Снимка: © Getty Images

Чехия експулсира 18 служители на руското посолство в Прага по подозрение, че разузнавателните служби ГРУ са замесени в експлозиите в чешки военен склад през 2014, при които загинаха двама души. Дипломатическият скандал се разрасна още повече, след като от Москва обявиха, че ще отговорят с реципрочни действия.

В събота вечерта чешкият премиер Андрей Бабиш и външният министър Ян Хамачек свързаха дипломатите с експлозиите в склад за амуниции в с. Врбетице край град Злин. Преди седем години там става серия от взривове, които убиват двама служители на частната компания Imex Group, наела депото от армията.

Според директора на Европейския център за политиката за сигурност Якуб Янда - един от взривовете е станал по време на преместване на оръжия, които трябвало да бъдат продадени на българския търговец Емилиян Гебрев. След това било планирано да се продадат на украинската армия, пише Янда в Twitter, макар все още разследването да продължава и информацията да е по-скоро версия на разследващите. 

По-късно за същия сценарий заговори и външният министър Ян Хамачек. Той каза, че според разследването една от експлозиите "вероятно е трябвало да стане в България", а българските власти работят с чешките си колеги по случая, пише местното издание Lydovky.

"Имаме обосновано предположение за участието на офицери от руското военно разузнаване ГРУ, отряд 29155, във взривовете“, каза министър-председателят Бабиш.

Същият отряд на руските разузнавателни служби стои зад опита за убийство на българския бизнесмен Гебрев (през 2015) и на бившия руски агент Сергей Скрипал.

На 16 октомври 2014 във Врбетице се взривяват 58 тона амуниции, а няколко месеца по-късно следва нова огромна експлозия – с почти двойно по-голямо количество. „Това доведе до огромни материални щети и представляваше заплаха за живота на много хора, живеещи в района. Най-същественото обаче е, че тези взривове отнеха живота на двама души“, каза Бабиш.

Експулсираните руснаци са идентифицирани като членове на Службата за външно разузнаване на Русия или на ГРУ. Те имат 48 часа да напуснат страната „Чехия е независима държава и трябва да реагира адекватно“, каза Бабиш.

Това предизвика незабавната реакция на Комисията по външни работи в горната камара на руския законодателен орган. Зам.-председателят Владимир Джабаров обяви, че обвиненията на Прага са „абсурдни“ и Москва трябва да отговори с реципрочни мерки.

Малко след това говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова предупреди Чехия, че ще се случи именно това. „Прага е напълно наясно какво ще последва след подобни фокуси“, каза тя.

"Ще предприемем реципрочни мерки и ще накараме авторите на тази провокация напълно да осъзнаят, че разрушават основите на нормалните взаимоотношения между двете страни", добавиха от руското външно министерство, като заподозряха "американско влияние".

Междувременно чешките служби за противодействие на организираната престъпност обявиха, че издирват двама мъже, свързани с експлозиите от 2014 - Анатолий Чепига и Александър Мишкин. Тогава те са използвали руски паспорти с имената Александър Петров и Руслан Боширов. Пребивавали са на чешка територия от 11 до 16 октомври 2014 – първо в Прага, а след това в региона на Злин. Използвали са поне по две различни самоличности. Единият от тях по-късно се представил с молдовски паспорт с името Николай Попа, а другият – с таджикистански – Руслан Табаров.

Имената Чепига и Мишкин са същите като тези на издирваните от Великобритания за отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солзбъри през 2018 г.

Според чешката медия Lydovky – двамата членове на ГРУ са били във военния склад във Врбетице ден преди първата експлозия. Изданието цитира три независими източника, запознати с разследването. Според тях – Мишкин и Чепига са получили достъп до депото на 15 октомври 2014 г. Тогава заложили експлозивите, но взривът най-вероятно дошъл по-рано от планираното.

„Искали са експлозивите да гръмнат при посещение на клиенти от чужбина, но най-вероятно това се е случило по-рано“, казва един от източниците на Lydovky. „Най-вероятно са имали за цел да убият някой, който доставя оръжия. Това все пак е само версия на разследването“.

Чешкото разузнаване разследва случая няколко години, но се натъква на значима информация за ГРУ сравнително скоро. Събирайки доказателства под формата на имейли, телефонни разговори и показания, службите сглобяват мозайката.

Междувременно САЩ подкрепи Прага с решението да експулсира 18 руски дипломати. „САЩ е на страната на своя постоянен съюзник . Чешката република. Оценяваме техните решителни действия срещу Русия заради опасните действия на Москва на територията им“, обявиха от посолството на Вашингтон в Прага.

Латвийският външен министър Едгарс Ринкевич също подкрепи Чехия. „Подривните дейности на руски агенти, довели до смъртта на невинни хора, трябва да бъдат наказани. Извършителите трябва да бъдат наказани“, обяви той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"