Airbnb под удара на Covid-19: Масови съкращения и заеми за $2 млрд. Снимка: © Getty Images

Airbnb - една от най-успешните технологични компании през последните години - обяви, че ще съкрати 1/4 от служителите си заради резкия спад на приходите по време на пандемията от Covid-19.

Основателят на Airbnb Брайън Чески е съобщил на екипа си, че планираните годишни приходи на компанията се очаква да се свият наполовина в сравнение с нивото от 2019 г. (което е около 4,8 млрд. долара).

Това е довело до решение да се прекратят договорите на близо 1900 души от общо 7500 наети лица по цял свят.

Това е една от най-масовите акции по освобождаване на служители в компания от Силициевата долина от началото на пандемията досега.

Решението на Airbnb е отрезвяващ пример за критичното състояние, в което изпада глобалната икономика след извънредното свиване на потреблението в сектора на туризма, с прекратяването пътуванията, затварянето на границите и поставянето на стотици милиони души под една или друга форма на изолация през последните два месеца.

Airbnb минава в нов режим на работа, който ще изисква съкращаване на разходите в някои сектори на потенциален растеж - включително последните им инвестиции в луксозни имоти и традиционни хотели.

"До хората, които ще напуснат Airbnb - наистина съжалявам. Моля ви да разберете, че вината не е във вас", пише Чески в писмо до служителите си.

Кризата в Airbnb е пълен обрат на историята на корпоративния й успех от последните години. Компанията планираше да излезе на борсата с първично публично предлагане на акции през 2020 г., но подготовката й беше замразена заради извънредната ситуация с коронавирусната пандемия. През последните няколко седмици мениджърите на Airbnb са успели да си осигурят 2 млрд. долара кредитиране, за да преодолеят свиването на приходите.

От началото на кризата с Covid-19, компанията разреши на потребителите да отменят някои от резервациите си, без да плащат наказателни такси.

В същото време, Airbnb предостави финансови обезщетения на домакините си, които губят пари заради отказването на клиентите.

Платформата за краткосрочно наемане на имоти не е единственият технологичен гигант, който не успява да се справви с пандемията - Uber също е в процес на сериозни съкращения на персонала, като според някои данни може да се стигне до освобождаване на около 20% от работната сила.

Отстранените служители на Airbnb ще получат възнаграждение за 14 седмици под формата на обезщетение. Онези от тях, които са работили повече от 1 година в компанията, ще получат по още една седмична заплата за всяка прослужена година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024