Има ли основание за касирането на кметските избори в София? Снимка: © Васил Терзиев (ПП-ДБ) с/у Ваня Григорова (БСП за България)

Административният съд в София е назначил нова съдебно-техническа експертиза, с която да бъдат анализирани протоколите от всички 1639 избирателни секции в столицата. Има ли обаче основания за касирането на вота за кмет?

До момента по жалбата на Ваня Григорова, в качеството ѝ на кандидат за кмет на София, са били анализирани резултатите от 313 секции.
15 от флашките с изборните резултати не са били открити.

В хартиените протоколи са установени разлики:

-541 за Ваня Григорова
-514 за Васил Терзиев

+9 за Ваня Григорова
+196 за ВасилТерзиев

Именно те са основнието съдът да поиска пълна съдебно-техническа експертиза.

Преди ден доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийски университет, обясни по БНТ, че е твърде възможно да се стигне и до нови избори.

"По думите ѝ, ако разликата между първия и втория кандидат на втори тур е над определения брой гласове, които са обявени от Общинската избирателна комисия (ОИК-София), то резултатът са нови избори.", казва тя.

На противоположното мнение е бившият министър на Електронното управление Божидар Божанов.

В подробна публикация в блога си депутатът от ПП-ДБ казва, че основания за отмяна на вота в София на практика няма.

„Това, което експертизата е установила (четох я преди заседанието на съда), е че има нищожни разминавания (200 гласа при 300 секции) между хартиените протоколи и данните на флашките. Нещо, което винаги го е имало, винаги се е оказвало, че е или човешка грешка при броенето или еднократен проблем с принтера и хартията,“ пише Божанов.

Към момента не са отваряни чували с бюлетини за повторно броене. "Така че в момента отчитаме разликата между отчетеното от машината и отчетеното от секционната комисия, без да го броим повторно. Съответно всякакви твърдения кое е „вярно“ са несъстоятелни, пише в блога си Божанов и припомя, че е разглеждал казуса и по време на парламентарните избори.

„И тогава разминаванията не променяха резултата, и сега не го правят – кумулативно 200 гласа при 10% от протоколите значат, че дори да се запази това съотношение, при 100% сравнение ще има 1000 гласа разлика. При победа на Терзиев с около 5000 гласа. Трябва да отбележим, че на флашката има повече гласове и за двамата кандидати. Отчасти заради проблеми с ролката и хартията, отчасти заради човешки грешки при броенето,“ пише още в блога си Божанов.

Той уточнява, че липсващите 15 флашки (според експертизата), всъщност са проблем на организацията при предоставяне на материалите, а данните от тях са налични на сайта на ЦИК.

Новата съдебно-техническа експертиза трябва да бъде готова до 15 март, когато е насрочено следващото заседание по делото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024