Снимка: © Getty Images

Airbnb - една от най-успешните технологични компании през последните години - обяви, че ще съкрати 1/4 от служителите си заради резкия спад на приходите по време на пандемията от Covid-19. 

Основателят на Airbnb Брайън Чески е съобщил на екипа си, че планираните годишни приходи на компанията се очаква да се свият наполовина в сравнение с нивото от 2019 г. (което е около 4,8 млрд. долара).

Това е довело до решение да се прекратят договорите на близо 1900 души от общо 7500 наети лица по цял свят. 

Това е една от най-масовите акции по освобождаване на служители в компания от Силициевата долина от началото на пандемията досега. 

Решението на Airbnb е отрезвяващ пример за критичното състояние, в което изпада глобалната икономика след извънредното свиване на потреблението в сектора на туризма, с прекратяването пътуванията, затварянето на границите и поставянето на стотици милиони души под една или друга форма на изолация през последните два месеца. 

Airbnb минава в нов режим на работа, който ще изисква съкращаване на разходите в някои сектори на потенциален растеж - включително последните им инвестиции в луксозни имоти и традиционни хотели. 

"До хората, които ще напуснат Airbnb - наистина съжалявам. Моля ви да разберете, че вината не е във вас", пише Чески в писмо до служителите си. 

Кризата в Airbnb е пълен обрат на историята на корпоративния й успех от последните години. Компанията планираше да излезе на борсата с първично публично предлагане на акции през 2020 г., но подготовката й беше замразена заради извънредната ситуация с коронавирусната пандемия. През последните няколко седмици мениджърите на Airbnb са успели да си осигурят 2 млрд. долара кредитиране, за да преодолеят свиването на приходите. 

От началото на кризата с Covid-19, компанията разреши на потребителите да отменят някои от резервациите си, без да плащат наказателни такси.

В същото време, Airbnb предостави финансови обезщетения на домакините си, които губят пари заради отказването на клиентите.

Платформата за краткосрочно наемане на имоти не е единственият технологичен гигант, който не успява да се справви с пандемията -  Uber също е в процес на сериозни съкращения на персонала, като според някои данни може да се стигне до освобождаване на около 20% от работната сила. 

Отстранените служители на Airbnb ще получат възнаграждение за 14 седмици под формата на обезщетение. Онези от тях, които са работили повече от 1 година в компанията, ще получат по още една седмична заплата за всяка прослужена година.   


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката