АДФИ откри нарушения при поръчки на пътни ремонти за над 710 млн. лева Снимка: © АПИ

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) откри сериозни нарушения за дейности по текущ ремонт и поддръжка на пътища, възложени от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в разред със Закона за обществените поръчки. Това става ясно от прессъобщение на финансовото министерство.

Проверката е разпоредена от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. От нея става ясно, че допълнителни ремонти на републикански пътища на стойност от над 718 млн. лв. са възложени на фирми в нарушение на закона.

"В обхвата ѝ са проверени 95 броя допълнителни и извънредни задания на обща стойност от 718 833 709 лв. без ДДС, квалифицирани от органите на ДНСК като „основен ремонт“ по договорите за превантивно поддържане на републиканските пътища от АПИ", се казва в съобщението.

При 90 от тях са установени изменения на договорите за поддръжка на пътища в нарушение на Закона за обществените поръчки, като по този начин са били възложени допълнителни дейности, по същество представляващи основен ремонт, които не са фигурирали в първоначалните варианти на договорите.

По случая са съставени 69 акта на четирима служители на АПИ, които са подписали допълнителните задания.

В началото на юни министърът на регионалното развитие Андрей Цеков смени двама от тримата членове на управлението на АПИ и назначи нов председател на агенцията.

По-рано в четвъртък той обяви, че ще започнат нови проверки и по няколко други случая, свързани с пътищата, включително проверки за качеството на настилката на магистралите в страната и инспекция на договорите за възлагане на строителство на магистрала "Хемус".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024