Морфов: Народният театър се управлява от ДПС, Кръстева "явно страда по своя оракул" Снимка: © Народен театър "Иван Вазов"

Режисьорът Александър Морфов обвини директора на Народния театър Васил Василев, че е допуснал ДПС да овладее културната институция.

Малко преди това като стана ясно, че вместо Василев да разреши конфликта с политическите назначения в театъра, той е започнал проверка срещу "лицето" Морфов за дискриминационен тормоз срещу PR-а Велислава Кръства.

Сайтът "Площад Славейков" публикува писмо на режисьора, който иронизира чиновническия стил в заповедта за проверката и дава доста ясно да се разбере какво е отношението му към нея.

В своето писмено обяснение "лицето Александър Морфов" се обръща към директора на Народния театър с думите "лицето василвасилев", а Велислава Кръстева нарича "лицето ВИК", посочвайки, че този прякор е получила от хората в театъра.

  • Велислава Кръстева беше дългогодишен ръководител на пресцентъра на ДПС и продължава да твърди за себе си, че е активист на партията. От юни 2022 г. тя работи в Народния театър по покана на директора.
  • Репортажите от деня на парламентарния вот от 2 октомври я показаха рамо до рамо с Ахмед Доган, докато той гласува в своята изборна секция. Това се оказа и причината за недоволството на Александър Морфов.

Морфов обвинява директора Василев, че наполовина "все още се намира в 1980 г. и по комунистически стандарти организира процес, заклеймяващ враговете на комунизма", а с другата половина се намира в 2022 г. "в обятията на ДПС и организира публичен процес срещу човека АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ".

  • "Видеото, в което се виждаше лицето ВИК как подтичва сред слугинажа на "председателя Ахмет", с фанатично опиянение, ме разстрои и се надявах, че НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ“ ще се разграничи от явната политическа пропаганда! НИЩО!!! НИТО ЗВУК! НИТО БУКВА!", пише Александър Морфов.Велислава Кръстева гласува с Доган

Той посочва, че това го е накарало да се убеди, че театърът "се управлява от ДПС", въпреки че е независим културен институт и че "съществуването му е напълно независимо от политическите промени, партии и личности".

  • "Ти и твоите господари искате да унищожите правото на театъра и изкуството да бъдат независими! Искате да върнете културата във времето на „зрелия комунизъм“, откъдето явно идваш ти", пише Морфов в адреса си към Васил Василев.

Режисьорът коментира, че остава с впечатлението, че Кръстева управлява театъра, докато формалният директор "няма право на свое мнение".

Той признава, че е призовал PR-ката да напусне Народния театър, след като забелязал, че "явно страда по своя оракул, откъдето е била прокудена" и "където душата я тегли".

  • "При следващата среща, когато разбрах, че тя се е впила като кърлеж в тялото НАРОДЕН ТЕАТЪР и никой не може да я изтръгне без хирургическа намеса, тогава я попитах: "Сега ще трябва ли да играем пиесите на турски език?". На което тя тихо ми отговори: „Ами ако се наложи“. Това беше точката, от която аз не мога да се върна назад и последва всичко останало!", пише още Александър Морфов.

Той изрично заявява, че "не е докосвал" и никога не е отправял обиди и заплахи" към новоназначената зам.-директорка и PR на театъра.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023