Антикорупционният фонд (АКФ) е изпратил сигнал до Европейската прокуратура, водена от Лаура Кьовеши. Причината е, че Министерството на здравеопазването по време на кабинета „Борисов 3“ е закупило дефектни китайски маски, които е раздало на българските медици на първа линия срещу Covid-19.

АКФ сезира Европейската прокуратура и за нарушения в договорите при закупуване на лекарствени средства.

„Казусът е от особена важност – става дума за това дали българските власти са направили всичко необходимо да защитят здравето на българските граждани и медици на първа линия. Имаме причини да се съмняваме, че това е така, и се надяваме на решение на Европейската прокуратура, което да помогне такива нарушения да не се допускат в бъдеще“, заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Случаят е от компетентността на офиса на Кьовеши, тъй като платените по проблемните договори суми представляват европейско финансиране.

От съобщението на АКФ става ясно, че подобен сигнал е подаден до българската прокуратура още през 2020 г. Тогава преписката е прекратена. Следва втори сигнал през 2021, но до момента липсват действия на държавното обвинение. Настоящият служебен здравен министър Стойчо Кацаров също е поискал прокуратурата да се заеме със случая.

За първи път институциите получават сигнал през септември миналата година. Тогава става ясно, че бившият здравен министър Кирил Ананиев (ГЕРБ) е раздал маски RYZUR (на обща стойност 1,6 млн. евро) на медици и здравни работници от първа линия. Той твърди, че бил извършен тест за надеждност, но разследване на АКФ показва, че лабораторията, направила пробата, не е била сертифицирана. Освен това била тествана само една маска, която дори не била от същия вид като внесените по договора с Китай.

Вторият сигнал е за купуване на две лекарства – „Хидроксихлорокин сулфат“ – таблетки от 100 мг, и „Азитромицин“ – от 250 мг. Медикаментите са на обща стойност 629 хиляди щатски долара, но са били закупени без договори, придружаваща лекарствена документация и възможност за идентифициране на производителите. Разпределението им към болниците също противоречи на закона, сигнализират от АКФ.

„Предвид установените данни за застрашаване живота и здравето на българските граждани, считаме, че следва да се извърши пълна проверка на всичко, изложено в сигнала, тъй като посочените констатации представляват сериозна индикация за възможно извършени престъпления от длъжностни лица“, пишат от Антикорупционния фонд до европейските прокурори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ