Снимка: © bTV

Асоциацията на европейските журналисти в България призова президентът Румен Радев да отхвърли предложението на правителството за награждаване на главния редактор на в. „Труд“ Петьо Блъсков с орден „Св. св. Кирил и Методий“. Той се дава на български и чужди граждани с особено значими заслуги за развитието на културата, изкуството и науката.

Според АЕЖ обаче – 70-годишният издател не трябва да получава такова признание, а акт, тъй като тази година не е подал декларация за собствеността на в. „Труд“.

Предложиха Петьо Блъсков да получи орден "Св. св. Кирил и Методий"

Министърът на културата Боил Банов внесе предложението в Министерски съвет преди няколко дни. Кабинетът го обсъди и реши, че ще предложи на Радев да връчи ордена на Блъсков.

„Въпросното предложение обижда всички онези учители, преподаватели, автори, хора на изкуството, поети, писатели, музиканти, художници, учени, които са естествените носители на подобно високо държавно отличие и които вероятно се питат какво е посланието към обществото, което изпраща Министерството на културата с това предложение“, написаха от АЕЖ.

„Срамно е трудът на вдъхновяващите учители на обществото да бъде приравнен до този на издател, чийто принос за културата най-малкото заслужава сериозно обсъждане“, добавиха в позицията си от Асоциацията на европейските журналисти в България.

По думите им – организацията не е против журналисти, издатели и други „медийни хора“ да бъдат отличавани с държавни награди, когато имат „значителни заслуги пред обществото“. АЕЖ обаче е на мнение, че подобни отличия не би трябвало да се дават в замяна на „медиен комфорт“.

АЕЖ припомня доклада на ЕК за България, в който пише, че няма прозрачност около собствеността на медиите. „В последните години вестник “Труд” на издателя Блъсков се утвърди като медия, даваща трибуна за очернящи кампании срещу активисти, борещи се за съдебна реформа, за защита на околната среда или срещу езика на омразата. “Труд” е медия, в която често могат да бъдат прочетени публикации, които могат да се характеризират като част от хибридна дезинформационна война срещу ценностите на Европейския съюз, либералната демокрация и човешките права“, написаха от организацията.

Докладът на ЕК за България: Няма резултати от борбата с корупцията и прозрачност за собствеността на медиите

„В регистъра, който Министерството на културата поддържа, относно собствеността и финансирането на медии в България, за 2020 година не могат да бъдат открити както “Труд”, така и издателят Петьо Блъсков. Неподаването на декларация е административно нарушение и Министерството на културата е органът, който би трябвало да го санкционира. Затова, вместо да предлага награждаването на Блъсков с орден, министърът на културата Боил Банов би трябвало да си изпълни законовите задължения и да връчи на издателя на “Труд” акт“, написаха от АЕЖ.

От организацията предлагат след като Радев отмени предложението и Банов връчи акт на Блъсков, държавата да помисли за нови номинации за ордена – „този път на личности, наистина допринесли за развитието на културата, или поне такива, които действително са създавали среда, която да подкрепя гражданските права и ценностите, които са във фундамента на демокрацията“.

„АЕЖ ще приветства, ако държавата, вместо да си затваря очите или да нарича репортерите “мисирки”, наистина започне да цени журналистите, които разкриват нередности и с това допринасят за по-добро управление в полза на обществото, а не да връчва ордени за принос за културата на издатели на медии с най-малкото спорна репутация“, написаха още от организацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората