Почетният председател на ДПС Ахмед Доган беше поканен на изслушване във временната парламентарна комисия „Росенец“ от втори опит. Той трябва да се яви на следващото ѝ заседание – на 14 септември от 14 ч., но само ако Народното събрание все още не е разпуснато.

Депутатите вече гласуваха веднъж да извикат Доган в комисията на 7 септември, но трябваше днес да направят повторно гласуване заради оспорване на кворума на предишното заседание.

Изслушването беше прието със 7 гласа „за“ и два против от представителите на ДПС. Присъстваха 9 от 12-те членове на комисията.

"Г-н Доган трябва да каже каква е връзката му с тази база (б.а. - Росенец), как е присъствал, какво е правил. Той не е обикновен пенсионер, това е видна политическа личност по закона за мерките срещу изпирането за пари. Използва като свое имущество за десетки милиони левове. Имуществото е собственост на фирми, едната офшорна, другата с подставени лица", каза председателят на комисията Калоян Янков от „Демократична България“.

НСО вече обявиха, че Доган е обитавал за по 4 месеца годишно т.нар. "летен сарай" на черноморския бряг между 2016 и 2020 г. В част от този период Доган е живял в сградата още преди тя да е получила разрешение за ползване. Той беше охраняван от държавната служба, независимо че не заемаше публична позиция. Освен това комисията „Росенец“ е установила, че само 4 от 18 обекта в комплекса „Росенец“ са законни.

Димитър Найденов от ДБ поиска на следващото заседание да бъде извикан и служебният вътрешен министър Бойко Рашков – предвид протестите от 11 юли 2020 г. Според Найденов имало неуредици по охраната и затова събитията са ескалирали почти до сблъсъци. Предложението беше одобрено с 8 гласа „за“.

БСП ще върне третия мандат на президента Румен Радев на 7 септември и от него ще зависи кога ще разпусне Народното събрание и ще насрочи следващите парламентарни избори.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската Дума единодушно одобри анексирането на украинските територии

Очаква се утре съответните документи да бъдат ратифицирани и от горната камара на парламента - Съвета на федерацията.

Румен Радев не подкрепя Украйна за НАТО преди "мирно уреждане конфликта" с Русия

Президентството обясни защо държавният глава не подписа съвместна декларация на 9 президенти в подкрепа на Киев

Христо Иванов: Сега ГЕРБ могат да видят своята изолация

Иванов коментира резултатите от изборите в предаването "Лице в лице"

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"