Аферата Fazze: PR-агенция с руски връзки плаща на инфлуенсъри за кампания срещу Pfizer Снимка: © Leo Grasset / DirtyBiology

Няколко френски инфлуенсъри сигнализираха, че са получили предложения от мистериозна рекламна агенция за платено участие в кампания, компрометираща ваксините на Pfizer срещу Covid-19.

Сами Уладито е комик, който разполага с близо 400 000 абонати в YouTube. Каналът Et ça se dit Médecin се ръководи от специализант по медицина и разполага с над 180 хиляди последователи във Facebook, както и 84 000 в Instagram. "Dirty Biology" на Лео Грасе, който се занимава с популяризиране на науката в социалните мрежи, е следван от 1,17 милиона души в YouTube.

Всеки от тях споделя една и съща история как неизвестна досега агенция на име Fazze се е свързала с тях, за предложи "партньорство", което изисква от тях да се ангажират в остра критична кампания срещу ваксината Pfizer/BioNTech.

В "опорните точки" за кампанията, които бяха осветени от Лео Грасе, са вкарани твърдения за разминаванията между смъртността на ваксинираните с Pfizer и ваксинираните с AstraZeneca, които внушават съмнения в безопасността на иРНК-препарата.

На инфлуенсърите се препоръчва да лансират твърдението, че "мейнстрийм медиите пренебрегват темата", и да задават въпроси от типа "Защо някои правителства активно закупуват ваксината на Pfizer, която е опасна за здравето на хората".

"Бюджетът е колосален, клиентът иска да остане инкогнито и трябва да скрия спонсорството. Ако видите клипове като описаните тук, да знаете, че става дума за нарочна операция. Знам, че това е храна за конспиративните теоретици, но ми се струва важно да ви покажа, че любимите ви YouTube-ри и ТikTok-ъри може да се превърнат в говорители на страна по търговски спор както в този случай (поне така предполагам)", пише Грасе.

Същият сценарий е описан и от други хора с влиятелни канали в социалните мрежи. Сами Уладито разказва, че е агенция му е предлагала плащания срещу кампания за дискредитиране на ваксината на Pfizer.

"На практика тези хора (не знам кой стои зад тях) плащат на инфлуенсъри или артисти, за да правят пропаганда и дезинформация. Така че ако видите инфлуенсъри / артисти, които споделят такова съдържание, имайте предвид, че е възможно да са им платили, за да говорят глупости. Обръщайте внимание и имайте едно наум относно това, което четете в социалните мрежи", пише той.

Лео Грасе е направил проверка, която е показала, че посоченият адрес на PR-агенцията в Лондон е фалшив - на мястото никога не е имало подобна компания, а се намира център за лазерна епилация.

"Всички служители имат съмнителни профили в LinkedIn, които изчезнаха след тази сутрин. Всеки от тях беше работил в Русия преди това", казва още Грасе.

Френският вестник Liberation тръгва по следите на офертата, която Fazze е дала на инфлуенсърите. В нея се прави изрично уточнение, че бюджетът е "значителен" и че няма да има проблеми за плащането на цената, която YouTube-рите биха поставили.

"Казвайте, че се интересувате от ваксинирането. Обяснете, че доклад, изтекъл от AstraZeneca, показва нивото на смъртността сред ваксинираното население. Кажете, че експертите на AZ са изпратили този доклад до регулаторите и мейнстрийм медиите, но той не е публикуван", се казва в офертата, в която се казва, че Pfizer е "монопол" и "причинява вреди на обществеото здраве".

За "потвърждение" е даден линк към стара статия от януари 2021 г. в Le Monde, в който се съобщава за хакерска атака срещу Европейската агенция по лекарствата и потенциалното изтичане на откраднатите данни в dark web. Никъде в статията обаче не се говори за сравнителен анализ на смъртността при ваксинирането с Pfizer спрямо това с AstraZeneca. През март 2021 г. нидерландският De Volkskrant публикува информация, че заподозрените за атаката са руски или китайски хакери, служители на разузнавателните служби на съответните държави.

Комуникационната агенция е предложила и други източници като линк в дискусия в Reddit или публикации в блогове, в които се споменава въпросния "изтекъл" доклад.

Малко след избухването на скандала около Fazze във Франция на 24 май тези статии са изтрити, пише в разследването на Liberation.

Агенцията е отказала да разкрие самоличността на клиента си, защото "съдържанието на дискусията и разкритите документи са по-важни".

От AstraZeneca отричат категорично да имат нещо общо с тази кампания. Съмненията обаче са насочени към друг потенциален конкурент във ваксинационната кампания - Спутник V.

Журналистът Жюлиен Кадо прави сравнение между акцентите в предложението на Fazze и в комуникационната кампания в социалните мрежи на разпространителите на руската ваксина.

В една от публикациите на екипа на Спутник се прави сравнение на броя на инфекции и смъртни случаи на 100 000 от населението в Унгария след втората доза от пет ваксини. В таблицата се твърди, че Pfizer има "32 пъти по-високо ниво на смъртност" и "6 пъти повече заразени" от Спутник.

"Бюрократите от ЕС не бива да забравят, че Спутник V е една от трите ваксини в света с доказана ефикасност от над 90% и да изследват ваксинационните данни от унгарското правителство, които показват, че Спутник V има най-добрия профил за безопасност и ефикасност", пише в съобщение на официалния Twitter-профил на руския препарат.

Същото внушение за безотговорност от страна на властите и за съмнения в безопасността на Pfizer се прави и в кампанията на Fazze.

Твърдението не отговаря на истината, защото стъпва върху данни за всички починали ваксинирани граждани, без да се взема предвид дали смъртта им има нещо общо с ваксината. Не отразява и факта, че в Унгария Спутник се прилага на предимно по-млади хора за разлика от Pfizer и Moderna, които са използвани за приоритетното имунизиране на пациенти над 60 г. и обитатели на домове за стари хора.

Съмненията за руска връзка във Fazze се потвърждават и от обява за набиране на служители за руската фирма Adnow Media, намираща се в Москва, която е обявила свободни места за "акаунт мениджъри на блогъри" във Fazze.com - сайт, представен като платформа за инфлуенсърски маркетинг и част от Adnow International Holding.

В обявата се търсят служители, владеещи английски и испански език, които да търсят потенциални инфлуенсъри, да преговарят с тях и да сключват нови договори. Ако съмненията се окажат верни - опитите за дезинформационна кампания срещу най-масовите ваксини в ЕС излизат извън границите на Франция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024