Алек Болдуин е говорил по телефона по време на инструктажа за боравене с оръжие Снимка: © Getty Images

Алек Болдуин е говорил по телефона по време на инструктажа за боравене с огнестрелно оръжие за филма, на чийто снимки актьорът простреля смъртоносно оператор. Това твърдят прокурорите, които му предявяват обвинение в непредумишлено убийство, както и на Хана Гутиерес Рийд, която е отговаряла за контрола на оръжията по време на снимките.

При инцидента през 2021 г. операторката Халина Хътчинс беше простреляна смъртоносно, след като пистолет, използван на снимачната площадка, е бил зареден с истински куршуми. Болдуин обвини колегите си в небрежност и заведе дело срещу членове на филмовия екип.

Окръжната прокуратура на Санта Фе обаче обвинява актьора в "много на брой изключително безразсъдни действия".

„Това безразсъдно отклонение от познатите стандарти, практики и протокол са пряка причина за фаталната стрелба“, твърди обвинението, което прилага аргументи срещу Болдуин и като актьор, и като продуцент на нискобюджетния филм.

„Болдуин знае, че първото правило за безопасност на оръжията е никога да не се насочва пистолет срещу човек, когото не възнамерявате да простреляте“, добавя Робърт Шилинг, специален следовател от офиса на окръжната прокуратура.

Документите, в които се описват обвиненията, предявени от държавното обвинение на 19 януари, описват хаотичен набор от безразсъдни действия по отношение безопасността на оръжията.

Алек Болдуин не е внимавал и е разговарял с членове на семейството си по телефона по време на инструктужа за работа с пистолета, пише Робърт Шилинг, специален следовател в офиса на окръжната прокуратура.

"Ако господин Болдуин беше извършил задължителните проверки за безопасност с оръжейника Хана Гутиерес-Рийд и не беше насочвал пистолета към Хътчинс, "трагедията нямаше да се случи"", пише Шилинг и добавя, че това е безразсъдно отклонение от стандартите, добрите практики и протокол е причина за фаталния инцидент.

Обвинението очертава серия от „безразсъдни действия или бездействия“:

  • Неизползване на реплика на огнестрелно оръжие за непланирана репетиция;
  • Допускане оръжейникът да напуска снимачната площадка, което е срещу протокола;
  • Нарушаване на практиката пистолетът да се получава само от оръжейника;
  • Несъобразяване с правилата за безопасност на работното място;
  • Неизвършване на необходимите проверки за безопасност с оръжейника, който е нает без подходящо удостоверение;

Ако бъдат признати за виновни, г-н Болдуин и г-жа Гутиерес-Рийд могат да получат до 18 месеца затвор и глоба от $5000. Те ще бъдат съдени от съдебни заседатели, според прокурорите.

Тезата на Болдуин е, че никога не е трябвало да бъдат допускани бойни патрони на снимачната площадка и че ангажимент на Гутиерес-Рийд и на първия асистент-режисьор Дейв Холс е било да гарантират, че пистолетът е незареден.

Гутиерес-Рийд казва, че продуцентите са отхвърлили исканията ѝ за допълнително обучение по огнестрелни оръжия, включително с Болдуин.

Според нейния разказ, тя е донесла на снимачната площадка две кутии с реквизитни патрони от предишен филм. Те са доставени от компанията PDQ Arms and Prop. Тест на ФБР обаче установява, че патроните Colt .45, взети от PDQ в Албакърки, не съвпадат с тези, открити на снимачната площадка, включително с патрона, който уби Хътчинс и рани режисьора Джоел Соуза.

Видеозаписи от вътрешността на църквата преди стрелбата показват Болдуин с пръст на спусъка, твърди Робърт Шилинг.

Съдебномедицински тест на револвера от ФБР установява, че той "функционира нормално" и не би стрелял без натиснат спусъка.

Интересен детайл е, че прокуратурата използва коментарите на Болдуин пред медиите срещу него, за да докаже, че той се е отклонил от протоколите за безопасност при боравенето с огнестрелно оръжие, което е станало видно и от телевизионните му интервюта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024