Ахмед Доган трябва да се яви в комисията "Росенец" на 14 септември, ако все още има парламент

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган беше поканен на изслушване във временната парламентарна комисия „Росенец“ от втори опит. Той трябва да се яви на следващото ѝ заседание – на 14 септември от 14 ч., но само ако Народното събрание все още не е разпуснато.

Депутатите вече гласуваха веднъж да извикат Доган в комисията на 7 септември, но трябваше днес да направят повторно гласуване заради оспорване на кворума на предишното заседание.

Изслушването беше прието със 7 гласа „за“ и два против от представителите на ДПС. Присъстваха 9 от 12-те членове на комисията.

"Г-н Доган трябва да каже каква е връзката му с тази база (б.а. - Росенец), как е присъствал, какво е правил. Той не е обикновен пенсионер, това е видна политическа личност по закона за мерките срещу изпирането за пари. Използва като свое имущество за десетки милиони левове. Имуществото е собственост на фирми, едната офшорна, другата с подставени лица", каза председателят на комисията Калоян Янков от „Демократична България“.

НСО вече обявиха, че Доган е обитавал за по 4 месеца годишно т.нар. "летен сарай" на черноморския бряг между 2016 и 2020 г. В част от този период Доган е живял в сградата още преди тя да е получила разрешение за ползване. Той беше охраняван от държавната служба, независимо че не заемаше публична позиция. Освен това комисията „Росенец“ е установила, че само 4 от 18 обекта в комплекса „Росенец“ са законни.

Димитър Найденов от ДБ поиска на следващото заседание да бъде извикан и служебният вътрешен министър Бойко Рашков – предвид протестите от 11 юли 2020 г. Според Найденов имало неуредици по охраната и затова събитията са ескалирали почти до сблъсъци. Предложението беше одобрено с 8 гласа „за“.

БСП ще върне третия мандат на президента Румен Радев на 7 септември и от него ще зависи кога ще разпусне Народното събрание и ще насрочи следващите парламентарни избори.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024