Почетният председател на ДПС Ахмед Доган беше поканен на изслушване във временната парламентарна комисия „Росенец“ от втори опит. Той трябва да се яви на следващото ѝ заседание – на 14 септември от 14 ч., но само ако Народното събрание все още не е разпуснато.

Депутатите вече гласуваха веднъж да извикат Доган в комисията на 7 септември, но трябваше днес да направят повторно гласуване заради оспорване на кворума на предишното заседание.

Изслушването беше прието със 7 гласа „за“ и два против от представителите на ДПС. Присъстваха 9 от 12-те членове на комисията.

"Г-н Доган трябва да каже каква е връзката му с тази база (б.а. - Росенец), как е присъствал, какво е правил. Той не е обикновен пенсионер, това е видна политическа личност по закона за мерките срещу изпирането за пари. Използва като свое имущество за десетки милиони левове. Имуществото е собственост на фирми, едната офшорна, другата с подставени лица", каза председателят на комисията Калоян Янков от „Демократична България“.

НСО вече обявиха, че Доган е обитавал за по 4 месеца годишно т.нар. "летен сарай" на черноморския бряг между 2016 и 2020 г. В част от този период Доган е живял в сградата още преди тя да е получила разрешение за ползване. Той беше охраняван от държавната служба, независимо че не заемаше публична позиция. Освен това комисията „Росенец“ е установила, че само 4 от 18 обекта в комплекса „Росенец“ са законни.

Димитър Найденов от ДБ поиска на следващото заседание да бъде извикан и служебният вътрешен министър Бойко Рашков – предвид протестите от 11 юли 2020 г. Според Найденов имало неуредици по охраната и затова събитията са ескалирали почти до сблъсъци. Предложението беше одобрено с 8 гласа „за“.

БСП ще върне третия мандат на президента Румен Радев на 7 септември и от него ще зависи кога ще разпусне Народното събрание и ще насрочи следващите парламентарни избори.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина