Бенедикт Къмбърбач има свежа конкуренция в класацията за най-нестандартна адаптация на Шерлок Холмс. Тя е само на 16 години и вече има звездна репутация. 

Мили Боби Браун ("Елевън" от сериала Stranger Things) ще се върне назад във времето на викторианска Англия, за да разкаже необичайната история на Холмс през очите на неговата по-малка сестра Енола.
 
Филмът "Енола Холмс", който трябва да направи премиерата си по Netflix на 23 септември, показва впечатляващ кастинг. Най-новият Шерлок Холмс е актьорът Хенри Кавил, известен с ролите си като Супермен в последните 3 филма от комиксовата вселена на DC, Гералт от Ривия в сериала The Witcher и др. 

Хелена Бонам Картър, която за последно гледахме в образа на принцеса Маргарет в The Crown, този път се превъплъщава в майката на Шерлок и Енола. 

Ролята на третия син в гениалната фамилия - Майкрофт Холмс - е поверена на Сам Клофлин, известен от романтичната драма "Me Before You" с Емилия Кларк и с ролята си на британския фашист Осуалд Моузли в сериала Peaky Blinders. 

Историята във филма отново е вдъхновена от книжна поредица - тя обаче не е дело на Артър Конан Дойл, а на американската писателка Нанси Спрингър

Сюжетът се развива около необяснимото изчезване на майката на Енола. Момичето е поверено на грижите на Шерлок и Майкрофт, които възнамеряват да я изпратят в пансион. Свободолюбивата тийнейджърка обаче решава да вземе съдбата си в свои ръце и да разбере какво се е случило с майка й. 

Интригата не се изчерпва само със сценария. Наследниците на Артър Конан Дойл, които все още държат авторските права над част от неговите творби (издадени в периода 1927-1928), заведе дело срещу Netflix, Нанси Спрингър и издателите й заради начина, по който е представен Шерлок Холмс в продукцията - не просто брилянтен, рационален и аналитичен, но и емоционален, и способен на емпатия. 

Причината за странното вглеждане в душевността на героя не е случайна - през 2014 г. наследниците на Конан Дойл изгубиха възможността да претендират за права над разказите за детектива, писани преди 1923 г. Чувствителният характер на Шерлок се проявява в по-късния етап на историите и според ищците представлява оригинален елемент, попадащ под защитата на авторското право.

Netflix явно няма намерение да се поддаде на натиск - "Енола Холмс" и нейният "емоционален" брат Шерлок ще дебютират на 23 септември. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента