Денков: ГЕРБ имат министри и не е само Мария Габриел Снимка: © European Union

"ГЕРБ имат министри и не е само Мария Габриел. Има имена предложени от тях, приели сме ги. Аз обаче гледам на това привителство като на моя кабинет. Но е невярно и шизофренно да кажеш, че нямаш общо с властта. Моят съвет е да работим по общата програма и да забравим дребните сметки", каза академик Николай Денков пред БНР по повод критиките към властта от страна на партия ГЕРБ.

"С лъжи държава не се управлява", заяви премиерът.

Той отправи критика към партията на Бойко Борисов, че умишлено се държат като вътрешна опозиция. Николай Денков подчерта, че проблемите на правителството идват от парламента.

"Противоречията са вътре в Народното събрание - аз нямам контрол кой иска да излезе и да говори като говорител на правителството", каза Денков, визирайки ролята на Делян Пеевски, който медийно се позиционира като парламентарен говорител на властта.

Проблемите идват от Народното събрание, повтори Денков, но на мен не ми е началник никой от парламента и не могат да ми дават "срок утре". Има законови срокове, в които законодателната власт може да иска отчет от изпълнителната власт и ще ги спазим.

Според него в коалицията в момента липсва механизъм за взимане на важни решения. "Още през юли пратихме предложение и много пъти съм го предлагал, но на ГЕРБ не им е изгоден."

По повод искането на ГЕРБ дерогацията за "Лукойл Нефтохим" за преработката на руски петрол да падне, Николай Денков каза, че има предложение към ГЕРБ и към Делян Добрев - "На 6 март е ротацията. Нека, като застъпи Мария Габриел, да сменят (бел. р. срока) и за 3 дни да махнат дерогацията."

Министър-председателят се позова на анализи на институциите, които недвусмислено казват, че ако дерогацията падне за три дни, каквото предложение е внесено от Добрев в НС, запасите от нефт "Лукойл Нефтохим" ще свършат, рафинерията ще спре да работи и горивата ще поскъпнат. Хората ще започнат да се презапасяват, ще има социален шок.

"Това е официалното мнение на институциите, а не мое и то беше внесено в Нардоното събрание."

Денков коментира и доклада на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), в който се твърди, че чрез "Лукойл" се финансира войната в Украйна, и добави, че в края на седмицата е имало над 2 часа среща с представителите на ЦИД по негова покана.

"Докладът е 4 страници, в него има много внушения, които предполагат нещо, но това не е пълната информация. Поканихме експертите и над 2,5 часа сравнявахме информацията."

От думите му стана ясно, че изпълнителната власт ще работи заедно с ЦИД по сверяването на информацията, но даде да се разбере, че ключова информация липсва на анализаторите.

"Всичко което става в България през "Лукойл Нефтохим" ние го проверяваме - снимат се измервателните уреди, правят се проверки на митниците и ние нямаме индикации, че се нарушават правилата. Какво се е случило в Ротердам или на малтийските пристанища ние не можем да проверим.", продължи Денков. В тази връзка обаче добави, че една от темите, обсъдени с Лаура Кьовеши по време на визитата ѝ в София, е била исканата от нея подкрепа за това да започне да контролира санкциите.

"И ние я подкрепяме.", каза Николай Денков.

Кьовеши разказа за бруталната трагедия в клуб "Колектив": Корупцията може да е въпрос на живот и смърт

Във връзка с обвиненията към него и към финансовия министър Асен Василев от страна на Делян Добрев, че лично се облагодетелстват от "Лукойл" заради дерогацията, министър-председателят съобщи, че е подал искова молба и ще съди Делян Добрев: "Ще влезе в съда, за да се обяснява за персонални нападки".

В интервюто по БНР беше поставен и въпросът за евентуални кадрови промени в кабинета, но Денков отрече да има подобни намерения. Във връзка с поста на министъра на електронното управление и новината за неговата охрана, Денков каза, че Александър Йоловски е отказал да говорят под предтекст, че тече разследване, но определи думите на Йоловски, че е бил заплашван от Кирил Петков и Божидар Божанов като "абсурдна ситуация".

"Имам пълно доверие и на Кирил, и на Божидар, работим заедно от години", бяха думите на Денков.

Премиерът каза още, че е под нивото му да коментира обвиненията на ГЕРБ за корупция: "Много е опасно, когато вкарваме Борисов в едно изречение с "борба с корупцията", продължи премиерът.

Именно в тази точка - "корупцията" е била и основната му критика към ДАНС.

"Бях готов да работя с ДАНС, които обаче не работят по корупцията, и въпреки това бях готов да работя с тях. Това ръководство обаче си затвори очите по казуса с машините преди първия тур на местните избори и опитва да прехвъли целия проблем в МЕУ", обясни министър-председателят.

Попитан за думите на президента Румен Радев, че шефът на ДАНС е наказван заради работата, която е свършил, Денков попита:

"Нека Радев да каже каква е свършената работа от Пламен Тончев, за да искам го накажа. Икал съм да си отстрани заместника, който направи кризата около първия тур на изборите. Има публични мотиви, всеки може да ги види. Политическите му оценки за политически лидери при изискване за безпристрастност, това ли е е свършена работа?"

"Ще попитам с какво е толкова ценен Тончев на президента, нали новият ръководител пак трябва да е утвърден и съгласуван с президента, защото се говори за овладяване на службите. Искам човек, на когото да имам доверие, защото по конституция аз отговарям за тази служба. Според експерти ситуацията в момента е неприемлива - очаквам президентът да подпише това искане (бел. р. за оставка на директора на ДАНС".

"Не мога да нося отговорност за това ръководство на ДАНС", обобщи темата Денков и постави още един въпрос: "Защо проверяват само зам.-министъра на МЕУ, нека се направи цялостен анализ - да се направи проверка на зам.-председателя на ДАНС също. Надявам се и.д. главният прокурор, който дава заявки за обективност, да си свърши работата"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт влезе и в църквата: Как свещеници в Германия опитват да привлекат младите

Oколо 1200 вярващи се събраха на специална литургия, за да се молят, докато слушат изпълнение на песни на ... Тейлър Суифт.

10:51 - 14.05.2024
Важно днес

България няма да изпълни последния критерий за еврозоната до юни, смята управителят на БНБ

Това означава, че страната е малко вероятно да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 година

10:27 - 14.05.2024
Важно днес

С над 150 км/ч. е карал загиналият шофьор при тежката катастрофа в Пловдив

Това сочат изчисленията на инженерите от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ към общината.

10:02 - 14.05.2024
Важно днес

Божанков: ГЕРБ е машина, а горивото ѝ е ниската избирателна активност

Задкулисието, което стои на първия ред, е избрано за първа сила, а най-бързата реформа е гласуването, казва депутатът от ПП-ДБ

08:21 - 14.05.2024