Активисти от Украйна, Русия и Беларус получиха Нобеловата награда за мир Снимка: © Screenshot/NobelPrize

Активисти, защитаващи правата на човека в Украйна, Русия и Беларус, бяха отличени с Нобеловата награда за мир на специална церемония в Осло.

Лауреатите са Центърът за граждански свободи в Украйна, руската организация "Мемориал" и хвърленият в затвора беларуски активист Алес Беляцки. Наградените се превърнаха в символи на съпротива и отговорност по време на руската инвазия в Украйна и едни от най-ярките противници на широко разпространената дезинформация, идваща от Москва и Минск, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Председателката на Нобеловия комитет Берит Рейс-Андерсен изнесе реч, в която каза, че тазгодишните лауреати са "насърчили правото да се критикува властта и да се защитават основните права на гражданите".

"Те са положили изключителни усилия да документират военни престъпления, нарушения на човешките права и злоупотреби с власт. Заедно те показват значението на гражданското общество за мира и демокрацията", допълни тя.

В речта си ръководителката на Центъра за граждански свободи в Украйна Олександра Матвийчук заяви, че нейната страна се намира пред исторически момент и единственият начин да се осигури справедлив и траен мир е борбата.

Първоначално решението на Нобеловия комитет да отличи украинска организация наравно със защитнити от Русия и Беларус предизвика остри реакции от страна на Киев. Някои украинци намериха постъпката за обидна на фона на продължаващата руска война в страната им.

На церемонията в Осло председателката на комитета обясни, че наградите се дават, за да се изпратят сигнал, че конфликтът в Украйна трябва да приключи

На церемонията в Осло председателката на комитета обясни, че наградите се дават, за да се изпратят сигнал, че конфликтът в Украйна трябва да приключи.

"Понякога усилията за мир се полагат от гражданското общество, а не само от държавните амбиции. Мирът е желание и постижение, което идва с ценността, за която работят всички лауреати: справяне с жестокостите, военните престъпления и върховенството на закона", допълни тя.

Церемонията се провежда за първи път след двугодишното прекъсване, което беше наложено в резултат от пандемията от коронавирус.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023