Кьовеши разказа за бруталната трагедия в клуб "Колектив": Корупцията може да е въпрос на живот и смърт Снимка: © Булевард България

В България, а и в цяла Европа, Лаура Кьовеши има репутацията на безкомпромисен прокурор заради резултатите, които нейната Антикорупционна служба постигна в Румъния.

Днес тя е ръководител на Европрокуратурата и има едно послание към България - колко е важно да се разбере, че корупцията може да се превърне в въпрос на живот и смърт, който рано или късно засяга всеки човек.

Тя даде пример с бруталния случай от 2015 г., когато пожар в дискотеката "Колектив" в Букурещ отне живота на над 60 души. Собствениците ѝ бяха подкупили местните власти, за да получат разрешения за обект, който не отговаря на изискванията за безопасност.

Още по-фрапиращото е, че голяма част от жертвите не се дължат само на пожара в клуба, а на друга схема за финансови измами - този път в лечебните заведения, където пострадалите бяха настанени за терапия, но загинаха от вътрешноболнични инфекции и неработещо оборудване.

Украйна също разбра, че корупцията може да доведе до риск от унищожение, коментира още тя.

Вижте още от речта на Лаура Кьовеши по време на посещението ѝ в България:


Била съм прокурор през по-голямата част от живота си и съм се борила с корупция на високо ниво - така ме познавате всички. Разбира се, борбата с корупцията е въпрос на политики и действие. Въпрос на правилни закони и последователното им прилагане, което изисква кураж. Но борбата с корупцията е свързана и с превенцията и санкциите.

В моя опит ключът е да спечелиш сърцата и умовете на хората.

Може би сега е по-трудно, отколкото беше преди години. Най-вече защото нашите демократични общества са мишена на зловредни дезинформационни кампании.

Най-големият проблем не е, че тези кампании разпространяват лъжи в невиждан досега мащаб.

Най-големият проблем е, че те се опитват да подкопаят самата ни способност да различаваме истината от лъжата. Това на свой ред подкопава способността ни да различаваме правилното от неправилното. А тогава - кой въобще се интересува от това какво е справедливо?

Когато става дума за корупция - и без това е трудно да накараме гражданите да разберат как тя влияе върху живота им. В действителност корупцията винаги е била и продължава да бъде толерирана до голяма степен - навсякъде, и повярвайте ми, няма нито една "чиста" държава.

На първо място, защото повечето хора не виждат пряко отражение от корупцията върху своя живот. И защото има тенденция да се смята, че престъпността на белите якички и финансовите измами не са чак толкова опасни, в крайна сметка.

Има и много фаталисти, които смятат, че "винаги си е било така, нещата никога няма да се променят".

През 2015 г., когато бях ръководител на румънската Антикорупционна служба, една частна компания беше поискала да отвори музикален клуб.

Бяха подкупили общински служители, за да се сдобият с нужните разрешителни. Започнаха да организират концерти в сграда, която не отговаряше на изискванията за безопасност. До една нощ, когато по време на концерт, избухна пожар.

64 души загинаха, а 180 бяха ранени.

Когато започнахме да разследваме престъпление, свързано с корупция, по този трагичен случай, се наложи да открием още едно дело.

Жертвите бяха закарани в болница, която уж трябваше да разполага с оборудване на най-високо ниво, за да може лекарите да се погрижат за тежките изгаряния на хората.

Оказа се, че болничните мениджъри са купили нужното медицинско оборудване с огромни надценки, само за да се облагодетелстват. Подписвали са документи, според които барометричната зала е приета и инсталирана, но тя никога не е работила.

Няколко от жертвите на пожара в музикалния клуб изгубиха живота си заради това.

Други трябваше да бъдат прехвърлени в болници в чужбина, защото това беше единствената ни болница с нужното оборудване в Румъния.

Въпреки че оттогава минаха години, аз още съм възмутена от този случай.

Често, когато говорим за корупция и финансови измами, говорим само за паричните щети - казваме, че корупцията влияе лошо на свободния пазар, че разрушава конкуренцията.

Но аз още виждам всички онези жертви и техните родители, техните семейства.

Да, корупцията много бързо може да се превърне във въпрос на живот и смърт. И вярвам, че нашите украински приятели разбраха това преди няколко години.

Ако някой трябва да разбере колко голяма е опасността, не са само те. Ние също трябва да го осъзнаем.

Искам да ви разкажа за моя личен опит.

Европрокуратурата е първата транснационална прокуратура, специализирана във финансови и икономически престъпления. Когато ме назначиха за неин ръководител, установих, че се очаква да започнем работа в 22 държави от ЕС с бюджет от около 6 млн. евро.

Бях шокирана.

Въпреки че оттогава бяха направени значителни подобрения, все още не мога да си обясня защо 4 години по-късно не сме постигнали това, което би трябвало.

Трябва най-после да сложим ред. Понякога има дежавю - продължавам да чувам как борбата с измамите и корупцията е добре на теория, но проблематична на практика, особено по време на предизборни кампании. Защото може да се отрази негативно на възприятията на гражданите.

Но аз съм прокурор и мисля, че прекалено дълго отричахме мащаба на финансовите измами като цяло и мащаба на измамите, които засягат финансовите интереси на ЕС.

Още по-притеснителното е, че в продължение на години игнорирахме какво означава реалното ниво на финансовите измами за нашата собствена сигурност.

Нека да обясня: няма разлика между света на най-опасните престъпници, които се занимават с трафик на хора, и света на престъпниците с бели якички, които само корумпират или перат пари.

Сериозната организирана престъпност не може да съществува без финансова престъпност. В нашите разследвания виждаме, че сложните ДДС-схеми са финансирани с пари, придобити от друга престъпна дейност.

Виждаме, че същите хора, които перат пари от ДДС, се занимават и с други престъпни дейности.

Затова, когато се борим с трансгранични измами, Европрокуратурата се бори със сериозно организирани престъпни групи.

Наркотрафикът е рисков заради дългите присъди. Членовете на групировките мислят, че ДДС-измамите са "чист сектор", защото не рискуваш нищо. Трябва да си намериш счетоводител, добър адвокат и някой, който да говори добре - и така можеш да направиш големи пари.

ДДС-измамите се смятаха за безрискови в продължение на десетилетия. Заедно с измамите с еврофондове, те се разраснаха в най-големия бизнес на няколко сериозни организирани престъпни групи.

С това не искам да кажа, че Европрокуратурата е много важна, а да отправя предупреждение.

Може би някои от вас са гледали филма "Трафик".

В него се разказва за борбата с наркотрафика. Новият директор на службата за контрол на наркотиците в САЩ стои с бинокъл на границата с Мексико, а един от агентите му стои до него и казва: "Виж, проблемът е, че картелът Хуарес притежава всичко и всеки, цялата собственост от мексиканска страна. А понякога и от двете страни на границата - складове, транспорт, дори тунели, много са организирани".

На връщане към Вашингтон в самолета директорът пита екипа какви идеи имат и ги кара да мислят нестандартно. Първата идея, която се появява, е "да имаме неограничени средства".

Има консенсус сред практикуващите експерти, че едно от големите предимства на организираните престъпни групи срещу правоохранителните служби са парите.

Но ние не можем да имаме неограничени пари.

Затова нашата стратегия не може да е да имаме същия финансов капацитет като групировките

Нашата стратегия трябва да е да прекъснем техния финансов капацитет. Това имаме предвид в Европрокуратурата, когато казваме, че приоритетът ни е да подобрим възстановяването на пари и да се фокусираме върху случаи, в които са замесени организирани групировки.

Според оценка на ЕС стойността на конфискуваните престъпни активи е най-малко 4,1 млрд. евро през 2020-2021 г. в целия съюз. Ако това е вярно, тогава Европрокуратурата е допринесла за около 10% от всички конфискувани престъпни средства в целия ЕС.

Но това е под 2% от годишните приходи на организираната престъпност.

А ако това е вярно, трябва много сериозно да се замислим за приоритетите си.

Ако допуснем разширяването на финансовите измами, това в крайна сметка води до престъпения, свързани с насилие и терор.

Вместо да се правим на трите маймунки, които не виждат, не чуват и не говорят, трябва да запретнем ръкави и да се хванем за работа.

Ако искаме да спечелим сърцата, умовете на хората, те трябва да вярват, че законът се отнася за всеки, че справедливостта е реална.

Работила съм като провинциален прокурор и нашата работа беше важна за нашата общност и града. В следващите години в работата си винаги съм прилагала това, което съм научила в нашия малък град Сибиу.

Само с ефикасна работа можем да спечелим доверието на хората, а постоянната работа е единственият начин да го запазим.

Затова нашият първи дълг е да си вършим работата, а най-голямото ни предизвикателство е да сме добри в нея. И винаги да правим най-доброто, на което сме способни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024