"Има резон да се върнат децата в училище, но при ротиращо се присъствие в училище. Има такова изследване във Франция, което е показало, че вероятността да се развие епидемия е 12,5%, но без ротация този риск се удвоява на 27% . Това, което предприема министерство на образованието е разумно, но да се върнат изцяло малките, не е редно и аз го приемам с резерви.  Разбирам огромната трудност, но наистина тяхното връщане е много тревожно и аз не съм спокоен." коментира акад. д-р Богдан Петрунов - специалист алерголог, почетен член на Българската асоциация по клинична имунологиям пред БНТ.

Ваксините са безплатни и който не желае да се ваксинира трябва да бъде добър да си плати изследването и да си поеме икономическия риск, а не да се правят безплатни бързи тестове, смята още академик Петрунов.

"Не е редно общественото здравеопазване да плаща капризите на някого или некомпетентността и незнанието."

Мерките се въведоха много късно, те трябваше да се въведат в края на лятото или септември месец, добави той. "Късното въвеждане доведе до голямата каша, която възникна в молове, в заведения. Това е една доказала се в другия свят идея, което беше лошо организирана и лошо осъществена." 

На въпроса дали хората с антитела трябва да получават зелен сертификат, акад. Петрунов обясни: "Антителата до 6-тия, 8- ия месец намаляват и аз постоянно повтарям, че не са важни те, а клетъчният имунитет, който поддържа имунитета на организма.

Когато се стимулира, той води до произвеждането на нови антитела - образуването т.нар. паметови клетки. 

Антителата нищо не означават. И да ги имате, спокойно може да се имунизирате. Ежедневно десетки мейли и обаждания получавам - имунизирайте се спокойно. След една имунизация ще имате още по-добър имунен отговор.

Трябва да се спре да се разисква и да се престане с мантрата за антителата. 

Запитан за изследването на клетъчния имунитет, Петрунов коментира, че то е "много по-скъпо, много по-сложно и не може да се прави навсякъде".
Извършва се в Националния център по заразни и паразитни болести, в Александровска болница и в няколко от големите частни лаборатории.

"Това е сериозен тест, който изисква имунологична интерпретация и анализ, който не може да прави всеки лаборант."

"Добрият клетъчен имунитет не е вечен и той трябва да бъде стимулиран. След година или две сигурно ще трябва да си поставяме бустерни дози.

Отделно се появяват все нови и нови варианти - сега има нов вариант на Делта варианта, който още не познаваме, но е факт, че го има. Процесът ще бъде постоянен и ние единствено с ваксината можем да намалим риска от мутация на вируса."

Петрунов изброи 3 преки ползи от ваксината: "Ваксината не спасява само мен, аз да бъда здрав или да карам по-леко болестта, но спомага и в по-малка степен да разпространявам вируса. И трето - понижава възможността за мутация на вируса." 

"Срам ме е да коментирам лекарите, които не се ваксинират - за мен е недопустимо и неприемливо. Това е много страшно явление! Затова слушаме, че във Видин и Монтана има по 15 - 16 на 100 ваксинирани. Страшно е, че медицинският персонал е имунизиран под 50%. Учителите и те са под 50 на 100. Как те дават пример на обикновения човек, който не е компетентен, който не е информиран, попита той. 

Това, че не се знае какво има във ваксините, са откровени глупости, каза още Петрунов. "Много добре се знае какво има във ваксините и няма нищо, което да е странно. Българският народ получава ваксини 70 години. Веднага след раждането си получаваме морбилна, паротитна ваксина, дизентерия, тетанус и т.н., това е нормално състояние. Да сте видели колосални проблеми? Аз съм потресен от неразбирането! Проучени са 637 хиляди починали в САЩ, от тях почти 99% не са били ваксинирани - не е ли това доказателство?

Вижте и у нас колко процента от болните са имунизирани - при нас 95% от починалите не са имунизирани. Какво по-голямо доказателство трябва да дадем на уважаемия български народ. Освен, че се издават фалшиви сертификати у нас, трябва да се знае, че 3-5% от човешката популация въобще не реагира на имунен стимул, така че тези проценти трябва да ги свалим автоматично и това са хората, които се разболяват повторно.

Повторно се разболяват и хора с компрометирана имунна система, страдащи от тежки заболявания, автоимунни заболявания, хора с трансплантирани органи, белодробни заболявания, сърдечно-съдови заболявания - всички те по различен начин увреждат имунната система. Освен това вирусът мутира." 

Петрунов разказва и че науката вече говори за съвсем нов вариант на ваксини - генерация 2.0. Това са т.нар. клетъчни ваксини, които ще бъдат насочени специално към стимулиране на клетъчния имунитет. "До края на следващата години те ще бъдат готови. Ще бъдат универсални и ще стимулират клетъчния имунитет." 

Накрая Петрунов изрази обществената си позиция по отношение на антиваксърското говорене в медиите.

"Не може лекар или друг човек да излезе в медиите и да говори против ваксините и да каже, че те са вредни и че убиват хората. Това е престъпление срещу националната сигурност. Най-важното нещо за националната сигурност е човешкото здраве.

Как може в този момент, когато сме в тази пандемия и когато убедително беше доказано, че само ваксините могат да спасят хората да не умрат, ти говориш срещу тях. Трябва да се намери начин за обществена санкция. Как цял свят разбира, само ние българите не го разбираме?! Ще цитирам една мисъл на Бърнард Шоу, който казва “2% от хората мислят, 3% мислят, че си мислят, а 95% са готови да умрат, но да не мислят”. Аз нямам какво повече да добавя." 
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление