Германският футбол се разделя с adidas заради Nike и феновете са бесни Снимка: © Getty Images

Adidas и националният футболен отбор на Германия се смятат за константа в световния футбол. Неслучайно екипите на Die Mannschaft винаги са изглеждали безупречно, а винтидж моделите са се превърнали в икона за модата.

Adidas за първи път произвежда екипи за отбора на Германия през 1954 г. Единствените случаи, в които представителният тим на страната не носи adidas на терен, са през през 1966 и 1970 г. - тогава футболистите са облечени от Umbro на Световните първенства.

Сега предстои германските футболисти отново да свалят adidas, но този път за постоянно. Причината: сделка с Nike.

На 21 март Германският футболен съюз (DFB) обяви, че Nike ще бъде новият доставчик на цялото облекло на националния отбор от 2027 г. като част от нова сделка, която ще продължи до 2034 г. Това обявява края на 70-годишното партньорство на тима на Германия с adidas.

DFB заяви, че Nike е направила „най-доброто финансово предложение“ и е впечатлила федерацията с визията си за развитие на женския футбол, както и на аматьорския и масовия спорт. Все още не е съобщено каква е стойността на сделката.

Въпреки че това може да изглежда като нищожно за незапознатите с историята на германския футбол, новината бе посрещната с възмущение от фенове в цялата страна. 89 процента от привържениците, анкетирани от германското издание Kicker, категорично не са съгласни с този ход.

Дори вицеканцлерът на Германия, Роберт Хабек, изрази мнение след изявлението на DFB: „Трудно мога да си представя германската фланелка без трите линии."

„За мен adidas и (комбинацията) черно-червено-златно винаги са били едно цяло. Част от немската идентичност. Бих искал да видя малко повече местен патриотизъм.“

В крайна сметка adidas не е просто доставчик на облекло за мачове. Adidas е немска марка, основана от германец и базирана в първоначалния си германски щаб. Етикет, който е синоним на страната и е дълбоко вкоренен в богатото и обширно спортно наследство на нацията.

Още от 1954 г. Ади Даслер, основателят на adidas, и тогавашният треньор на Западна Германия Сеп Хербергер са партньори, припомня Highsnobiety.

По това време двамата седят един до друг и гледат как мъжкият отбор печели Световната купа за първи път, докато носи бутонки на adidas.

По време на Европейското първенство по футбол това лято, чийто домакин е Германия, adidas ще достави екипите на седем национални отбора, включително на Германия, на Италия и на Испания.

Съобщението на DFB идва в лош момент за adidas. Миналата седмица компанията отчете нетна загуба от 63 милиона долара за 2023 г., като се позова на забавяне на продажбите на дрехи и маратонки Yeezy (лейбълът на Кание Уест) и голям данък бреме.

Adidas и Германия са „хлябът и маслото" на футбола през последните 70 години. За мнозина партньорство е отговорно както за някои от най-емблематичните фланелки в историята на спорта, така и за най-силните моменти на отбора.

През 2027 г. обаче една от най-красивите "любовни" истории във футбола приключва, за добро или за лошо.

Джена Ортега, актриса Wednesday, adidas sportswear adidas пуска първи нов лейбъл от 50 г. Защо Джена Ортега е неговото лице?

"Лентите не са на adidas" - Марката, която облече звездите от "Барселона" в костюми, спечели делото с adidas


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024