Снимка: © Булевард България

Комисията по бюджет и финанси в парламента одобри на първо четене актуализацията на държавния бюджет. По-рано във вторник бяха приети още актуализациите на бюджетите на Здравната каса и на държавното обществено осигуряване.

Дебатът в комисията не премина без остри реплики и нападки от страна на бившия министър на финансите от ГЕРБ Кирил Ананиев към служебния – Асен Василев. В крайна сметка актуализацията беше приета на първо четене без гласовете на ГЕРБ, които се въздържаха.

Общо обновяването на финансовата рамка залага на по-големи приходи от 2 милиарда лева и повече разходи на стойност 1,8 милиарда лева. Дефицитът в хазната ще бъде 3,6 на сто, което е минимално подобрение от настоящия вариант на текстовете, припомня БНР. Той ще се свие с около 280 млн. лв. до 4.6 млрд. лв.

Най-големият дял в тези разходи се пада на социалните плащания - 575 млн. лв., което включва повишението на пенсиите (399 млн. лв.).

От 1 октомври ще се увеличи тежестта на всяка година трудов стаж, а пенсионерите с най-ниски пенсии ще получават и социална добавка, за да се изравни доходът им с линията на бедността, обясни социалният министър Гълъб Донев:

"Българските пенсионери, които в момента са на минимална пенсия и всеки месец получават 50-те лева доплащане, няма да ги загубят, а точно обратното. Те ще получат 29-30 лева повече към това, което са получавали до момента", каза той.

Това не се хареса на ГЕРБ, които предложиха вместо 50 лева всеки месец, пенсионерите да получават добавка от 100 лв. до края на епидемичната ситуация. "По този начин пенсионерите не само че ще бъдат по-добре от това, което се предлага сега, но това ще има временен характер и няма да носи дълготрайни последствия в годините", обясни Кирил Ананиев.

В ревизията на бюджета влизат и 430 млн. лв. допълнително помощи за бизнеса, както и 335 млн. лв. повече разходи за здравеопазване.

На първо четене мина и актуализираният бюджет на здравната каса, който се вдига със 120 млн. лв. 

През 2022 г. се прогнозира разходите на бюджета да се вдигнат с 3 млрд. лв. до над 57 млрд. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти