Алек Болдуин ще бъде съден за непредумишлено убийство за фаталния инцидент с операторка Снимка: © Getty Images

Срещу актьора Алек Болдуин ще бъдат повдигнати обвинения в непредумишлено убийство във връзка с фаталната стрелба по оператор по време на снимките на уестърн филм.

При инцидента през 2021 г. операторката Халина Хътчинс беше простреляна смъртоносно, след като пистолет, използван на снимачната площадка, е бил зареден с истински куршуми. Болдуин обвини колегите си в небрежност и заведе дело срещу членове на филмовия екип.

Сега окръжният прокурор на Санта Фе Мери Кармак-Алтуис обяви обвиненията срещу Болдуин и Хана Гутиерес Рийд, която е отговаряла за контрола на оръжията по време на снимките.

Властите вече съобщиха, че помощник-режисьорът Дейвид Холс е подписал споразумение, с което и той признава вината си по обвиненията в небрежно използване на смъртоносно оръжие.

"Ако някой от тези трима души - Алек Болдуин, Хана Гутиерес Рийд или Дейвид Холс - си беше свършил работата, Халина Хътчинс щеше да е жива днес. Това е толкова ясно", заяви Андреа Рийб, специалният прокурор, назначен по делото.

Доказателствата по случая показват "престъпно пренебрегване на правилата за безопасност" на снимачната площадка, добави тя.

През октомври 2021 г. Болдуин държи пистолет Colt 45-и калибър, който изстрелва боен патрон и убива Хътчинс. Според прокурорите, актьорът е бил длъжен да се увери, че пистолетът, който държи, и боеприпасите са били безопасни и не е трябвало да насочва оръжието към никого.

Болдуин, който заемаше поста на продуцент и главен актьор в продукцията "Rust", дълго време отричаше да е виновен за стрелбата, като отбелязваше, че му е било казано, че оръжието, с което е репетирал, не съдържа бойни патрони.

"Някой е отговорен за случилото се и аз не мога да кажа кой е той, но знам, че не съм аз", заяви той в телевизионно интервю миналата година.

В изявление адвокатът му Люк Никас каза:

"Това решение изопачава трагичната смърт на Халина Хътчинс и представлява ужасна съдебна грешка. Г-н Болдуин не е имал причина да вярва, че в пистолета - или където и да било на снимачната площадка - е имало боен куршум. Той е разчитал на специалистите, с които е работил, които са го уверили, че в пистолета няма бойни патрони. Ще обжалваме тези обвинения и ще спечелим."

Ако бъдат признати за виновни по по-сериозното обвинение за непредумишлено убийство, Болдуин и Гутиерес-Рийд ще получат наказание със задължителна 5-годишна присъда. Другото обвинение срещу тях предвижда присъда до 18 месеца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024