АКФ огласи схема за незаконно изхвърляне на отпадъци и корупция в Столичния инспекторат Снимка: © АКФ

Разкрития на "Антикорупционния фонд" (АКФ) показват корупционна схема в Столичния инспекторат, която е продължавала с години. Става дума за паралелна система за изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси на над 240 нерегламентирани сметища на територията на Столичната община.

Практиката е причинила не само сериозни екологични рискове, разказва екипът на АКФ във видео, публикувано днес и озаглавено "Властелините на пръстта".

Кметът на София Васил Терзиев съобщи в профила си във Facebook, че подава сигнал до прокуратурата заради данните за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики сред служители в Столичния инспекторат, които - според разкритията - са покровителствали схемата.

„Люлин, Бистрица, Банкя, Панчарево – не е останал район в покрайнините на София, който да не е засегнат,“ каза София Желева, член на правния екип на АКФ.

В продължение на години отпадъците са били изхвърляни в и около деретата на реки, на територията на земеделски земи, на общински и частни имоти.

Според новия директор на Столичния инспекторат инж. Николай Неделков мащабът на незаконната дейност сочи, че тя се е развивала в продължение на години, като е била добре организирана.

Не става въпрос за сметища, на които отива всеки и си изхвърля, каквото иска,“ казва Неделков. „Става дума за много добра организация, в която влизат голяма част от транспортните фирми, които работят на територията на София и извозват земни маси и строителни отпадъци от строителните обекти.“

„За съжаление, установихме голям брой незаконни засипвания в общински имоти около и във деретата на реки, което може да доведе до екологична катастрофа при евентуални наводнения,“ казва още директорът.

Освен риск от наводнения, нерегламентираното заравяне на строителни отпадъци крие и други рискове за околната среда. Нанасят се и трудно поправими щети на земеделски земи.

Работата по картографиране на незаконните сметища започва след ноември 2023 г., когато инж. Неделков е назначен начело на Инспектората.

Как работи схемата?

Всички строителни отпадъци и земни маси в София трябва да се транспортират до общинското депо „Враждебна“, където на фирмите, превозващи отпадъците, се начислява такса според теглото на товара. Нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси се наказва с глоби до 5000 лв. за шофьорите на камионите и до 50 000 лв. за транспортните фирми.

За разлика от предшествениците си, новото ръководство на Инспектората предлага налагането на глоби в максимални или близки до максималните размери. Към момента са издадени над 90 наказателни постановления, а стойността на наложените глоби се е повишила неколкократно, спрямо предходното ръководство. Предприети са и дисциплинарни мерки спрямо служители на Инспектората, като някои от тях са освободени.

Според правния екип на АКФ, за цялостното разплитане на схемата е нужна намесата на разследващите органи, тъй като данни за схемата има отдавна.

През октомври 2015 г., когато предаването „Господари на ефира“ излъчва интервю с анонимен служител на Столичния инспекторат, като участници в схемата са посочени дългогодишният директор на Инспектората, инж. Веска Георгиева, и инж. Николай Кючуков, началник Сектор „Контрол на замърсяване от строителството“.

Инж. Георгиева застава начело на Инспектората през 2008 година, когато е назначена от тогавашния кмет на София Бойко Борисов. Заема поста до смъртта си през 2021 г. когато на директорския пост застава дългогодишният полицай Ивайло Иванов. Инж. Кючуков оглавява Сектор „Контрол на замърсяване от строителството“ от септември 2011 г.

Разкритията на АКФ започват с разгвор между дългогодишния служител на Инспектората и началник Сектор „Контрол на районните инспекторати“ Любка Любенова и новия директор инж. Неделков. В записа, който е публикуван, тя твърди, че инж. Кючуков дълги години е покровителствал схемата за нерегламентирани засипвания, от което получавал значителни материални облаги. Споменава се и сумата от 500 000 лв., която според Любенова Кючуков цели да събере, за да си "купи" директорската позиция в Инспектората.

Опитите на инж. Неделков да отстрани инж. Кючуков и Любенова от постовете им засега са неуспешни - към момента и двамата не са на работа. Кючуков изненадващо решава да подготвя научна дисертация и да ползва отпуск, който му е разрешен преди повече от седем години – право, гарантирано му от Кодекса на труда. Любенова е в отпуск по болест заради кардиологично заболяване, но Столичната община обжалва болничния лист, казват от АКФ.

Общината е издала предписания за почистване на собствениците на засегнатите частни терени, където нерегламентирано са изхвърляни отпадъци. Почистването на общинските терени е в компетенциите на районните кметове и допълнително ще натовари общинския бюджет.

Кметът на София Васил Терзиев съобщи след публикуването на разследването на АКФ, че общината ще подаде сигнал до прокуратурата.

"Всяка реформа, която правим, среща отпор. Затова и промените в града невинаги се виждат веднага. Това няма да ни откаже и ще продължим, докато превърнем София в чиста и работеща община. Причините за отпора често са, защото с реформите се нарушава нечий икономически интерес. Столичният инспекторат беше една от първите структури, в които започнахме реформи в началото на мандата. Инспекторатът е една от ключовите структури, за да функционира градът добре, да има ред и защита на обществения интерес," написа в профила си във Facebook Терзиев.

Той обобщава, че в структура като Столичния инспекторат има "условия за злоупотреба със служебно положение и висок корупционен риск", но те трябва да се пресекат, защото, когато Инспекторатът работи добре, това оказва влияние върху всички дейности в града.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в ръководената от тях комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024