха в събота, когато германският историк Михаел Кьониг написа в профила си в X, че е "под въпрос" тениските да бъдат разрешени за носене на официални спортни събития. Въпреки че в германския тийм няма футболист с номер 44, феновете могат да персонализират поръчаните от тях фланелки с какъвто номер пожелаят.

Adidas заяви в свое изявление пред BBC, че фланелките са проектирани от Германската футболна асоциация и приликите с логото на СС не са били умишлени.

"Ние като компания се ангажираме да се противопоставяме на ксенофобията, антисемитизма, насилието и омразата под всякаква форма", заяви говорител на Adidas.

Впоследствие компанията забрани опцията тениската да може да бъде персонализирана точно с номер 44. Към момента на писане на тази статия обаче услугата изобщо не функционира за тениските на германския отбор. Потребителите обаче могат да персонализират свои екипи на други футболни отбори.

В свое изявление Германската футболна асоциация (DFB) заяви, че предварително е представила номерата от 1 до 26 на УЕФА - управляващия орган на европейския футбол, за преглед и "нито една от участващите страни не е видяла близост до нацистката символика в процеса на създаване на дизайна на фланелката". Асоциацията заяви, че приема въпроса "много сериозно" и разработва "алтернативен дизайн" за цифрата.

Къде е проблемът?

СС е създадена от Адолф Хитлер и е описвана като структурата от "политически войници" на нацистката партия. Тя поема различни полицейски, охранителни и военни функции. По времето, когато нацистите идват на власт, тя се превръща от малка единица от по-малко от 300 души в организация с над 50 хил. членове.

Шуцщафел се свързва с някои от най-тежките престъпления, извършени от нацистите по време на Втората световна война, включително съществуването на концентрационни лагери като Аушвиц. Членовете на СС са отговаряли за охраната и управлението на концентрационните лагери и разпитите на заподозрени в предателство.

Логото на отряда наподобява две светкавици. То е проектирано от германския графичен дизайнер Валтер Хек, който впоследствие се присъединява към паравоенната структурата.

Нацисткият символ е толкова широко използван по онова време, че някои немски пишещи машини са произведени със стилизиран клавиш "SS".

Скандалът около дизайна на фланелките идва на фона на предстоящото Европейско първенство по футбол, на което Германия ще бъде домакин това лято.

Той беше съпътстван и от друга новина, която не се хареса на футболните запалянковци. Преди по-малко от две седмици Германската футболна асоциация обяви, че се разделя с Adidas. Компанията произвежда екипите за отбора на страната от 50-те години на миналия век, но това ще се промени от 2027 г., когато официален доставчик ще бъде конкурентът ѝ Nike. Очаква се сделката да струва на Nike около 108 млн. долара годишно.

германия се разделя с adidas във футбола заради nike Германският футбол се разделя с adidas заради Nike и феновете са бесни


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024