Албумите, които излязоха въпреки карантината

Разпространението на коронавируса по света засегна редица бизнеси и музикалната индустрия също не остана непокътната. Много албуми бяха отложени, понеже компаниите от бранша се страхуват, че намаляването на маркетингови възможности ще означава и крах за продажбите.

Шансовете за промотиране на новата музика чрез телевизионни участия и концерти скоростно се изпаряват, като фестивалите отпадат от календара един след друг, а вече и някои от най-големите американски ТВ шоута се водят от домашни условия.

Дори и в период на карантина обаче някои изпълнители събраха смелост да представят албумите си изцяло чрез стрийминг платформите и това изглежда далеч не се оказа лош ход.

The Weeknd - "After Hours"

Въпреки всички предупреждения и негативни прогнози, The Weeknd не само изкара "After Hours" на 20.03, но и записа най-силната седмица на свой албум досега.

Само за първите 24 часа песните му бяха слушани в Spotify почти 60 милиона пъти, а дебютът под №1 в Billboard Top 200 беше неизбежна.

Успехът на албума за първата седмица е еквивалентен на 444 хиляди продажби, което е повече от на всеки друг за годината досега. В един момент 12-те първи позиции в Apple Music Top 100 бяха окупирани от песни само от "After Hours".

Музикалните критици го определят за най-завършения и най-личен негов албум досега, като се очаква да бъде основен претендент за отличия на следващите награди "Грами".

Dua Lipa - "Future Nostalgia"

При Dua Lipa решениетo не бе взето толкова лесно. Новината за новата дата на излизане на албума (27.03) бе оповестена от самата изпълнителка чрез Instagram видео, в което тя каза:

"Малко съм раздвоена дали това е правилното действие, понеже в момента много хора страдат. Вярвам обаче, че нещата, от които се нуждаем най-много в момента са музика и щастие. Надявам се да ви накара да се усмихнете и да танцувате."

И действително "Future Nostalgia" ни кара да танцуваме с лекота. Една от водещите фигури на настоящата диско-поп вълна спечели вота в Billboard за любима нова музика на феновете в седмицата, в която албумът излезе.

Childish Gambino

Доналд Глоувър (Childish Gambino) е дефиницията на артист. Музикантът с прилична кариера в киното никога не се е страхувал да експериментира в творчеството си, като същевременно не пропуска и да демонстрира несъгласието си с някои социални норми, типични за модерното общество.

"3.15.20" за пръв път се появи в Интернет пространството на датата, на която е кръстен, но официално излезе на 22.03. В албума се появяват още гласовете на Ариана Гранде, 21 Savage, Каджа Бонет и сина на Доналд - Леджънд.

Песента "42.26" всъщност вече ни е позната под друго име:

Pearl Jam - "Gigaton"

След повече от шест години пауза гръндж великаните от Pearl Jam се завърнаха с нов албум - "Gigaton". Макар да продължават да експериментират със звученето си, може би повече от в почти всяко друго свое LP, има една специфика на музиката им, която с годините се затвърждава все повече - социалните послания.

Обложката на албума е снимка на канадския фотограф Пол Никлен, която се казва "Ice Waterfall" и изобразява една от най-бързо топящите се маси лед в света - тази в Свалбард, Норвегия. името също е косвено свързано с глобалното затопляне: "гигатон" е термин за тегло или маса, равна на 1 милиард тона или над 900 милиарда килограма Набра популярност, когато бе използван от Барак Обама по време на реч за топенето на ледовете на Аляска през 2015 г.

Музиката в албума е разнообразна - енергичните песни като "Who Ever Said" и "Quick Escape" са придружени от плавните акустични парчета като "Buckle Up" и "Retrograd". Към последните може да се добави и "Come Then Goes", за която се спекулира, че е написана за Крис Корнел - починалият през 2017 г. вокалист на Soundgarden, който бе много близък приятел на всички от групата.

Както каза Dua Lipa, в момента музиката е едно от нещата, от които се нуждаем най-силно и несъмнено е един от спасителните пояси по време на изолация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024