Снимка: © bTV

Асоциацията на европейските журналисти в България призова президентът Румен Радев да отхвърли предложението на правителството за награждаване на главния редактор на в. „Труд“ Петьо Блъсков с орден „Св. св. Кирил и Методий“. Той се дава на български и чужди граждани с особено значими заслуги за развитието на културата, изкуството и науката.

Според АЕЖ обаче – 70-годишният издател не трябва да получава такова признание, а акт, тъй като тази година не е подал декларация за собствеността на в. „Труд“.

Предложиха Петьо Блъсков да получи орден "Св. св. Кирил и Методий"

Министърът на културата Боил Банов внесе предложението в Министерски съвет преди няколко дни. Кабинетът го обсъди и реши, че ще предложи на Радев да връчи ордена на Блъсков.

„Въпросното предложение обижда всички онези учители, преподаватели, автори, хора на изкуството, поети, писатели, музиканти, художници, учени, които са естествените носители на подобно високо държавно отличие и които вероятно се питат какво е посланието към обществото, което изпраща Министерството на културата с това предложение“, написаха от АЕЖ.

„Срамно е трудът на вдъхновяващите учители на обществото да бъде приравнен до този на издател, чийто принос за културата най-малкото заслужава сериозно обсъждане“, добавиха в позицията си от Асоциацията на европейските журналисти в България.

По думите им – организацията не е против журналисти, издатели и други „медийни хора“ да бъдат отличавани с държавни награди, когато имат „значителни заслуги пред обществото“. АЕЖ обаче е на мнение, че подобни отличия не би трябвало да се дават в замяна на „медиен комфорт“.

АЕЖ припомня доклада на ЕК за България, в който пише, че няма прозрачност около собствеността на медиите. „В последните години вестник “Труд” на издателя Блъсков се утвърди като медия, даваща трибуна за очернящи кампании срещу активисти, борещи се за съдебна реформа, за защита на околната среда или срещу езика на омразата. “Труд” е медия, в която често могат да бъдат прочетени публикации, които могат да се характеризират като част от хибридна дезинформационна война срещу ценностите на Европейския съюз, либералната демокрация и човешките права“, написаха от организацията.

Докладът на ЕК за България: Няма резултати от борбата с корупцията и прозрачност за собствеността на медиите

„В регистъра, който Министерството на културата поддържа, относно собствеността и финансирането на медии в България, за 2020 година не могат да бъдат открити както “Труд”, така и издателят Петьо Блъсков. Неподаването на декларация е административно нарушение и Министерството на културата е органът, който би трябвало да го санкционира. Затова, вместо да предлага награждаването на Блъсков с орден, министърът на културата Боил Банов би трябвало да си изпълни законовите задължения и да връчи на издателя на “Труд” акт“, написаха от АЕЖ.

От организацията предлагат след като Радев отмени предложението и Банов връчи акт на Блъсков, държавата да помисли за нови номинации за ордена – „този път на личности, наистина допринесли за развитието на културата, или поне такива, които действително са създавали среда, която да подкрепя гражданските права и ценностите, които са във фундамента на демокрацията“.

„АЕЖ ще приветства, ако държавата, вместо да си затваря очите или да нарича репортерите “мисирки”, наистина започне да цени журналистите, които разкриват нередности и с това допринасят за по-добро управление в полза на обществото, а не да връчва ордени за принос за културата на издатели на медии с най-малкото спорна репутация“, написаха още от организацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?