Активисти от Украйна, Русия и Беларус получиха Нобеловата награда за мир Снимка: © Screenshot/NobelPrize

Активисти, защитаващи правата на човека в Украйна, Русия и Беларус, бяха отличени с Нобеловата награда за мир на специална церемония в Осло.

Лауреатите са Центърът за граждански свободи в Украйна, руската организация "Мемориал" и хвърленият в затвора беларуски активист Алес Беляцки. Наградените се превърнаха в символи на съпротива и отговорност по време на руската инвазия в Украйна и едни от най-ярките противници на широко разпространената дезинформация, идваща от Москва и Минск, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Председателката на Нобеловия комитет Берит Рейс-Андерсен изнесе реч, в която каза, че тазгодишните лауреати са "насърчили правото да се критикува властта и да се защитават основните права на гражданите".

"Те са положили изключителни усилия да документират военни престъпления, нарушения на човешките права и злоупотреби с власт. Заедно те показват значението на гражданското общество за мира и демокрацията", допълни тя.

В речта си ръководителката на Центъра за граждански свободи в Украйна Олександра Матвийчук заяви, че нейната страна се намира пред исторически момент и единственият начин да се осигури справедлив и траен мир е борбата.

Първоначално решението на Нобеловия комитет да отличи украинска организация наравно със защитнити от Русия и Беларус предизвика остри реакции от страна на Киев. Някои украинци намериха постъпката за обидна на фона на продължаващата руска война в страната им.

На церемонията в Осло председателката на комитета обясни, че наградите се дават, за да се изпратят сигнал, че конфликтът в Украйна трябва да приключи

На церемонията в Осло председателката на комитета обясни, че наградите се дават, за да се изпратят сигнал, че конфликтът в Украйна трябва да приключи.

"Понякога усилията за мир се полагат от гражданското общество, а не само от държавните амбиции. Мирът е желание и постижение, което идва с ценността, за която работят всички лауреати: справяне с жестокостите, военните престъпления и върховенството на закона", допълни тя.

Церемонията се провежда за първи път след двугодишното прекъсване, което беше наложено в резултат от пандемията от коронавирус.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024