Акционерите в Tesla одобриха рекорден бонус за Мъск, той заяви, че ги "обича" Снимка: © Getty Images

Акционерите в Tesla одобриха рекорден пакет възнаграждения за изпълнителния директор на компанията Илон Мъск. Бонусът е най-големият, който някога изпълнителен директор в компания, регистрирана в САЩ, е получавал.

Пакетът беше гласуван от акционерите още през 2018 г., но впоследствие - оспорен и спрян от съдия в щата Делауер с мотива, че бордът на директорите в Tesla не може да се счита за независим от влиянието на Мъск.

Затова опасенията на съда бяха, че сумата е определена незаконно и е несправедлива спрямо останалите акционери.

Сега бордът поиска от притежателите на акции в компанията да прегласуват решението за възнагражденията на Мъск.

Стойността на пакета през 2018 г. е за 56 млрд. долара, но понастоящем тя е около 48 млрд. долара заради спада в цените на дяловете на Tesla.

След като стана ясно, че акционерите са одобрили рекордната сума в Тексас, Мъск се обърна към тях с думите: "Обичам ви, хора!".

Макар да е победа за Мъск, гласуването не означава автоматично, че той ще получи парите и вероятно ще има допълнителни спорове, отбелязва британският Guardian.

Решението все пак може да се използва от борда на директорите пред съда като аргумент, че инвеститорите са били достатъчно информирани, преди да гласуват.

Акционерите одобриха и преместването на Tesla от Делауер, където компанията е регистрирана в момента, в Тексас, където законодателството е по-свободно по линия на бизнеса.

Решението им се приема и като своеобразен вот на доверие към Илон Мъск, въпреки предизвикателствата, пред които е изправена Tesla заради спад в продажбите на електромобили.

Мъск ще забрани iPhone и Mac в компаниите си, ако Apple интегрира OpenAI


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024