АЕЖ с остра позиция срещу "Възраждане" заради пореден случай на тормоз над журналисти

Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) призова институциите да наблюдават внимателно действията на партия "Възраждане" и в случай, че има достатъчно основания за това - дори да предприемат мерки за разпускането ѝ. Последното по закон може да предприеме прокуратурата. Острата позиция на организацията този път е заради онлайн тормоз на журналисти от платформата за проверка на фактите Factcheck.bg от членове и привърженици на партията с лидер Костадин Костадинов.

От АЕЖ обясняват, че става въпрос за журналистките Ралица Ковачева - главен редактор на платформата, и Мина Киркова, чиито снимки се разпространяват с обидни и клеветнически коментари и заплахи в социалните мрежи из различни групи на “Възраждане”, включително и в такива, управлявани от лидера и депутати от партията.

Поводът за атаките е материал, публикуван във Factcheck.bg, свързан с украинския сайт "Миротворец", в който има списък с врагове на Украйна. Костадин Костадинов е сред българите в него.

В позицията на професионалната общност се казва, че действията, които целят уронването на престижа на медията и журналистките в социалните мрежи, са координирани и присъщи за „добре организирана кампания за влияние“. „Към момента на публикуване на позицията, въпросните публикации са споделени стотици пъти от индивидуални профили и разпространени в десетки групи и страници“, отбелязва още независимата асоциация.

Каква е причината за онлайн офанзивата на „Възраждане“?

Реакцията на „Възраждане“ идва в отговор на проверка на „Factcheck.bg“, която прави преглед на всички обстоятелства около нашумелия украински сайт “Миротворец”. Това е публичната платформа на неправителствена украинска организация, чиято дейност се свързва с разследването на предполагаеми престъпления срещу националната сигурност на Украйна, световния мир, човечеството и международното право.

Лидерът „Възраждане“ Костадин Костадинов успя да привлече вниманието на сайта миналия месец, когато беше включен в списъка на платформата с агенти на руско влияние в България. От „Миротворец" описват Костадинов като „провокатор, лъжец, политически мошеник и популист“.

Според АЕЖ материалът на .Factcheck.bg излага както известните факти за този сайт, така и множеството критики на международни организации, като същевременно показва как съществуването му се използва от руската пропаганда, за да се злепоставят украинското правителство и неговите съюзници.

Обективното и неедностранчиво отразяване явно не се харесва на част от привържениците на “Възраждане”, които започват да нападат авторката на текста“, казват от АЕЖ.

„Въпреки острата си критика към “списъците” на “Миротворец”, “Възраждане” отдавна прави “списъци” с български журналисти и медии, които не одобрява. Те са наричани “чуждестранни агенти”, не са допускани до събития на партията, подлагани са на охулване и заплахи в социалните медии“, отбелязва изацията в позицията си.

Отношенията между „Възраждане“ и журналистите

Това не е първият случай, в който АЕЖ взима отношение по враждебни прояви на представители на “Възраждане” към журналисти.

„Преди година ни се наложи да излезем с позиции в защита на журналистите Ралица Фичева и Лъчезар Лисицов, като това са само два от няколкото примера, показващи системност в поведението на тази партия“.

Липсата на базисно уважение от страна на "Възраждане" към журналистите най-ярко пролича миналата година, когато нейният лидер Костадин Костадинов се опита да изгони медийни представители от пресконференция. Тогава той настоя журналистите от „Дневник”, „Капитал”, „Клуб Z” и „Mediapool” да напуснат залата и квалифицира въпросните медии като „жълто-кафяви отходни канали на Американското посолство“.

Не след дълго Костадинов изгони и влогърката Цвета Стратиева, по-известна като Флора, от друго събитие на партията. Стратиева представляваше БНТ, когато Костадинов настоява тя да напусне залата под претекст, че „не е журналист“. По-късно Костадинов официално се извини на Стратиева и обясни, че не вярвал в нейната обективност, когато я изгонил от мероприятието.

Сорос не плаща на журналистите във „Factcheck“

От асоциацията на журналистите подчертават, че платформата Factcheck.bg е член на най-авторитетната мрежа за проверка на фактите в света The International Fact-Checking Network (IFCN) на института "Пойнтер" в САЩ.

Уставът на тази мрежа задължава всички членуващи платформи да спазват много строги правила при всяка проверка. Тези правила за българската платформа могат да бъдат открити на нейния сайт“, се обяснява още в позицията.

Сред тези принципи са прозрачност на методите и принципите на работа, прозрачност на източниците, както и право на отговор на засегнатите. Това дава възможност на всеки един потребител на сайта да направи своя собствена проверка и да се увери в направените изводи.

Източниците на финансиране на Factcheck.bg също са публикувани на сайта. „Твърденията (на "Възраждане") че американският милиардер Джордж Сорос плаща на журналистите в сайта са напълно неверни“, категорични са от АЕЖ.

Подобни твърдения оттам определят като „част от конспиративната теория за всемогъщия Сорос, който плаща на медии и неправителствени организации, за да контролира чрез тях правителствата“. Асоциацията обяснява, че фондация “Отворено общество” наистина предоставя грантове на медии и неправителствени организации по целия свят, но в това няма нищо конспиративно, а информацията за проектите и финансирането е прозрачна и свободно достъпна.

Безпочвените твърдения, че медии, в това число Factcheck.bg, са финансирани от “Сорос/ЦРУ” са част от очернящата кампания на “Възраждане” срещу политическите им опоненти, организациите на гражданското общество, различни религиозни, социални и етнически групи“, се казва още в позицията.

Нека властите вземат отношение

Асоциацията на европейските журналисти призова българските власти внимателно да наблюдават партия “Възраждане” за „подкрепа и разпространение на антисемитизъм, език на омраза, сочене с пръст на неудобни критици, разпространяване на лични данни, в това число и снимки на “врагове”, които могат потенциално да доведат до насилие и да подтикват привържениците й към престъпления от омраза“.

В случай, че има достатъчни основания за това, от АЕЖ препоръчват прокуратурата да предприеме действията, предвидени в чл. 40, ал. (1) и (2) от Закона за политическите партии. А именно, да изиска от съда да постанови разпускането на политическа партия „Възраждане“ въз основа на противоречие между дейността на партията и Конституцията на България.

Полицията и прокуратурата трябва да се отнасят максимално сериозно към всякакви заплахи – преки или непреки, отправени към журналисти от представители и привърженици както на “Възраждане”, така и на всяка друга радикализираща се политическа сила“, завършва позицията на Асоциацията на европейските журналисти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024