Снимка: © Getty Images

Airbnb - една от най-успешните технологични компании през последните години - обяви, че ще съкрати 1/4 от служителите си заради резкия спад на приходите по време на пандемията от Covid-19. 

Основателят на Airbnb Брайън Чески е съобщил на екипа си, че планираните годишни приходи на компанията се очаква да се свият наполовина в сравнение с нивото от 2019 г. (което е около 4,8 млрд. долара).

Това е довело до решение да се прекратят договорите на близо 1900 души от общо 7500 наети лица по цял свят. 

Това е една от най-масовите акции по освобождаване на служители в компания от Силициевата долина от началото на пандемията досега. 

Решението на Airbnb е отрезвяващ пример за критичното състояние, в което изпада глобалната икономика след извънредното свиване на потреблението в сектора на туризма, с прекратяването пътуванията, затварянето на границите и поставянето на стотици милиони души под една или друга форма на изолация през последните два месеца. 

Airbnb минава в нов режим на работа, който ще изисква съкращаване на разходите в някои сектори на потенциален растеж - включително последните им инвестиции в луксозни имоти и традиционни хотели. 

"До хората, които ще напуснат Airbnb - наистина съжалявам. Моля ви да разберете, че вината не е във вас", пише Чески в писмо до служителите си. 

Кризата в Airbnb е пълен обрат на историята на корпоративния й успех от последните години. Компанията планираше да излезе на борсата с първично публично предлагане на акции през 2020 г., но подготовката й беше замразена заради извънредната ситуация с коронавирусната пандемия. През последните няколко седмици мениджърите на Airbnb са успели да си осигурят 2 млрд. долара кредитиране, за да преодолеят свиването на приходите. 

От началото на кризата с Covid-19, компанията разреши на потребителите да отменят някои от резервациите си, без да плащат наказателни такси.

В същото време, Airbnb предостави финансови обезщетения на домакините си, които губят пари заради отказването на клиентите.

Платформата за краткосрочно наемане на имоти не е единственият технологичен гигант, който не успява да се справви с пандемията -  Uber също е в процес на сериозни съкращения на персонала, като според някои данни може да се стигне до освобождаване на около 20% от работната сила. 

Отстранените служители на Airbnb ще получат възнаграждение за 14 седмици под формата на обезщетение. Онези от тях, които са работили повече от 1 година в компанията, ще получат по още една седмична заплата за всяка прослужена година.   


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2