доц. Киселова: Демонтажът на съветския паметник взриви възможността за анти-ГЕРБ управление в София Снимка: © Screenshot

Много е вероятно есента да имаме нови избори за кмет на София - такава прогноза даде доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийски университет.

В интервю за БНТ тя аргументира тезата си с делото в Административния съд в София, с което се оспорва крайният резултат от последните местни избори. Преподавателката обясни, че съдът е открил при представителна извадка от 10%, че има разминаване от над 90% между записаното в протоколите и онова, което има като данни в чувалите и флашките.

"Поради тази причина съдът е възложил експертиза да се преброят абсолютно всички протоколи в Столична община", посочи Киселова.

По думите ѝ, ако разликата между първия и втория кандидат на втори тур е над определения брой гласове, обявени от Общинската избирателна комисия (ОИК-София), то резултатът са нови избори.

"Ако ескпертизата е с такива съществени разминавания и се оспорва изборът на кмет е много вероятно да имаме избори не за общински съветници, а за кмет на София", допълни тя.

Киселова е скептична, че изобщо ще бъде избран председател на Столичния общински съвет (СОС) и тази "сага" може да продължи до края на мандата. Според нея "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" (ПП-ДБ-СС) са "взривили" тази възможност още в зародиш, като са повдигнали въпроса за демонтажа на Паметника на съветската армия.

"ПП-ДБ-СС не разбраха едно - не трябваше да се повдига въпросът камо ли да се разглобява Паметникът на съветската армия. Това взриви възможността в София да има анти-ГЕРБ управление", заяви Киселова.

Политическият журналист Веселин Стойнев, който също участваше в дискусията по БНТ, обаче изрази друго мнение. Според него дори и Съветският паметник да не беше премахнат, ПП-ДБ-СС няма как да се коалират с БСП, тъй като тя е "една от основните пропутински формации в страната"

Киселова допълни, че ГЕРБ има интерес от това "агонизиращо състояние" да няма председател на СОС, както и да няма приет бюджет за столицата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024