Снимка: © Getty Images

След като Чехия експулсира 18 руски дипломати заради връзката им с отряд на ГРУ, предизвикал две смъртоносни експлозии през 2014 г., прословутият отряд 29155 отново попадна под прожекторите.

Членовете на този отдел на Главното разузнавателно управление в Москва са свързани с опита за отравяне на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, с преврата в Черна гора и с руска кампания за дестабилизация на Молдова. Най-голямата им цел беше двойният агент Сергей Скрипал, когото се опитаха да отровят във Великобритания през 2018.

Особено внимание обаче предизвикват две имена от отряд 29155 – Анатолий Чепига и Александър Мишкин. Точно те двамата се издирват от събота от чешките власти, след като стана ясно, че са предизвикали два взрива в с. Врбетице през 2014, довели до смъртта на двама души. Те са и хората, опитали да убият Скрипал и дъщеря му.

Чехия гони 18 руски дипломати, след като обвини ГРУ за взрив от 2014 - има и българска следа

Мишкин и Чепига вече са идентифицирани като агенти на ГРУ, но според Москва са „цивилни“. Още от октомври 2019 властите във Великобритания, Франция и САЩ стигнаха до заключението, че „подривните операции“ на Русия в Европа са дело на елитен отряд, трениран специално за убийства и саботаж. Според френското издание Le Monde – в тази група на тайни агенти има поне 15 души. Мишкин и Чепига са сред тях.

Мишкин е на 41 години – роден на 13 юли 1979 г., в с. Лойга в северната част на Русия. До 90-те години на 20 век живее с баба си там, а от началото на новия век се присъединява към Военномедицинската академия, част от военноморския флот на Санкт Петербург. Завършва през 2003 или 2004, а най-вероятно по това време става агент на ГРУ. През 2010 г. се мести в Москва и оттогава насам пътят му е труден за проследяване.

Според разследващите журналисти от Bellingcat – Мишкин е пътувал с фалшиво име между 2011 и 2018, основно в Украйна и региона Приднестровие в Молдова, където живеят предимно руснаци. Бил е в Киев по време на протестите през 2013, довели по-късно до падането на про-руското правителство.

Чепига е полковник на 42 години, който е роден през 1979 в с. Николаевка в източната част на Русия. Според Bellingcat – той е участвал в конфликтите в Чечня и Украйна.

Чешките служби, които ги свързаха с експлозиите във Врбице този уикенд, твърдят, че двамата са пребивавали на територията на страната от 11 до 16 октомври 2014. Тогава те използвали руски паспорти с имената Александър Петров и Руслан Боширов. Един от тях по-късно се представил с молдовски паспорт с името Николай Попа, а другият – с таджикистански – Руслан Табаров.

Според чешката медия Lydovky – двамата членове на ГРУ са били във военния склад във Врбетице ден преди първата експлозия. Изданието цитира три независими източника, запознати с разследването. Според тях – Мишкин и Чепига са получили достъп до депото на 15 октомври 2014 г. Тогава заложили експлозивите, но взривът най-вероятно дошъл по-рано от планираното.

По снимките на паспортите им, които от полицията в Прага публикуваха в Twitter, се вижда, че това са същите хора, свързани с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му в Солзбъри преди три години. Тогава Москва обяви, че няма общо с инцидента. Владимир Путин каза през септември 2018, че руските власти знаят кои са двамата мъже – те били цивилни, а не криминално проявени личности. От Русия добавиха, че Мишкин и Чепига били в британския град като туристи.

Интересното е, че през 2014 двамата са получили от Путин медала „Герой на Руската федерация“ – най-високото почетно звание на страната. Според Bellingcat – Мишкин бил награден заради дейности, свързани с окупацията на Крим и със свалянето на бившия украински президент Виктор Янукович. Под командването на Путин – Янукович беше транспортиран тайно до контролирания от Русия Кримски полуостров по време на протестите през 2014 г.

Малко след получаването на наградата Мишкин и Чепига се преместили в апартаменти в един от московските небостъргачи, всеки от които струващ около 350 хиляди долара. Според официални документи – те не са купили недвижимите имоти, а са им били предоставени от руските власти.

Агентите на отряд 29155 към ГРУ летели през Париж, Лион, Женева и Ница, използвали влакове и бусове, които да ги превозват до границата между Франция и Швейцария, пише Le Monde. През последните години живеели предимно в Евиан, Шамони или малки, изолирани селища. Според френското контраразузнаване – регионът на Алпите бил „базов лагер“ за операциите на ГРУ в Европа.

Руските агенти, свързани с отравянето на Скрипал, избрали френския град Мегев за своя основна локация, защото бил близо до границите с Италия и Швейцария, както и място, посещавано редовно от руски граждани.

Британските, френските и швейцарските контраразузнавателни служби все още не са открили места, на които агентите на ГРУ складират оръжия или опасни материали, но са идентифицирали посещавани от тях ресторанти и магазини. Там също не са намерени компрометиращи материали.

През октомври 2018 самоличността на Мишкин и Чепига е разкрита с помощта на група руски блогъри от The Insider. Те помагат на разследващите журналисти от Bellingcat да се доберат до документи от покупко-продажба на автомобил през 2017 г. Продавачът е Чепига, купувачът – Мишкин.

Освен тях се предполага, че още един агент от ГРУ е участвал в отравянето на Скрипал – Сергей Федотов, чието истинско име е Александър Петров. През април 2015 той, представяйки се отново като Федотов, посещава България – по същото време, когато е отровен българският търговец на оръжия Емилиян Гебрев. Също както Скрипал, той оцелява.

Според чешкия външен министър Ян Хамачек – една от версиите, по които разследващите в Прага работят в момента, гласи, че първата експлозия във Врбетице от 2014 е станала по време на преместване на оръжие във военния склад, което е трябвало да бъде продадено именно на Гебрев, а чрез него – на Украйна. Хамачек твърди, че най-вероятно целта на агентите от ГРУ е била експлозивът да гръмне в България, но плановете им се объркали и така загинали двама служители на компанията Imex Group, наела депото от чешката армия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас