Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски и го обвини в преврат Снимка: © ДПС Пресцентър

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган призова за оставките на председателя на партията Делян Пеевски, на членовете на ръководството Халил Летифов, Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Радослав Ревански и на депутатката Етен Анисова. Това става ясно от негово писмо, изпратено до медиите.

В документа се казва, че "никога, от създаването си преди повече от 34 години, Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби".

"Умишлено се създава страхова психоза за живота, работата и имуществото на хората. И за голяма моя изненада се твърди, че всичко, което се прави било с мое съгласие!? Абсурд! При такава ситуация няма основание за разбирателство с когото и да било. Народното творчество има формула за подобни случаи в живота: „Късно е, либе, за китка“, пише още Доган - видимо по адрес на Пеевски, който в изявление неотдавна призова Доган за среща и разбирателство.

"Фактически погледнато в ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат, за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията. Този процес на нелегитимна подмяна на ДПС категорично трябва да бъде спрян. Никой не може да открадне или да присвои ДПС. Организацията ни не е еднолично търговско дружество. И затова не е възможно да бъде собственост на никого", се казва още в писмото на Доган.

По думите му е на лице "сериозна криза в организационния живот на партията" и тя е породена от:

  • Системно неспазване на Устава на ДПС;
  • От грубото погазване на решенията на последната Национална конференция на ДПС (февруари, 2024г.);
  • От бруталното отношение към членовете на централните ръководни органи, към депутатите на ДПС, към областните и общински структури на партията.

"ДПС е важен геополитически фактор на Балканите. Затова всеки сериозен трус в редиците на Движението има широк обществен отзвук и международна реакция на политическа тревожност за стабилността и сигурността на Югоизточна Европа", сочи почетният председател.

В края на писмото си той призовава колективните органи на ДПС да решат дали шестимата посочени да останат членове на ДПС, но с молбата да се "освободят от страха".

"Ние живеем в свободен демократичен свят. Защитете го!", завършва Доган.

От изявлението не става ясно защо призинът е за оставките само на тези членове на ръководството на ДПС, но от него липсват други хора, които останаха в "лагера" на Пеевски след началото на раздора - като депутатите Йордан Цонев, Искра Михайлова, Цветан Енчев и др.

Делян Пеевски беше номиниран за председател на ДПС именно от Доган след оставката на предишния лидер Мустафа Карадайъ. Тогава основателят на Движението нарече Пеевски "феномен" в политиката. Малко след това почетният председател размисли и даде нова формула преди конференцията на партията - председателите да са двама и за такъв да бъде избран и Джевдет Чакъров. Последният остана на страната на Доган след разцеплението в ДПС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024