Алекс Меламед, Payhawk: Теми като устойчивост и дигитална трансформация са ключови в управлението на фирмени разходи Снимка: © Фотограф: Надя Табутова // Алекс Меламед, маркетинг директор Payhawk за България и ЕС

Оптимизацията е ключ към растежа. Може би няма бизнес в днешно време, който да не е съгласен с това. А за много от компаниите, малки и големи, оптимизирането на бизнес процесите се крие в автоматизацията и дигитализацията. Благодарение на това те успяват не само да пестят време и ресурси, но и да се развиват устойчиво в дългосрочен план.

В последните години българската компания “еднорог” Payhawk успя да насочи вниманието към себе си, именно с продукт в помощ на бизнеса.

Става въпрос за оптимизирането на ключови процеси, свързани с финансовите и счетоводни отдели. Тяхната система за цялостно управление на фирмените разходи се ползва от различни по големина и дейност компании - от малък и среден бизнес до авиопревозвачи, през софтуерни фирми, международни ритейл вериги и големи логистични компании.

Най-силните пазари за компанията са Европа, Великобритания и САЩ. Компанията също така обръща все по-голямо внимание и на българския пазар. Тази година дори приветства най-големия клиент в историята си именно от България, от логистичния сектор.

Ръстът продължава в държави като Великобритания, Франция, Испания, Холандия и Германия, където продуктът на Payhawk е вече утвърдено решение, което спестява най-ценните ресурси за бизнеса – време и пари.

“В началото на годината компанията откри офис в Ню Йорк, а от началото на лятото навлиза и с фокусирани усилия и ресурси на местна почва на по-малки, но изключително обещаващи европейски пазари като Финландия, Португалия и Литва”, споделя Алекс Меламед, маркетинг директор за България и ЕС.

“Payhawk се движи устремено по пътя си на глобална компания, която съчетава всички видове плащания и управление на разходи в един продукт, а клиентите получават контрол, достъп и анализ на информация в реално време. На практика няма индустрия, за която дигиталната трансформация в управлението на фирмени разходи да не е от полза.

Цялостното решение на компанията съкращава с една трета ръчната работа на финансовите и счетоводни екипи, като им позволява да приключат месеца по-бързо, но също и да се следят и контролират разходите в реално време.

Payhawk работи с компании в над 32 държави, а интересът нараства осезаемо не само у нас, но и от страна на големи международни корпорации.

„Това е очаквано, разбира се, с обогатяването на продукта с функционалности, насочени към международни, големи компании с множество дружества, които имат и по-широки и сложни нужди. Теми като устойчивост и дигитална трансформация са ключови в управлението на фирмени разходи и Payhawk продължава да дава решения, които предвиждат и адресират съвременните изисквания”, казва Меламед.

Основната дейност на финтех-компанията е управление на бизнес разходите, които компаниите правят, чрез корпоративни дебитни и кредитни карти Visa, свързани с мощен софтуер за контрол, отчитане и съгласуване на разходи в реално време.

Основното предимство на софтуера на Payhawk е, че той позволява на мениджмънта да следи в реално време разходите на фирмата - по пера, по отдели, по проекти, да увеличава или намалява лимити на служители и т.н. Съвсем наскоро от Payhawk обявиха нова функционалност - Payhawk Green, която позволява автоматично проследяване на въглеродния отпечатък след всяко плащане с карта Payhawk.

Защо това е важно?

2025 г. ще бъде първата финансова година, през която компаниите с над 250 служители и нетен оборот от 40 млн. евро ще започнат да изготвят доклади по новата директива CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive, или Директива за отчитане на корпоративната устойчивост), въведена от Европейския съюз.

Payhawk Green

Устойчивостта става ключова тема и за инвеститорите, които вече изискват от компаниите да са напълно прозрачни в докладите за влиянието си върху околната среда. Очаква се в обхвата на европейската Директива да попаднат повече от 50 000 дружества.

Продължава да стои въпросът обаче как вредните емисиите на бизнеса могат да бъдат ограничени, ако нямате реална представа за количеството и източниците им?

Пътувате в командировка, отивате на вечеря с важен клиент, а след това се връщате до хотела с такси – замисляли ли сте, че всяка една от тези стъпки има своя въглероден отпечатък и отражение върху климата?

Интересен факт е, че до 90% от всички въглеродни емисии на бизнеса са от косвени дейности – всекидневните пътувания от и до работа, командировки, доставчици и дълготрайни активи.

"С един бутон, клиентите ни активират проследяването на въглеродни емисии и получават достъп до доклад с изчислен въглероден отпечатък на всяко картово плащане," казва Цветина Янчева, ръководител на екипа за продуктов маркетинг в Payhawk. „Разбира се, нашата специалност са финансите и счетоводството, затова се доверихме на партньори като Lune - платформа за изчисляване и висококачествено компенсиране на въглеродни емисии".

Цветина Янчева, ръководител екип продуктов маркетинг Payhawk

Фотограф: Калоян Петров

Партньорството с Lune позволява на Payhawk да оцени въглеродните емисии на всяка транзакция, използвайки Протокола за парниковите газове, който отчита категорията и стойността на покупката.

“Често емисиите от обхват 3 се равняват на до 90% от цялостния въглероден отпечатък на една компания. Това са например пътуване до месторабота, служебни пътувания, доставки и услуги, както и дълготрайни активи. Съставен от косвени емисии, обхват 3 е труден за проследяване и калкулиране. Най-трудни за преглед са именно покупките на продукти и услуги с фирмени карти - било то самолетни билети, вечеря с клиенти или софтуерни абонаменти.”, казва Цветина Янчева.

За да проследят коректно въглеродния отпечатък партньорите на Payhawk - Lune - използват и специфични за индустрията методологии и емисионни фактори като ICAO за полети или GLEC за логистика, за да подобри точността.

“Смятам, че Payhawk Green ще е от полза на всяка една компания, която все още няма конкретна стратегия за изчисляването на емисиите от обхват 3, генерирани от бизнес разходи и генерално на всяка компания, която иска да бъде по-отговорна за действията и отпечатъка си. Payhawk Green е прекрасна първа стъпка към разбирането на най-трудните за проследяване и изчисляване въглеродни емисии”, добавя Цветина Янчева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024