Президентът на БФС Борислав Михайлов се въвлече в поредно PR-фиаско няколко дни след като направи първия си официален профил във Facebook.

"След извънредния Конгрес на БФС на 12-ти октомври 2021 година обещах да направя много промени в българския футбол. Официалното ми присъствие тук е една от първите стъпки в тази посока. Дълго време отказвах да вляза в социалните мрежи, но мисля, че сега е подходящият момент да го направя", пише той в информацията за себе си.

Снимката, която той е поставил на корица (cover image) във Facebook, обаче провокира вълна от негативни реакции. Изображението показва трибуна с футболни фенове, които носят български знамена, а част от тях развяват големи транспаранти с лицата на Васил Левски, военния пилот Димитър Списаревски и ген. Христо Луков.

До лика на Левски обаче се вижда и как няколко фена вдигат дясна ръка в жест, който наподобява нацисткия салют. Образът им се набива на очи, защото ръцете им са осветени ярко от димка, запалена в близост.

Използването на снимката беше разкритикувано от мнозина в социалните мрежи. Спортният журналист Станил Йотов напомня, че през октомври 2019 г. Михайлов беше принуден да подаде оставка заради расисткия скандал на мача с Англия (завършил с резултат 0:6 и наказание от УЕФА за БФС).

"Сега си направил блог във Фейсбук, няма лошо, макар че само го псуват. И какво пуска? Снимка, на която някакви фашизирани фенове отправят нацистки поздрав", пише Йотов.

Образът на Христо Луков също стана повод за критики, тъй като убитият през 1943 г. генерал в момента е ползван като "знаме" за ежегодните неонациските шествия, организирани от БНС на Боян Расате с името "Луковмарш".

Профилът на Михайлов е създаден на 2 ноември, като за една седмица има 325 харесвания и малко под 470 последователи. Последната му публикация от вторник следобед е позиция на Изпълкома на БФС срещу оспорването на преизбирането му начело на БФС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин