Антикорупционният фонд (АКФ) е изпратил сигнал до Европейската прокуратура, водена от Лаура Кьовеши. Причината е, че Министерството на здравеопазването по време на кабинета „Борисов 3“ е закупило дефектни китайски маски, които е раздало на българските медици на първа линия срещу Covid-19.

АКФ сезира Европейската прокуратура и за нарушения в договорите при закупуване на лекарствени средства.

„Казусът е от особена важност – става дума за това дали българските власти са направили всичко необходимо да защитят здравето на българските граждани и медици на първа линия. Имаме причини да се съмняваме, че това е така, и се надяваме на решение на Европейската прокуратура, което да помогне такива нарушения да не се допускат в бъдеще“, заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Случаят е от компетентността на офиса на Кьовеши, тъй като платените по проблемните договори суми представляват европейско финансиране.

От съобщението на АКФ става ясно, че подобен сигнал е подаден до българската прокуратура още през 2020 г. Тогава преписката е прекратена. Следва втори сигнал през 2021, но до момента липсват действия на държавното обвинение. Настоящият служебен здравен министър Стойчо Кацаров също е поискал прокуратурата да се заеме със случая.

За първи път институциите получават сигнал през септември миналата година. Тогава става ясно, че бившият здравен министър Кирил Ананиев (ГЕРБ) е раздал маски RYZUR (на обща стойност 1,6 млн. евро) на медици и здравни работници от първа линия. Той твърди, че бил извършен тест за надеждност, но разследване на АКФ показва, че лабораторията, направила пробата, не е била сертифицирана. Освен това била тествана само една маска, която дори не била от същия вид като внесените по договора с Китай.

Вторият сигнал е за купуване на две лекарства – „Хидроксихлорокин сулфат“ – таблетки от 100 мг, и „Азитромицин“ – от 250 мг. Медикаментите са на обща стойност 629 хиляди щатски долара, но са били закупени без договори, придружаваща лекарствена документация и възможност за идентифициране на производителите. Разпределението им към болниците също противоречи на закона, сигнализират от АКФ.

„Предвид установените данни за застрашаване живота и здравето на българските граждани, считаме, че следва да се извърши пълна проверка на всичко, изложено в сигнала, тъй като посочените констатации представляват сериозна индикация за възможно извършени престъпления от длъжностни лица“, пишат от Антикорупционния фонд до европейските прокурори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед