Снимка: © Screenshot

Незаконна сеч в България се извършва на много места, но не и над село Каравелово. Това заяви бившият директор на Изпълнителната агенция по горите и бивш депутат Александър Дунчев по повод започналите днес проверки на властите дали в района на Карлово има незаконна сеч, която може да е сред причините за опустошителните наводнения, които потопиха няколко села.

В публикация в профила си във Фейсбук Дунчев, който е водач на листата на „Продължаваме промяната” в 26 МИР София-област, посочва, че ако в Каравелово има проблем с горите, то той е в извършването на законните сечи и пътищата върху оголените до скала баири от обезлесяването и пороите през вековете.

Според експерта започналите проверки в района от представители на изпълнителната власт и прокуратурата са "поредната лицемерна и смехотворна реакция на т.нар. ни държава".

На 2 септември проливен дъжд доведе до бедствие, което остави над 250 домакинства в община Карлово на практика без покрив, без чиста питейна вода, без електроснабдяване. Въпреки че първоначално властта, в лицето на служебния земеделски министър Явор Гечев и на служебния премиер Гълъб Донев, заяви, че в района не е имало незаконна сеч, жителите на пострадалите села твърдят обратното. Те смятат, че именно тя е допринесла за наводненията.

В резултат на това малко по-късно властите се задействаха и започнаха проверки по казуса.

Властта все пак ще проверява за незаконна сеч в Карловско

"Да вземат да проверят като хората и да накажат фирмите и корумпираните директори на горски стопанства, където с гражданите от месеци алармираме за истински, мащабни и брутални незаконни сечи! Но не - там дървената мафия си плаща добре на партиите и никой не я спира - с много зор нарушенията се признават, но незаконната сеч не спира и наказани няма", пише Дунчев.

Той казва, че има населени места, в които се извършват "брутални незаконни сечи" и където всеки 10 години стават наводнения.

"Въпреки десетките ни сигнали тази година, нарушенията продължават, а шефът на местния горски контрол бе дори повишен в директор на най-високо ниво от т.нар. служебен кабинет Виждате на какви огромни площи от стотици декари е изчезнала дъбовата гора, включително извън насажденията с разрешена сеч! В Каравелово такава бруталност в горите няма, а потопът ги съсипа. Представяте ли си в общините с истинска незаконна сеч какво ще направи и един малко по-силен дъждец", допълва още бившият директор на Изпълнителната агенция по горите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвияемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер