Морфов: Народният театър се управлява от ДПС, Кръстева "явно страда по своя оракул" Снимка: © Народен театър "Иван Вазов"

Режисьорът Александър Морфов обвини директора на Народния театър Васил Василев, че е допуснал ДПС да овладее културната институция.

Малко преди това като стана ясно, че вместо Василев да разреши конфликта с политическите назначения в театъра, той е започнал проверка срещу "лицето" Морфов за дискриминационен тормоз срещу PR-а Велислава Кръства.

Сайтът "Площад Славейков" публикува писмо на режисьора, който иронизира чиновническия стил в заповедта за проверката и дава доста ясно да се разбере какво е отношението му към нея.

В своето писмено обяснение "лицето Александър Морфов" се обръща към директора на Народния театър с думите "лицето василвасилев", а Велислава Кръстева нарича "лицето ВИК", посочвайки, че този прякор е получила от хората в театъра.

  • Велислава Кръстева беше дългогодишен ръководител на пресцентъра на ДПС и продължава да твърди за себе си, че е активист на партията. От юни 2022 г. тя работи в Народния театър по покана на директора.
  • Репортажите от деня на парламентарния вот от 2 октомври я показаха рамо до рамо с Ахмед Доган, докато той гласува в своята изборна секция. Това се оказа и причината за недоволството на Александър Морфов.

Морфов обвинява директора Василев, че наполовина "все още се намира в 1980 г. и по комунистически стандарти организира процес, заклеймяващ враговете на комунизма", а с другата половина се намира в 2022 г. "в обятията на ДПС и организира публичен процес срещу човека АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ".

  • "Видеото, в което се виждаше лицето ВИК как подтичва сред слугинажа на "председателя Ахмет", с фанатично опиянение, ме разстрои и се надявах, че НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ“ ще се разграничи от явната политическа пропаганда! НИЩО!!! НИТО ЗВУК! НИТО БУКВА!", пише Александър Морфов.Велислава Кръстева гласува с Доган

Той посочва, че това го е накарало да се убеди, че театърът "се управлява от ДПС", въпреки че е независим културен институт и че "съществуването му е напълно независимо от политическите промени, партии и личности".

  • "Ти и твоите господари искате да унищожите правото на театъра и изкуството да бъдат независими! Искате да върнете културата във времето на „зрелия комунизъм“, откъдето явно идваш ти", пише Морфов в адреса си към Васил Василев.

Режисьорът коментира, че остава с впечатлението, че Кръстева управлява театъра, докато формалният директор "няма право на свое мнение".

Той признава, че е призовал PR-ката да напусне Народния театър, след като забелязал, че "явно страда по своя оракул, откъдето е била прокудена" и "където душата я тегли".

  • "При следващата среща, когато разбрах, че тя се е впила като кърлеж в тялото НАРОДЕН ТЕАТЪР и никой не може да я изтръгне без хирургическа намеса, тогава я попитах: "Сега ще трябва ли да играем пиесите на турски език?". На което тя тихо ми отговори: „Ами ако се наложи“. Това беше точката, от която аз не мога да се върна назад и последва всичко останало!", пише още Александър Морфов.

Той изрично заявява, че "не е докосвал" и никога не е отправял обиди и заплахи" към новоназначената зам.-директорка и PR на театъра.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Когато си тръгва от насилието, взима част от него със себе си и благодарение на таланта и вътрешната си сила, го превръща в оръжие срещу самото него.

09:59 - 16.04.2024
Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024