Александър Дунчев, "Продължаваме промяната": С мафията компромиси не може да се правят Снимка: © Мирослава Дерменджиева за @boulevardbulgaria

Да чуеш "Аз не съм политик" от водач на листа за парламентарни избори, звучи неестествено - но изглежда съвсем автентично, когато става дума за Александър Дунчев.

43-годишният бивш депутат от "Продължаваме промяната" и бивш ръководител на Изпълнителната агенция по горите е много по-известен с позицията си на природозащитник и участник в гражданските протести срещу бетонирането на Черноморието и планините.

Вероятно е и един от малкото кандидат-депутати, които прекарват по-малка част от кампанията на площадите, защото предпочита да отдели времето си за горите - там, където може да покаже явните примери за срастването между политиката и престъпността, водещи до пряко нарушение на интересите на гражданите.

Дунчев не се колебаеше да говори за грешките, които коалицията с мандата на ПП допускаше в управлението на природните ресурси и околната среда, дори с цената на сериозното недоволство на министрите от БСП и "Има такъв народ".

Престоят в 47 Народно събрание не само не го е превърнал в партиен говорител, а му е дал един ясен урок: "С мафията компромиси не може да се правят".


Учил сте авиационна техника в Холандия, преди да се върнете в България. Как решихте да смените полето?

Исках да уча авиоинженерство, защото самолетите бяха най-близко до това, което е вдъхновяващо в природата. Природните форми, птичите форми всъщност се използват за създаването на самолети. В крилата им има и специални елементи, които са заимствани от анатомията на акулите. Те правят турбуленция във въздуха, за да се намали съпротивлението. Това, което еволюцията е създала при акулите, се използва от хората, за да подобряват технологията в самолетите.

И те, и космическите технологии бяха върхът на науката и на това, което човек може да научи от природата.

Много е вдъхновяващо, но не е достатъчно, за да компенсира нуждата на човек да бъде сред природата. Особено за човек, който е свикнал с нея или е живял като дете само сред природа.

В Холандия ми беше страшно драматично, защото всичко наоколо беше само парници, блокове, небостъргачи. Това много ме потискаше. Работех ден и нощ. Учих през деня и през нощта.

Природата много ми липсваше и всяко лято се връщах в България. Запознах се с жена ми, която после заведох в Холандия, за да живеем заедно там. И на нея не ѝ хареса този начин на живот.

Всичко е само пари, само технологии. Видях, че балансът не е това.

Реших да се върна и веднага да запиша специалност „Горско спопанство“ - не за да дърводобивам в гората, а защото горското стопанство беше най-близко до това човек да научи защо е толкова ценна природата.

Предполагам, че това, което сте научил в чужбина, сега също ви помага – например, със сателитните снимки на горите и т.н.?

Да. Използвам много неща, включително и езиците - холандски, немски и английски, когато ходя в Европейската комисия, за да лобирам за защита на природата. С помощта на европейски депутати и представители в ЕК задвижихме много наказателни процедури срещу унищожаването на природата в България. Цялото know-how е впрегнато в нейна защита.

В Европа май е по-лесно да лобирате за природата, отколкото в България?

Много по-лесно е да говориш и да се разбереш с европейците, защото те вече са достигнали самосъзнанието, което ни е нужно, за да оцелеем в бъдеще.

У нас все още сме с 20-30 години назад - мислим за руски петрол и газ. Европейците разбраха, че е хубаво да се развиваш, хубаво е технологиите да се използват за по-висок стандарт на живот, но вече е достигнат предел, заради който трябва да се вземат бързи и резки мерки за спасяване на климата. За да не изгубим баланса, трябва да се развиваме в хармония с природата.

Това се говори непрекъснато по холандските телевизии. Там бях дълбоко повлиян от този начин на мислене. В европейските общества постоянно се алармира, че имаме проблем с природата, имаме проблем със Земята и с климата. Още преди 20 години хората бяха започнали да обсъждат този проблем.

После той стана една от основните каузи на евродепутатите и членовете на Европейската комисия. Неслучайно сега се прокарват много зелени политики – точно защото се осъзна, че вече няма как да се пренебрегват.

Нашата кауза тук, в България, е зеленото мислене и развитието в хармония с природата да стане част от българската национална политика.

През последните години се борихме да прокараме тази философия и политика с помощта на много граждани, с природозащитни организации, с единични депутати от Народното събрание, политици и чиновници – всичко се случваше на парче, на мускули, с протести, с жалби, с наказателни процедури. Това коства страшно много сили и енергия.

Стъпките, които правим, са малки, а времето, което ни остава пред климатичните кризи и демографски социални кризи, е оскъдно. Решихме да се опитаме да работим директно по тези проблеми, като влезем в полето на политиците.

Аз не съм политик. Просто съм гражданин, който вижда, че няма кой да представлява нашия граждански интерес да спасим природата и да живеем в хармония с нея.

Последен ли взехте решението да оглавите листата на ПП?

Не искам да ставам политик. Но искам да променя модела, който опорочава управлението на държавата – и опитвах да го направя през последните 7-8 месеца в Народното събрание. Важно е да се стимулира мисленето и хората, които вървят напред със своите каузи, идеи и визии, а не да се толерират хора, които не се интересуват от нищо друго освен от властта.

Нашият проблем е, че в Народното събрание се бутат или хора, които имат само жажда за власт, или такива, които искат да облагодетелстват себе си или някой друг.

Вие оглавихте Агенцията по горите в рамките на служебното правителство на Румен Радев - сега на тази позиция е друг кадър на Радев, Стоян Тошев. Въпреки това виждам, че доста го критикувате във Facebook?

Истината е, че аз по-скоро съм предложение на Кирил Петков към Радев. И тогава Радев оцени, че може би има смисъл да се впрегнат сили срещу мафията на ГЕРБ и ДПС.

Осъзнавах, че е изключително рисково решение да приема тази позиция. Хората ме предупреждаваха, че ако за 4-5-6 месеца се занимаваш с тривиалните неща и си тръгнеш, всичко ще се върне обратно от мафията или от старите чиновници, които са свикнали със статуквото. Затова се концентрирах върху няколко действия, които да оставят много силна следа.

Атакувахме с Агенцията по горите всичките ловни стопанства, в които имаше примери за това, че ловната мафия всъщност е олигархичната мафия; осветихме ги, за да остане следа в историята как тази мафия мачка горската система и я използва, за да се облагодетелства.

Втората стъпка беше да разкрием, че наистина има незаконна сеч. Ние показвахме къде са тези незаконни сечи – за разлика от сегашното ръководство на Агенцията по горите, което твърди, че всичко е наред и няма нарушения. Обаче има. Не всичко е черно и бяло. Не всичко е и сиво. Имаме и добри примери, и лоши такива.

Третото и най-важното нещо е, че започнах да работя за прозрачност и публичност на дейността на горските. Описахме целия екип на горската система - 1000 души в Агенцията по горите, с публично достъпни национални досиета, за да се вижда кой кой е, със снимката и биографията си. Така и хората могат да преценят кой, какво и защо прави. Тази система все още работи и не е премахната.

Най-силната стъпка беше прозрачността по отношения на сигналите, които хората могат да подават. Направихме система на zashtiti.gorata.bg, в която всички сигнали и отговри на гражданите са публични. Това вдигна ефективността на проверките многократно. Когато има насочен прожектор върху конкретен горски инспектор, той започва да работи много по-обективно и да разкрива повече нарушения. Тази система също работи и в момента.

Има и публичен фото-регистър с карта за всички камиони, които тръгват от гората. И това не е премахнато, защото никой не смее да го направи.

Това са страшно силни инструменти, за които фирми и бизнеси ни помагаха доброволно със софтуер. Те съществуват и на частни сайтове, така че дори държавата – по путински – да затвори тези механизми, ще останат под публичен контрол.

Тези системи за публичност се използват и от много горски служители, които искат да си свършат работата.

Точно за три месеца можем да спрем незаконните сечи и схемите в горите, ако дадем увереност на горските, че ще бъдат защитени в борбата с дървената мафия, в случай че някой ги принуждава или корумпира, за да прикриват нарушения. Затова сме създали тези инструменти. Просто няма кой да ги прилага, защото хората са заплашвани с уволнения. Вчера бях на среща, на която поредният лесовъд ми разказваше как е разкрил схемите и е бил уволнен в района на Драгоман и Сливница. Примерите като този се появяват са всеки ден. Такива брутални схеми няма никъде другаде по света.

Хората са ни най-важни. Системите ги имаме. Общественият контрол и интерес към горите ги имаме. Единственото, което ни липсва, са онези служители, с чиято помощ горите да се управляват прозрачно и за повишаване на общия стандарт, а не да се борим с незаконни сечи.

За тази цел има нужда от постоянна политика, не само от някой лидер като Кирил Петков, който да казва „този го уволнявам, този го оставям“. Ние уволнихме няколко много корумпирани служители. Но нямахме възможност да назначим качествени хора, защото коалиционните партньори ни спъваха.

Александър Дунчев

Дървената мафия е под закрила в регионите, в които ДПС има силни позиции. От друга страна, когато БСП овладяха контрола в Министерството на земеделието и горите, не промениха нищо съществено. От трета страна – Бойко Борисов също си има „любимо“ ловно стопанство – Паламара – а синът на бившия шеф на Североизточното държавно горско предприятие Бейзат Яхя е депутат от ГЕРБ.

Показахме през последните 6-7 месеца как навсякъде се върнаха хора на ГЕРБ и ДПС от БСП, което показа, че мафията няма партиен цвят. Тя работи с всеки, който е корумпиран, и тези схеми се повтарят в почти всички партии с изключение на една-две.

В много от стопанствата нещата се върнаха наобратно. След като ние ги разкрихме, нямаше кой да довърши работата по прекратяване на основните нарушения.

Няколко пъти като депутат задавах въпроси до министъра на земеделието Иван Иванов от БСП - ето ги доказателства за схемите в ловните спопанства, вие какво ще направите?. Отговорът беше „Нищо.“

Даже не спря поредния нагласен конкурс и договор за Тодор Батков за нова ловна концесия в ДЛС Кормисош, въпреки драстични нарушения на конкурентните правила. Колко натиск оказахме - публичен и политически - за да не се допуска нов корупционен договор с поредния "олигарх" по модела на ГЕРБ, но и Иванов го подписа в последните си два дни.

Какво се случи с делото за постройката на Румен Гайтански-Вълка край язовир Искър?

Там вече има четири дела. Едно е срещу общината, а останалите три бяха заведени от името на инвеститорите – т.е. от хората на Вълка, срещу актовете за незаконно строителство, издадени от ИАГ. Това е безпрецедентен случай за Агенцията по горите –написахме три акта след страхотни проверки, каквито никой не си беше позолявал да прави.

Общината имаше много повече възможности да атакува строежа – но дори след страхотен медиен и публичен натиск съставиха акт, който е написан така, че да падне много лесно в съда. При нашите актове също има риск да паднат, просто защото няма кой да ги защитава адекватно при новото ръководство на Агенцията по горите. При това ниво на съдебна почтеност и особено когато има политически натиск върху нея, нямам никаква надежда. Но мога да кажа, че каквото е зависело от хората в екипа, който аз ръководех, беше направено.

Кирил Петков се обяви против проучванията на шистов газ в България от природозащитна позиция. Какво е Вашето мнение за шистовия газ, когато става въпрос за откъсването от енергийната зависимост от Русия? Няма много опции за отделяне, както се вижда. А в същото време това е крайно необходимо. Проучването на шистов газ беше забранено преди много години...

И така трябва да си остане. Газът и петролът са горива, водещи до климатични промени и дисбаланс с порои, природни нарушения, пожари в горите, разрушаване на биоразнообразието на Земята. Вместо да се инвестира в тези проучвания, ресурсите на държавата би трябвало да се фокусират към производство на енергия от възобновяеми източници, да стимулираме използването на слънчевата енергия – и опитахме да го направим заедно с ДБ през промени в закона.

Но в доста райони точно ловните дружински са тези, които атакуват строежа на нови соларни паркове.

Има го този проблем. Един от казусите, с които се занимавам, е незаконна гола сеч в гори от дъб на много сухо място до Петрич. Горите се изсичат, за да може по-лесно да мине следващата процедура за въздействието върху околната среда на бъдещ соларен парк. Вместо това, те трябва да се пазят, за да задържат водата. Достатъчно места има за соларни паркове върху изоставени стопански постройки и площи.

Същото е и с ветрогенераторите. Ние сме за зелената енергия, но там трябва да се приложи правилото на „No-go areas”. Това са зони, забранени за зелени технологии – в тези места птиците мигрират, зимуват или си почиват.

Във Ветрино, Варненска област, трябваше да бъде направена голяма инвестиция във вятърна енергия. Само че един човек, който създава доста странен „исторически“ музей с доста социалистически символи, изведнъж започна да организира цялото население против тази инвестиция. Аргументите са доста подобни на кампанията, която се водеше срещу Covid-ваксините. Сложно е да се вземат такива решения, защото навсякъде има лесно манипулируеми хора.

Така е, но проблемът тук не са хората. Това, което води до липсата на доверие и лесното поддаване на манипулации и популизъм, е, че досега държавата се управляваше само по корупционен начин – това не даваше възможност да се взимат решения, които да защитават едновременно интересите на бизнеса и на хората.

Същото е и със ски курортите, и със застрояването на Черноморието. Ние нямаме нищо против да се направят ски писти и курорти. Нямаме нищо против да има красиви места за почивка по Черноморието. Съгласни сме да се създават ветропаркове или соларни централи. Въпросът е, че в 90% от случаите не им е мястото там, където мафията се опитва да ги построи.

Досега това съпротивление между граждани и бизнес се генерираше не от друго, а от корупцията.

Ако имаме качествени хора, които да управляват Министерството на околната среда и те работят достатъчно прозрачно (както го показахме с Агенцията по горите), хората ще започнат да си връщат доверието и ще се намират балансирани решения – така че да има и ветрогенератори, и соларни паркове, и ски курорти, и вилно селище по морето.

Човекът, на когото всички имат доверие - и бизнес, и граждани - ще може да взима решения, които отразяват всички интереси и да се постига развитие в хармония с природата. Това е нашата визия, много е просто. За нея обаче трябват хора със същата визия. Нищо повече.

След като ви свалиха от власт обаче, много бързо успяха да създадат друг „разказ“. Затова е доста трудно да се прави политика в България.

Ние им го позволихме. Това е наша грешка. Ако някой има силата да създаде грешна представа за това що е то промяната и какви са хората на промяната, за това сме виновни само и единствено ние.

Ако сме си свършили цялата работа и сме се раздавали по всички направления, така че хората да разберат за каква промяна се борим, нямаше да загубим доверие.

Даже мафията да те свали, хората щяха да излязат на следващия ден – не 10 000 души, както тези, които защитиха Никола Минчев, а щяха да са 1 милион души на площада, ако бяха осъзнали, че Промяната наистина е техният шанс за по-добър живот. Мафията щеше да глътне толкова вода, че повече да не се появи.

Но допуснахме хиляди грешки, защото се учихме в движение. Аз правя грешки, като правя компромиси и казвам „Добре, хайде да дадем на БСП горските предприятия, за да има компромиси, да вървим заедно напред“. Ами явно не става. С мафията компромиси не може да се правят.

Сега докато сте в кампания, предполагам, че обикаляте из районите – какво Ви прави впечатление?

Обикалям в горите повече, отколкото в районите. Със страхотно притеснение отивам при хората, защото нямам какво да им кажа. А не върви да правим от същото: „Ние ще ви обещаем да ви оправим живота“. Е, нали веднъж вече обещавахме? Затова, правя онова, което зависи от мен.

Ходя по горите и се боря да покажа как трябва да се управлява този ресурс и държавата, без да съм във властта, без да лъжа хората. Правя всичко възможно.

Имате ли съмишленици вътре?

Да. В „Промяната“ много от колегите видяха, че това е начинът - не да висим във Facebook и да обясняваме как ще помогнем, а да го показваме с реални дела, всеки ден.

След наводненията в Каравелово всички казваха, че няма незаконна сеч. Да, може там да няма, но в Копривщица това е истински проблем. Веднага започнахме да работим по този проблем – в Копривщица също имаше наводнения, но бяха по-малки, защото по-голямата част от водата се изля в съседната Карловска община.

Защо в Каравелово няма, а в Копривщица има незаконна сеч?

Защото мафията е успяла да пробие на определени места, на други - не толкова. В Копривщица тя се беше позиционирала с предишната власт. Един от лидерите на управляващите в общината е основният дърводобивник в района, монополист на целия дърводобивен и дървопреработващ бизнес. Всичко, което се сече в гората - включително незаконното – се изнася на пелети за Италия и Гърция.

Направихме няколко проверки там, но никой не може да го спре или да го хване. Единственото, което международният контрол постигна, е да се спре FSC-сертификатът на общинското горско стопанство (б.р., удостоверение за произход на дървесината от отговорно управлявани стопанства). Българските институции не можаха да го спрат. Това е един пример как властта се е сраснала с мафията. Там щетите в гората са истински.

Нямаше ли забрана за износ?

Тази забрана е само за Турция, тя не може да важи за Гърция или Румъния. Там няма кой да спре тировете да си вървят. Тази забрана е чиста форма на популизъм, зад който се крие безсилие и прах в очите на хората. Никой не може да пресече тировете, които идват от ЕС и да им забрани да отидат към Турция. Хората разтоварват камионите в един цех и ги качват на друг тир.

Александър Дунчев

Ще има ли и на тези избори размяна на „гласове срещу дърва“?

Да. Всеки ден имаме сигнали за това. Много е притеснително за хората по места. Успяхме да покажем един пример в Ихтиман, където лъжат хората с цените и с билетите. За Родопите имаме сигнали, че от горското стопанство изнудват политически и финансово хората, като им им казват „Вие няма да сечете сами, ние ще ви отсечем и доставим дърва“. Това си върви в момента, просто нямаме сили да го спрем. Моите сили са до София област и каквото зависи от мен, е направено. Показахме далаверите с дървата за огрев и незаконната сеч с репортажи в медиите.

Колко опасни са промените в Закона за околната среда, в които се прие отлагане на по-засиления съдебен контрол с втора инстанция за екооценките на големи строителни проекти?

Опасното е, че следващите, които дойдат на власт, могат много лесно да зачеркнат постигнатото. Много по-малко хора ще реагират, ако им кажеш „Ние махнахме само срока, но си остана валидната в момента процедура да няма втора инстанция“. Така че рискът е 90%. Затова се боря. Това е пак форма на популизъм, прах в очите на хората, който не го прави мафията, правим го ние.

Тогава ИТН лобираха заради строежа на АМ „Струма“.

ИТН ни спряха и няколко от реформите в горите. Дори БСП започнаха да се съобразяват и да прилагат някои от тях като електронните търгове. От МЗХГ ограничиха малко и дългосрочните концесии и договори. Но истинските реформи през Комисията за земеделието бяха блокирани – тя беше под председателството от ИТН.

Защо не бяхте в ръководството на ресорните комисии в Народното събрание, а само редови член?

Аз навсякъде съм само един обикновен човек. Никъде не съм се бутал за власт, нито съм се бутал и за тези избори. Хората ме поканиха, защото видяха, че някой трябва да се бори за горите. Даже ме поканиха да бъда кандидат-депутат и в Смолянския регион. Имах покана и в Пазарджик. Изобщо не ламтя за власт, не ме интересува. Искам просто да се случват нещата. Някои си мислят, че всички тези скандали ги правим, за да взема властта. Три пъти съм отказвал на Кирил Петков да се занимавам с власт, с Агенция по горите и каквото и да било.

„Продължаваме промяната“ има официално предизборно мото „Да си довършим работата“ - но ако трябва Вие да дадете своя личен слоган, какъв би бил?

Моят си личен слоган е „Да се развиваме в хармония с природата.“ Това е, за което аз се боря, давам като пример и смятам за голямата кауза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024