Актуализацията на бюджета е в ход - мина на първо четене в ресорната комисия Снимка: © Булевард България

Комисията по бюджет и финанси в парламента одобри на първо четене актуализацията на държавния бюджет. По-рано във вторник бяха приети още актуализациите на бюджетите на Здравната каса и на държавното обществено осигуряване.

Дебатът в комисията не премина без остри реплики и нападки от страна на бившия министър на финансите от ГЕРБ Кирил Ананиев към служебния – Асен Василев. В крайна сметка актуализацията беше приета на първо четене без гласовете на ГЕРБ, които се въздържаха.

Общо обновяването на финансовата рамка залага на по-големи приходи от 2 милиарда лева и повече разходи на стойност 1,8 милиарда лева. Дефицитът в хазната ще бъде 3,6 на сто, което е минимално подобрение от настоящия вариант на текстовете, припомня БНР. Той ще се свие с около 280 млн. лв. до 4.6 млрд. лв.

Най-големият дял в тези разходи се пада на социалните плащания - 575 млн. лв., което включва повишението на пенсиите (399 млн. лв.).

От 1 октомври ще се увеличи тежестта на всяка година трудов стаж, а пенсионерите с най-ниски пенсии ще получават и социална добавка, за да се изравни доходът им с линията на бедността, обясни социалният министър Гълъб Донев:

"Българските пенсионери, които в момента са на минимална пенсия и всеки месец получават 50-те лева доплащане, няма да ги загубят, а точно обратното. Те ще получат 29-30 лева повече към това, което са получавали до момента", каза той.

Това не се хареса на ГЕРБ, които предложиха вместо 50 лева всеки месец, пенсионерите да получават добавка от 100 лв. до края на епидемичната ситуация. "По този начин пенсионерите не само че ще бъдат по-добре от това, което се предлага сега, но това ще има временен характер и няма да носи дълготрайни последствия в годините", обясни Кирил Ананиев.

В ревизията на бюджета влизат и 430 млн. лв. допълнително помощи за бизнеса, както и 335 млн. лв. повече разходи за здравеопазване.

На първо четене мина и актуализираният бюджет на здравната каса, който се вдига със 120 млн. лв.

През 2022 г. се прогнозира разходите на бюджета да се вдигнат с 3 млрд. лв. до над 57 млрд. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024
Важно днес

Гори историческата сграда на фондовата борса в Копенхаген

Това се случва ден след 5-годишнината от пожара в Нотр Дам

10:38 - 16.04.2024
Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Когато си тръгва от насилието, взима част от него със себе си и благодарение на таланта и вътрешната си сила, го превръща в оръжие срещу самото него.

09:59 - 16.04.2024