АЕЖ: Държавата да връчи акт, а не орден на Петьо Блъсков Снимка: © bTV

Асоциацията на европейските журналисти в България призова президентът Румен Радев да отхвърли предложението на правителството за награждаване на главния редактор на в. „Труд“ Петьо Блъсков с орден „Св. св. Кирил и Методий“. Той се дава на български и чужди граждани с особено значими заслуги за развитието на културата, изкуството и науката.

Според АЕЖ обаче – 70-годишният издател не трябва да получава такова признание, а акт, тъй като тази година не е подал декларация за собствеността на в. „Труд“.

Предложиха Петьо Блъсков да получи орден "Св. св. Кирил и Методий"

Министърът на културата Боил Банов внесе предложението в Министерски съвет преди няколко дни. Кабинетът го обсъди и реши, че ще предложи на Радев да връчи ордена на Блъсков.

„Въпросното предложение обижда всички онези учители, преподаватели, автори, хора на изкуството, поети, писатели, музиканти, художници, учени, които са естествените носители на подобно високо държавно отличие и които вероятно се питат какво е посланието към обществото, което изпраща Министерството на културата с това предложение“, написаха от АЕЖ.

„Срамно е трудът на вдъхновяващите учители на обществото да бъде приравнен до този на издател, чийто принос за културата най-малкото заслужава сериозно обсъждане“, добавиха в позицията си от Асоциацията на европейските журналисти в България.

По думите им – организацията не е против журналисти, издатели и други „медийни хора“ да бъдат отличавани с държавни награди, когато имат „значителни заслуги пред обществото“. АЕЖ обаче е на мнение, че подобни отличия не би трябвало да се дават в замяна на „медиен комфорт“.

АЕЖ припомня доклада на ЕК за България, в който пише, че няма прозрачност около собствеността на медиите. „В последните години вестник “Труд” на издателя Блъсков се утвърди като медия, даваща трибуна за очернящи кампании срещу активисти, борещи се за съдебна реформа, за защита на околната среда или срещу езика на омразата. “Труд” е медия, в която често могат да бъдат прочетени публикации, които могат да се характеризират като част от хибридна дезинформационна война срещу ценностите на Европейския съюз, либералната демокрация и човешките права“, написаха от организацията.

Докладът на ЕК за България: Няма резултати от борбата с корупцията и прозрачност за собствеността на медиите

„В регистъра, който Министерството на културата поддържа, относно собствеността и финансирането на медии в България, за 2020 година не могат да бъдат открити както “Труд”, така и издателят Петьо Блъсков. Неподаването на декларация е административно нарушение и Министерството на културата е органът, който би трябвало да го санкционира. Затова, вместо да предлага награждаването на Блъсков с орден, министърът на културата Боил Банов би трябвало да си изпълни законовите задължения и да връчи на издателя на “Труд” акт“, написаха от АЕЖ.

От организацията предлагат след като Радев отмени предложението и Банов връчи акт на Блъсков, държавата да помисли за нови номинации за ордена – „този път на личности, наистина допринесли за развитието на културата, или поне такива, които действително са създавали среда, която да подкрепя гражданските права и ценностите, които са във фундамента на демокрацията“.

„АЕЖ ще приветства, ако държавата, вместо да си затваря очите или да нарича репортерите “мисирки”, наистина започне да цени журналистите, които разкриват нередности и с това допринасят за по-добро управление в полза на обществото, а не да връчва ордени за принос за културата на издатели на медии с най-малкото спорна репутация“, написаха още от организацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023